Comenzile înregistrate în perioada 04-13 octombrie vor fi procesate și expediate începând cu 14 octombrie.
Vă mulțumim pentru înțelegere!
Bariera Vergului sau Viata unui baiat de Bucuresti
Autor: Gheorghe Parusi
Editura: Compania
Format: 14x20 cm
Nr. pagini: 288
Coperta: brosata
ISBN: 978-973-7841-77-3
Anul aparitiei: 2016
Anul aparitiei primului tiraj, 2009. Prelungire de tiraj, noiembrie 2016.
DESPRE CARTE
Povestindu-se, la 70 de ani, Gheorghe Parusi isi continua, deloc surprinzator, opera de cronograf: mai intii „Cronica Bucurestilor”, intocmita de el „din document si sentiment”, apoi „Cronologia Bucurestilor (20 septembrie 1459-31 decembrie 1989)”, iar acum propria lui«istorie» in date, trairi si fotografii. Omul acesta e chiar o particica a Capitalei- iar daca s-a plimbat citiva ani si prin tara, a fost numai pentru a se simti si mai bucurestean. Uzind din plin de modestia hitra si dibace a mahalalei Vergului, dar si de rigoarea filologului devenit profesor de romana si bibliotecar al Academiei, relateaza tocmai acele decenii despre care din ce in ce mai multi deja cer lamuriri. Aflam cum puteai sa te aperi de ce era mai rau dupa 1945 ocolind, adaptindu-te, rezistind, alegindu-ti bucuriile si tovarasiile sincere. Cu cit mai putine iluzii, dar nu fara speranta, cu omenie, cu mult umor si cu o credinta discreta in datorie si in lucrul bine facut... daca tot te-ai apucat de el. O fermecatoare cronica a unui localnic devotat.
FRAGMENT
«Ca sa-si continue drumul pe Mihai Bravu, tramvaiul 26 facea un mic ocol in jurul unei piete rotunde, in centrul careia era o statuie: o tinara mama isi tot spala parul, vizibil stinjenita de copilul de la picioarele ei, care incerca zadarnic sa-i dea jos stergarul care abia ii acoperea fundul. Foarte probabil, cind ajungeau acolo, vatmanii urmareau cu prea multa atentie incercarea copilului, caci de multe ori tramvaiele sareau de pe sina in timpul ocolului la macazul care dirija trecerea spre Calea Calarasilor sau spre Mihai Bravu. Tramvaiul era repede repus pe calea cea dreapta cu ajutorul unei bucati de fier plasate in dreptul rotilor. De la piata aceea din Mihai Bravu porneau spre rasarit Soseaua Vergului, iar spre apus Calea Calarasilor si strada Theodor Sperantia.»
CUPRINS
Mahalaua 5
Casa 13
Vecinii 33
Strada 70
Bariera 79
Fratii 88
Jocurile copilariei 97
Scoala Popa Nan 103
In studentie 115
Vlahita 148
Acasa 160
Din nou la scoala 168
Isaccea 177
In lumea cartii 207
La Catalogarea cartii 227
Frigul 246
Teiul Doamnei 257
Nea Fane 261
Prietenii 271
DESPRE AUTOR
Gheorghe Parusi s-a nascut in 1939, in Bucuresti. Absolvent al Facultatii de Filologie a Universitatii Bucuresti in 1962, a fost profesor, secretar de redactie, apoi bibliotecar la Biblioteca Academiei intre 1972 si 1999, ocupindu-se de catalogarea cartilor si publicind articole de specialitate. Indragostit de Capitala, pe care o cunoaste cu de-amanuntul, i-a cercetat, decenii de-a rindul, atit documentele, cit si locurile vii. A batut mereu cu pasul spatiile schimbatoare dimprejurul unui miez statornic de zidire, a fotografiat si «legendat» artere si monumente ce urmau sa dispara sau sa sufere modificari in «epoca de aur». Nostalgic, dar nu paseist, a arhivat cu precadere conturul cotidianului bucurestean, momentele oamenilor obisnuiti si marturiile numerosilor impatimiti de oras, intr-un generos elan de reconstructie a istoriei traite. Din miile sale de fise a alcatuit in 2007 monumentala „Cronologie a Bucurestilor (20 septembrie 1459 - 31 decembrie 1989). Zilele, faptele, oamenii Capitalei de-a lungul a 530 de ani”, aparuta tot la Editura Compania.