Arta mesei. Eticheta moderna. Indrumar practic. Gastronomie latinoamericana. 100 de retete exotice

Autor: Elena Chirita
Editura: Universitara
Format: 14x20 cm
Nr. pagini: 164
Coperta: brosata
ISBN: 978-606-28-0875-4
Anul aparitiei: 2019
DESPRE CARTE
Multi dintre cititori, dupa ce vor vedea titlurile cartilor publicate de mine pana acum, se vor intreba ce legatura ar putea fi intre diplomatie si gastronomie. Primul meu raspuns la aceasta nedumerire ar putea fi un citat ce apartine politicianului francez Jean Anthelme Brillat-Savarin: „Destinul fiecarei natiuni depinde de alimentatia sa.”
La receptiile oferite de catre Misiunile Diplomatice, cu prilejul Zilei Nationale sau la sosirea unui nou ambasador nu se organizeaza conferinte, ci se ofera preparate culinare traditionale specifice tarii lor. De aceea, gastronomia este considerata a fi o arma strategica a diplomatiei, o arma pe care eu am folosit-o, as spune cu succes, ori de cate ori statutul diplomatic mi-a oferit prilejul sa promovez gastronomia romaneasca peste hotare. Papanasii, placinta cu dovleac si tortul de fasole, pregatit dupa o reteta proprie, nu lipseau de la nici o actiune de diplomatie publica organizata de mine.
La randul meu am descoperit savoarea gastronomiei latinoamericane, o gastronomie incarcata de istorie si multe obiceiuri culturale, de aceea m-am decis sa scriu aceasta carte.
In perioada sederii mele in America Latina am adunat retete culinare de la localnici, de la membrele Asociatiei Doamnelor Diplomat, de la bucatari profesionisti, dar si de la indigeni din Delta Amacuro.
Gastronomia este o forma de schimb cultural si de apropiere a oamenilor, indiferent de nationalitate, etnie, religie, categorie sociala si profesionala. Totodata, sa nu uitam ca drumul condimentelor le-a permis spaniolilor si portughezilor sa aiba contact cu continentul american si sa schimbe istoria relatiilor internationale.
Si daca nu sunteti inca pasionati de bucatarie, va asigur ca lectura acestei carti va va fascina. Calatoria prin bucataria latinoamericana ii va deschide cititorului apetitul si curiozitatea de a pregati mancaruri sanatoase cu arome exotice.
Poate nu este lipsit de importanta sa mentionez ca aceasta carte nu se rezuma doar la un retetar culinar. Un capitol special l-am dedicat etichetei la masa, pentru ca este important sa invatam cum sa aranjam si sa folosim tacamurile, sa stim care sunt locurile la masa rezervate pentru invitati si pentru gazda, precum si multe alte reguli pe care trebuie sa le cunoastem si sa le aplicam. Din pacate, pentru multa lume, cuvantul „eticheta” este asociat cu ceremoniile de la Curtile Regale.
Sunt putine persoane care cunosc adevarata semnificatie a cuvantului „eticheta” care descrie sistemul de reguli ale comportamentului social in viata de zi cu zi, dar si la evenimente solemne.
