Alpinism in Cheile Bicazului
Autor: Ferenc Wild
Editura: Romania pitoreasca
Seria: Verde
Format: 14,5x20,5 cm
Nr. pagini: 168
Coperta: brosata
ISBN: 978-606-93217-8-2
Anul aparitiei: 2014
CUVANT INAINTE
„Alpinism in Cheile Bicazului”, condimentata cu foarte multe sfaturi, istorii, schite si caricaturi, depaseste cu mult ceea ce stim ca trebuie sa cuprinda un ghid al traseelor de alpinism.
Este o lucrare importanta pentru alpinismul romanesc, un exemplu de exactitate, obiectivitate si responsabilitate, care incearca sa limpezeasca modul de abordare, cotare si apreciere a traseelor de alpinism din tara noastra, aflate intr-o mare criza de uitare si dezinteres, in fata traseelor de escalada de „15 m”!
Sfaturile autorului, referitoare la spinoasele probleme ale gradelor de dificultate FRTA, mostenite la randul lor din strabunul sistem Welzenbach, ale gradelor de dificultate UIAA referitoare atat la catararea libera, mai exact naturala, cat si la cea artificiala, nu prea reusesc sa clarifice aceste dileme aflate si pe plan mondial in grele impasuri, lasand ca viitori „alpinisti virtuali” sa decripteze aceste mistere.
De fapt, delimitarea traseelor de alpinism de traseele de escalada reprezinta in momentul de fata o mare problema pe plan national si mondial, iar folosirea prizelor naturale in sistemul „rotpunkt” si a asigurarilor mobile ce definesc asa numitele trasee „trad”, nu poate decat sa demonstreze o spirala a evolutiei in etica traseelor de alpinism, la originile sale din epoca Dulfer.
Multe dintre problemele ridicate in acest ghid isi au originea in limitele regulamentelor FRTA de realizare, omologare si gestiune a premierelor de alpinism din perioada 1950-2000, completate cu o abandonare totala a acestor trasee dupa aceasta perioada. In paranteza spus, trebuie precizat ca o importanta parte a arhivei federatiei de specialitate, referitoare la traseele de alpinism, a fost salvata si este protejata in gestiunea Clubului Alpin Roman si se poate consulta in biblioteca de la Caminul Alpin din Busteni.
Incet, incet, ghidul tinde sa se transforme intr-un mic manual de alpinism, atacand atat problemele etice cat si pe cele tehnice ale acestor premiere, realizate intr-o continua mutatie, intre evolutie si involutie, in perioada celor cincizeci de ani susmentionati.
Este absolut normal ca si in aceasta lucrare, folosirea pitoanelor de expansiune sa constituie o solutie mult discutata, hulita sau apreciata, care si-a pus o amprenta foarte importanta si in domeniul traseelor de alpinism.
In sfarsit, acest ghid de alpinism completeaza o importanta pagina de istorie a alpinismului de pe meleagurile gheorghene, cu date si nume care onoreaza panoplia pionerilor acestei activitati, in evolutia ei de la turismul montan la alpinismul de performanta.
Caricaturile si micile ironii inspirate de performantele alpinismului competitional ale „epocii de aur” reflecta vechea obisnuinta a autorului de a face haz de necaz, cu speranta ca acest ghid va calauzi eficient miscarea alpina in frumoasele si dificilele Chei ale Bicazului.
Dan VASILESCU