Comenzile înregistrate în perioada 04-13 octombrie vor fi procesate și expediate începând cu 14 octombrie.
Vă mulțumim pentru înțelegere!
Bioenergia. Lumea vie, exemplu de adaptare pentru om
Autor: Victor Emil Lucian
Editura: Universitara
Format: 17x24 cm
Nr. pagini: 406
Coperta: brosata
ISBN: 978-606-28-0548-7
Anul aparitiei: 2017
DESPRE CARTE
Cartea incearca sa faca o legatura intre energie - sub diferitele sale forme, care se gasesc in mediul inconjurator - si organismele vii, din regnul animal si vegetal. De asemenea, se incearca sa se explice de unde provin aceste energii pe care le produc organismele vii, cum sunt produse, la ce folosesc, cum le utilizeaza organismele vii in folosul lor pentru a le face viata mai usoara si mai sigura.
Prima parte a cartii prezinta originea vietii si a organismelor vii. Este descris procesul de formare a Universului, a sistemelor solare si a Pamantului. Apoi, dupa ce au fost create conditii cat de cat favorabile aparitiei celor mai elementare forme de viata, este descris cum a aparut si cum a evoluat viata pe Pamant. Sistemul de formare este suprapus in timp in existenta sistemului evolutiv a speciilor de animale si plante.
Primul capitol se ocupa de producerea energiei de organismele vii. Sunt enumerate si descrise cele mai uzuale forme vii de produs energie intalnite si raspandite peste tot, sursele vegetale, lemnul de foc si carbunele de lemn, care sunt cele mai vechi si raspandite resurse energetice cunoscute si folosite de om. Sursa vegetala de energie contribuie esential la existenta si dezvoltarea in special a popoarelor sarace. Formele superioare de energie sunt utilizate de indivizii societatilor dezvoltate din punct de vedere economic. Producerea masei biologice verzi este explicata prin descrierea fenomenelor naturale de fotosinteza, proces biologic care produce masa si contribuie esential la curatirea atmosferei terestre. Tot organismele vii sunt responsabile de curatirea biologica - curatirea apelor, purificarea apei potabile, pe care le-a poluat omul prin activitatile desfasurate de el. Sunt descrise procesele de transformare bacteriana care se petrec in timpul epurarii apelor uzate sau poluate. O mare cantitate de energie o dezvolta animalele de tractiune care au o eficienta energetica corespunzatoare cerintelor omului care le domesticeste, creste si hraneste. Dar sunt prezentate si curiozitati din lumea organismelor vii care produc alte tipuri de energii, in alte scopuri decat cel care sa produca lucru mecanic - deplasare, transport de obiecte grele. Sunt energii produse de organismele vii folosite in scopul reproducerii speciei, asigurarii necesitatilor vitale, procurarii hranei. Este explicat fenomenul transmutatiei biologice prin care se explica stiintific transformarea unui element chimic in altul. Prin transmutarea si sublimarea potentialului sexual se atinge aurul filosofal al vietii.
Capitolul al doilea al cartii se ocupa de perceperea de organismele vii a energiei prezente in spatiu, energii perceptibile de simturile fiintelor vii si energii ascunse care nu pot fi percepute si cuantificate de simturile fiintelor vii sau de mintea lor. Sunt subliniate beneficiile si necazurile pe care le produc diferite tipuri de energii prezente, indiferent de vointa noastra, in jurul nostru la care noi involuntar suntem supusi si obligati sa le suportam. Sunt prezentate efecte produse de influentele prezentei energiilor in spatiu asupra comportamentului biologic la unele fiinte vii.
Capitolul al treilea al cartii se ocupa de capacitatea de percepere a organismelor vii a lumii exterioare. Sunt descrise modul de simtire si percepere a sunetelor care sunt prezente in mediul inconjurator, limitele si modul de a intelege ce mesaje vor sa transmita. Sunt descrise pe rand vazul luminii, auzul zgomotelor, perceperea si distinctia culorilor, modul de gandire, inteligenta, capacitatea intelectuala atat a anumitor animale cat si a plantelor adaptate mediului in care traiesc. Cateva mituri despre animale starnesc curiozitatea cititorului despre specificitatea adaptarii unor fiinte vii la conditiile mediului in care traiesc. Atunci cand organismele vii simt necesitatea sau sunt obligate sa se apere de posibili dusmani a caror prezenta este semnalata si le pun viata in pericol, ele comunica intre ele. Prezenta plantelor dintr-o zona influenteaza modificarea conditiilor de mediu in care traiesc. Sunt prezentate caracteristicile undelor electromagnetice, lumina ca radiatie electromagnetica purtatoare de energie si limitele de perceptie a razelor vizibile de diferite fiinte. Sunt fiinte vii care percep cutremurele de pamant cu mult timp inainte de a se produce. Comportamentul acestor animale se schimba. Sunt descrise modurile de percepere a lumii inconjuratoare de catre unele animale care au aceasta capacitate deosebita de a altora. Fenomenul migratiei intalnit la unele fiinte este descris.