Elena Chirita
CUPRINS
Prefata / 11
Cap. I - ETICHETA MODERNA. INDRUMAR 13
-Aranjarea mesei. Norme de baza
- Bune maniere si eticheta la masa
Cap. II - GASTRONOMIE. DEFINITIE. ISTORIC. TIPURI 43
- Gastronomia latinoamericana. Origini
- Regiunile gastronomice din America Latina
Cap. III - PREPARATE PE BAZA DE ALUAT 49
- Arepa
- Cachapa
- Empanadas
- Nachos
- Quesadilla
- Paine de cartofi cu frunze de busuioc
- Paine de malai cu nuca de cocos
- Tacos
- Tequenos
- Tortilla
Cap. IV - SALATE FARA CARNE 63
- Salata de mango, avocado si iaurt
- Salata de rucola, oua si ciuperci
- Salata de linte cu ciuperci si rucola
- Salata de sparanghel cu maioneza de portocale
- Salata de branza, pere, banane, kiwi
- Salata din varza kale, dovleac, avocado
- Salata de naut, iaurt, rosii, telemea
- Salata cu savoare caraibeana
- Salata de vinete, migdale si menta
- Salata de spanac, rosii, struguri si nuca
- Salata de avocado, marar si portocale rosii
Cap. V - SALATE CU CARNE 73
- Avocado umplut cu salata de pui
- Salata cu carne de pui si fructe tropicale
- Salata de curcan si sparanghel
- Salata din jambon de rata si branza de capra
- Salata din paste fainoase si jambon afumat
Cap. VI - PPREPARATE DIN PESTE SI FRUCTE DE MARE 79
- Salata de cartofi cu creveti
- Salata de rucola, dovleac si crutoane de peste
- Salata tropicala din scoici
- Salata Verbena
- Chupe de creveti. Ciorba traditionala din Peru
- Cheviche de peste cu yucca
- Peste la gratar cu sos din creveti si calamar
- Peste prajit in sos de nuca de cocos
- Somon la gratar cu sos de avocado
- Siete Potencias
Cap. VII - PREPARATE CALDE FARA CARNE 89
- Cartofi gratinati in cafea
- Humitas
- Los Tres Golpes
- Macaroane, sfecla rosie si linte cu sos de ciuperci, alune, nuci si stafide
- Macaroane cu vinete
- Pilaf de orez cu cafea
- Porotos Granados de Cartagena
- Rissoto vegetarian cu ritm tropical
- Rosii umplute cu seminte de quinoa si dovleac
- Supa de porumb, ardei iute si cartofi
- Supa crema de macris, telina si dovlecel
Cap. VIII - PREPARATE CALDE CU CARNE DE PASARE 103
- Ajiaco Santafereno. Supa columbiana
- Friptura de pui cu sos de ghimbir si portocala
- Mofongo umplut cu carne de pui
- Pulpe de pui cu mango si aroma de cafea
- Pui cu bere, cartofi si rozmarin
- Pui cu lamaie
- Rulouri de pui cu jambon si branza
- Supa azteca
- Vori-Vori. Supa paraguayana
Cap. IX - PREPARATE CALDE CU CARNE DE VITA 113
- Banane umplute cu carne tocata si branza
- Budinca din porumb si carne
- Muschi de vita in bere
- Muschi de vita in sos Jamaica
- Pabellon criollo venezolano
- Puchero Paraguayo
- Silpancho Cochabambino
Cap. X - PREPARATE CALDE CU CARNE DE PORC 123
- Antricot de porc cu sos de ananas
- Charquican
- Coaste de porc in sos de cafea
- Feijoada
- Frigarui din pulpa de porc cu cafea
- Fritada ecuatoriana
- Friptura de porc in stil cubanez
- Muschi de porc la cuptor cu sos chimichurri
Cap XI - PREPARATE CALDE CU CARNE DE MIEL 135
- Coaste de miel cu vin si piure de vinete
- Cochifrito
- Friptura de miel cu mustar si menta
- Mancare de miel cu nucsoara si prune uscate
- Pulpa de miel umpluta cu ciuperci
Cap. XII - GARNITURI 141
- Banane fripte
- Maioneza de avocado si coriandru
- Piure de dovleac
- Salsa Criolla
- Salsa Guasacaca. Sos venezuelean
- Sos Huancaina
- Sos verde taquera
Cap. XIII - DESERT 147
- Cocada panamaeza
- Chec de banana
- Crema de ananas cu zahar caramelizat
- Inghetata din fructe tropicale
- Marmelada de cartofi
- Sorbete de mango cu capsuni
- Tarta de mango
Cap. XIV - COCKTAILURI 155
- Bautura racoritoare din mango si kiwi
- Caiprinha
- Cocktail Bahama Mama
- Cocktail Clerico
- Cocktail de maracuja si ghimbir
- Cocktail Margarita tropical cu tequila
- Cocktail de portocale rosii si lichior Campari
- Cocktail din vodka si roscove
- Margachela
- Mojito de kiwi
Referinte bibliografice/163
Va recomandam

