Apa, din perspectiva geografica (cu autograful autorului)

Autor: Daniel Constantin Diaconu
Editura: Transversal Targoviste
Format: 17x24,5 cm
Nr. pagini: 162 color
Coperta: brosata
ISBN: 978-606-605-183-5
Anul aparitiei: 2018
PREFATA
Lucrarea „APA, din perspectiva geografica”, elaborata de conf. univ. dr. Daniel Constantin Diaconu, cu o tematica mai putin traditionala, nonconformista, in opinia unor hidrologi si anume - disponibilitatea si distributia apei la nivel planetar, dreptul la apa, apa virtuala, apa imbuteliata, apa si energia, apa si locurile de munca, apa si microeconomia, apa dezastre si pierderi economice, conflictele si dezastrele naturale, surse de migratie in secolul XXI, apa si orasele, aquatecture - folosind o bibliografie variata si actuala, abordeaza cele mai stringente probleme cu care se confrunta societatea umana si nu numai, chiar planeta Terra daca ne raportam la biodiversitate, la un mediu adecvat de supravietuire.
In analiza problemelor mentionate se are in vedere numai domeniul apelor dulci care din volumul total de apa al hidrosferei de 1.336 miliarde km cubi, doar 3% reprezinta apa dulce stocata in ghetari si stratul permanent de zapada, din subteran, din lacuri si rauri.
Daca ne referim la problemele prezentate in primele doua capitole, aspectele privind „Distributia apei la nivel planetar” (capitolul 1) si „Dreptul la apa” (capitolul 2) ne intrebam cum se poate rezolva, spre exemplu, necesarul de apa al populatiilor din spatiul deficitar saharian in comparatie cu spatiul excedentar scandinavian? Doar prin imbuteliere si comercializare cum se prezinta in capitolul 4. Dreptul la apa are si alte fatete/consecinte prin exploatarea apei fara a respecta timpul/perioada de refacere a hidrostructurilor respective. Asa se explica reducerea drastica a resurselor de apa subterana in campiile indo-gangetica, chineza folosite in irigatii si prejudiciind alimentarea cu apa a multor localitati in sit sau cazul lacului Aral redus cu circa 60% in suprafata si volum prin retinerea debitelor din cei doi principali afluenti Amu-Daria si Sir-Daria pentru irigatii, intr-o situatie aproape fiind si lacul Ciad-Africa, determinand criza hidrologica/ecologica. Evident ca dreptul la apa este vital si bine argumentat, dar rezolvarea nu se intrevede in conditiile prezente (Peak water - expresie recent consacrata in lumea stiintifica pentru a desemna faptul ca exploatarea resursele de apa depaseste, in prezent, capacitatea Terrei de regenerarea acestor resurse, astfel incat rezerva disponibila de apa a planetei se diminueaza constant si ireversibil (Lester R. Brown, Editura Tehnica, 2012 - Limita resurselor de apa si deficitul de hrana).
Probleme importante sunt prezentate in capitolul 3 - „Apa virtuala”, respectiv resursa de apa incorporata in tot ce se produce pentru bunuri de consum - alimentare si industriale, apreciata pentru perioada 1996-2005 la 2.3209 Gm/an din care cea mai mare parte de cca 92%, se gaseste in produsele alimentare (in cereale 27%, carne 22%, lactate 7% etc.), in raport cu cele industriale. Aici, autorul apeleaza la termenul/notiunea de amprenta de apa folosita in pregatirea produselor de consum constituita din apa verde (precipitatii), apa albastra (apa dulce de suprafata si subterana) si apa gri (apa poluata). O remarca, de asemenea, nefavorabila o facem si la apa virtuala in sensul ca produsele de consum alimentar, cu deosebire, cele cerealiere care se realizeaza in zonele climatice cu resurse de ape moderate in zonele subtropicala uscata, mediteraneana, temperata si nu in zona temperata rece si zona subarctica care sunt importatoare de cereale inclusiv apa virtuala incorporata.
