In curs de aparitie la Editura AGIR
Data: 16-28 februarie 2003
Principii de drept alimentar
Coordonator prof.dr.ing. Constantin Banu
Lucrarea sintetizeaza cele mai importante aspecte legate de reglementarile moderne privind produsele alimentare, în stransa legatura cu cerintele consumatorilor - "judecatori" incontestabili ai marfurilor alimentare.
Din cuprins: dreptul alimentar si caracteristicile acestuia; principii de reglementare a dreptului alimentar; domeniul de aplicare a dreptului alimentar; domeniul reglementarilor; definitia si denumirea produselor alimentare; aditivi cu utilizare în industria alimentara; arome utilizate în industria alimentara; procedee de conservare aplicate în industria alimentara; ambalaje pentru produsele alimentare; probleme generale de igiena în fabricarea, transportul si distributia alimentelor; semne distinctive si solicitarile publicului consumator; controlul calitatii în industria alimentara; organismele de control în domeniul produselor alimentare; cerintele pentru unitatea de industrie alimentara; controlul igienico-sanitar în domeniul alimentar; controlul sanitar-veterinar în unitatile de productie; controlul sanitar-veterinar al produselor de origine animala în unitatile de desfacere; contraventii-delicte-infractiuni-sanctiuni (represiuni); responsabilitatile producatorilor de marfuri alimentare; organisme mondiale si ale UE în probleme de alimentatie; dreptul alimentar international, dreptul alimentar si Uniunea Europeana (CEE); proiectarea si implementarea planului HACCP; legea alimentului în viziunea Uniunii Europene.
Cartea vine în întampinarea furnizorilor de materii prime alimentare, procesatorilor si consumatorilor, precum si specialistilor din domeniul asigurarii securitatii alimentare si a sanatatii consumatorilor. De asemenea, lucrarea se adreseaza studentilor si cadrelor didactice de la facultatile de profil.