Noi aparitii in Editura AGIR
Data: 16-31 august 2010
Victor Athanasovici (coordonator)
Tratat de inginerie termica
Alimentari cu caldura – Cogenerare
Editura AGIR, Bucuresti, 2010, 1758 pag.
Lucrarea reprezinta o monografie a problemelor prezente si de perspectiva ridicate de alimentarea cu caldura a consumatorilor casnici, tertiari si industriali, inclusiv dintr-o perspectiva ecologica. În consecinta, autorii au insistat pe aspectele legate de cogenerare si trigenerare, ca solutii de crestere a eficientei energetice pentru producerea caldurii si a energiei electrice. Se releva ca economia de energie primara astfel realizata, fata de producerea separata, reprezinta una dintre principalele cai de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, diminuind, totodata, factura energetica totala pentru utilitati, la nivelul consumatorilor.
Plecind de la conceptul ca alimentarea cu caldura – in general – si, mai ales, cogenerarea reprezinta, in fond, un sistem integrat format din producere, transport, distributie si consum final de caldura, autorii au tratat diversele probleme tehnice, de mediu si economice specifice fiecarui subansamblu al acestui sistem. S-au avut in vedere legaturile biunivoce dintre acestea si efectele finale asupra ansamblului. În acest sens, este de remarcat faptul ca fiecare problema tehnica a fost analizata in final din punctul de vedere al eficientei economice, care decide utilitatea aplicarii practice a solutiilor propuse. Din aceasta perspectiva, sunt de remarcat analizele tehnico-economice prezentate detaliat, pentru justificarea alegerii diverselor solutii tehnice propuse ca alternative.
Sunt tratate amplu si solutii tehnice mai noi, de mare perspectiva, cum ar fi „cogenerarea de mica putere“ in contextul actualei tendinte de producere distribuita a energiei electrice, precum si „trigenerarea“ pentru producerea caldurii, frigului si a energiei electrice.
Este de subliniat abordarea aspectelor economice ridicate de solutiile de cogenerare/trigenerare, pe baza unor analize critice concrete, vizind ansamblul sistemelor de alimentare cu caldura si, in final, nivelul costurilor la consumatori.
Tratarea complexa a diverselor aspecte ale temelor abordate probeaza profesionalismul colectivului de autori, intre care unii au o experienta in domeniul respectiv de peste 40 de ani. Prin continutul si prin modul complet de abordare a diverselor probleme, lucrarea este utila tuturor specialistilor din domeniu, inclusiv cadrelor de decizie. Totodata, in mod selectiv, ea este utila studentilor, masteranzilor si doctoranzilor care doresc sa se pregateasca in domeniul alimentarii cu caldura.