„Apa imbuteliata” (capitolul 4) nu este analizata sub aspectele - genetice, chimice, a modului de exploatare si comercializare, mai mult privind materialele constituente ale flacoanelor, inscriptiilor, termenelor de valabilitate si escrocherie financiara.
In capitolul 5, „Apa si energia” , desi se poate spune ca utilizarea apei pentru furnizarea de energie si sa nu uitam si cale de transport are o indelungata traditie, din cele mai vechi timpuri, autorul analizeaza cele doua componente intr-un raport de reciprocitate , cum sunt folosite in etapa actuala. In acest raport de reciprocitate, intre apa si energie au loc si incorporari de apavirtuala? Prin prelevarile de cca 10% din volumul global de apa (398 miliarde mc in anul 2014, dupa cumse remarca din fig.5.1. cel mai mare volum de 58% este folosit de combustilii fosili urmat cu 28% de centralele nucleare. Politicile si tehnologiile din cele doua sectoare trebuie sa fie integrate prin reducerea pierderilor inerente. Un aspect subliniat in lucrare se refera la dificultatea stabilirii unei piete globale a apei, a unei burse a apei dulci cu un tarif de referinta prin care sa se faca o alocare optima cu limitarea supraexploatarii. Dificultatea realizarii acestui deziderat consta in repartitia inegala a resurselor de apa la nivel planetar in raport cu cererea si oferta, a dificultatilor si costurilor foarte mari privind transportul apei comparativ cu cel al energiei electrice.
Probleme deosebit de importante sunt abordate in capitolele 8 si 9 „Apa, dezastre si pierderi economice”, „Conflictele si dezastrele naturale, surse de migratie in secolul XX”. Desigur ca problemele analizate pot aparea si chiar se produc in evolutia, am putea spune normala, a fenomenelor/proceselor naturale si a activitatilor socio-economice si cu reversul acestora ca un feed-back asupra societatii umane. Deci, plecand de la riscul potential inclus in desfasurarea si producerea lui sunt analizate pe principalele trei faze/etape manageriale - prevenirea, reactia si recuperarea, mai recent cinci etape (prevenire, masuri pentru atenuare, pregatire, raspuns, recuperare) a pagubelor economice produse de hazarde. In lucrare sunt prezentate posibilele analize ale reactiilor privind dezastrele la nivelurile individ/gospodarie, unitate administrativa, national, regional si comunitate culturala - deosebit de semnificativ si chiar intre femei si barbati. Un istoric al dezastrelor naturale mai importante si al conflictelor la inceput de secol XXI estimate la 357 depasesc mult pe toate cele produse incepand cu anul 3000 i. Hr. in numar de 551 generate de resursele de apa sunt sintetic prezentate in text si ilustratie grafica. Daca statistica prezentata in graficul din fig. 6.9. este bine documentata, rezulta ca in trecut conflictele determinate deresursele de apa au fost putine si s-au datorat numarului redus al populatiei si a cerintei de apa, dimensiunea conflictelor in cei 17 ani (2000-2017) este alarmanta. O subliniere si revenim la repartitia inegala resurselor de apa pe Terra, ca migratia populatiei determinate de secete, respectiv lipsa de apa, acest episod se localizeaza cu preponderenta in emisfera sudica, emisfera nordica acopera deocamdata necesarul de apa (fig.7.9.).
In „Apa si orasele” (capitolul 10) printre probleme actuale o constituie cresterea procesului de urbanizare care este semnificativ si in tarile in curs de dezvoltare corelat cu sistemele de alimentare cu apa, canal si canalizare implica strategii si proiecte care sa corespunda standardelor impuse. A realiza rezervoare de stocare si de colectarea apelor pluviale care in conditiile suprafetelor asfaltate intensifica scurgerea lichida si se produc inundatii, cresterea spatiilor verzi deci o „Aquatectura” (capitolul 11) sunt conditionari prin care sa se ajunga la orasele inteligente.
In concluzie, lucrarea „Apa, din perspectiva geografica”, cu structura si problemele abordate in continutul capitolelor incluse, o consideram mai mult decat geografica deoarece, se adreseaza mai multor doritori de a se informa asupra starii, cantitatii, unde se gaseste, cum se manifesta, cum este gospodarita in prezent si ce mai trebuie facut ca acest component vital, sa fie protejat si conservat.
Prof. univ. dr. docent Petre Gastescu
CUPRINS
Prefata 11
1. Disponibilitatea si distributia apei la nivel planetar 15
Introducere 15
Problema alocarii resurselor de apa 17
Analiza calitatii apei 19
Strategii pentru folosirea si protectia resurselor de apa 20
Discutii 21
Concluzii 21
Referinte 22
2. Dreptul la apa 25
Introducere 25
Aspecte cheie ale dreptului la apa 26
Constientizari comune ale dreptului la apa 27
Discutii 29
Concluzii 30
Referinte 31
3. Apa virtuala 33
Introducere 33
Amprenta de apa 34
Metodologia de calcul a consumului de apa inglobat in produse 36
Fluxurile de apa intre tari generate de comertul international 38
Discutii 45
Concluzii 47
Referinte 47
4. Apa imbuteliata 49
Introducere 49
Din ce tip de material sunt produse flacoanele in care se imbuteliaza apa? 51
Ce reprezinta inscriptia de pe flaconul de apa? 53
Apa imbuteliata, o escrocherie financiara?! 54
De ce apa imbuteliata prezinta un termen de valabilitate 56
Discutii 57
Concluzii 59
Referinte 58
5. Apa si energia 61
Introducere 61
Apa pentru energie 64
Energie pentru apa 65
Relatia economica apa-energie 69
Discutii 70
Concluzii 71
Referinte 72
6. Apa si locurile de munca 75
Introducere 75
Deficitul de apa in raport cu cresterea cerintelor si a schimbarilor climatice 76
Sistemele de alimentare cu apa in sistem centralizat 78
Ce reprezinta locurile de munca in domeniul apei? 79
Situatii limita - parasirea locului de origine 82
Discutii 84
Concluzii 86
Referinte 87
7. Apa si microeconomia 89
Introducere 89
Apa utilizata in domeniul agricol 90
Serviciile publice de alimentare cu apa si canalizare 94
Discutii 95
Concluzii 96
Referinte 96
8. Apa, dezastre si pierderi economice 99
Introducere 99
Dimensiunea economica a dezastrelor 103
Discutii 108
Concluzii 108
Referinte 109
9. Conflictele si dezastrele naturale, surse de migratie in secolul XXI 111
Introducere 111
Ce reprezinta conflictele? 112
Ce sunt dezastrele naturale? 114
Dezastrele naturale semnificative din secolul XXI 115
Cum se prezinta istoricul conflictelor la inceput de secol XXI 118
Resursele de apa si conflictele generate de acestea 122
Discutii 124
Concluzii 124
Referinte 125
10. Apa si orasele 127
Introducere 127
Agenda Habitat si Planurile de Management pentru Romania 131
Orasele inteligente 134
Orasele „burete” 135
Rezervoare de stocare a apei pluviale 136
Sistemul gradinilor ce asigura infiltrarea apei de ploaie 138
Suprafete plantate cu arbori 140
Asigurarea cu apa si canalizare in mod inteligent a oraselor 142
Discutii 143
Concluzii 143
Referinte 143
11. Aquatecture 147
Introducere 147
Masuri adoptate in prezent pentru protectia oraselor 150
Adoptarea unei strategii arhitecturale la aceasta provocare 151
Redefinirea locuintelor amplasate in zonele de coasta 152
Comunitati acvatice 153
Discutii 154
Concluzii 154
Referinte 155
Water, from a geografical perspective (conclusions) 156
Va recomandam