Capitolul al patrulea da unele explicatii, cercetari, studii despre producerea bioenergiei. „Transmutatia biologica este un dar divin pentru cei inteligenti si perseverenti”, este o afirmatie a specialistilor. Sunt descrise metode de remediere a unei transmutatii biologice, indici ale transmutatiei biologice, despre ADN-ul uman care deschide poarta cunoasterii spirituale. Meditatia face minuni. Proportiile si structura ADN-ului respecta proportia de aur. Este descrisa crearea si prezenta proportiei de aur in natura si in creatia omului. Sunt prezentate metode de exersarea mentalului, de fapt concentrarea energiilor spirituale pentru obtinerea unui scop propus dinainte.
Capitolul al cincilea prezinta cateva elemente de termodinamica biologica, prezentand legaturile stranse dintre legile generale ale fizicii, a caldurii dezvoltate prin oxidarea substantelor nutritive consumate de fiintele vii, a producerii lucrului mecanic capabil de a fi produs prin transformarea energiei calorice in energie mecanica. Este prezentat bilantul energetic al acestor transformari care au loc in organismele fiintelor vii care consuma substante nutritive si produce energie pe care o folosesc in scopuri utile traiului. Sunt prezentate tipurile de stari si procese cuplate in sistemele biologice.
Capitolul al saselea prezinta cateva elemente de radiobiologie, efectele biologice ale radiatiilor, marimi si unitati pentru masurarea efectelor radiatiilor, doza biologic admisa ca nepericuloasa pentru corpul uman. Radiobiologia este un procedeu cu ajutorul caruia se detecteaza schimbari morfologice a unor tesuturi din care sunt compuse organele functionale ale corpului uman. Aceste modificari pot produce schimbari functionale ale organelor care pot afecta sanatatea organismului.
Capitolul al saptelea prezinta notiuni elementare despre productia biologica de hidrogen, metode utilizate, materii prime utilizate.
Capitolul al optulea indica algele, ca resursa biologica, materie prima de producere a energiei viitorului. Se subliniaza ca algele produc 90% din oxigenul din ape, vital pentru vietuitoarele acvatice. Sunt prezentate caracteristicile generale ale algelor, clasificarea speciilor de alge cunoscute, impactul algelor asupra mediului marin si zonei litorale, producerea hidrogenului cu ajutorul algelor. Este descris istoricul descoperirii producerii hidrogenului din alge marine, modalitati de producere a hidrogenului, cercetari in stocarea si producerea hidrogenului. Sunt prezentate cercetari din biochimie pentru dezvoltarea algoculturii. Este prezentat bioreactorul algol care ajuta la producerea algelor.
Capitolul al noualea al cartii prezinta mesajele pe care le transmit diferite specii de flori si plante atunci cand sunt oferite cadou de o persoana altei persoane.
Aceasta carte este destinata in principal ONG-urilor de mediu, parlamentarilor, studentilor, cadrelor didactice, functionarilor publici din administratia locala si judeteana si ziaristilor interesati de problemele din domeniul organismelor vii din natura, cum au stiut organismele vii sa se adapteze conditiilor de mediu si nu in ultimul rand publicului larg care este bine sa cunoasca ce, cum si cat consuma fata de ce si cat produce.
Abordarea subiectelor tratate in lucrare este un compromis intre una strict stiintifica si una de popularizare, nefiind deci destinata publicului larg in general si nici expertilor, ci celor care, fara a fi specialisti in problema, au un nivel de instruire peste medie si interesul de a aprofunda si intelege problematica atat de complexa a unui comportament voluntar sau involuntar, dar necesar traiului in care s-au decis sa-si desfasoare traiul.
Autorul a incercat sa abordeze in carte subiectele transdisciplinar si multidisciplinar pentru ca subiectele tratate sunt de o mare complexitate si implica analize din mai multe discipline simultan. Pentru ca pe plan principal am urmarit producerea de energie utila organismelor vii si curatirea mediului de deseuri produse de om si organismele vii a trebuit sa combin cunostinte de mediu, fizica, biologie, chimie, zoologie, botanica, pentru o abordare cat mai completa a problemelor tratate.
Cartea face in primul rand o fotografie a modului de adaptare a organismelor vii la conditiile specifice de mediu in care isi desfasoara viata si procura hrana necesara mentinerii vietii, dezvoltarii si apararii de dusmani.
Sper ca prezenta carte sa fie o lectura interesanta, informativa si utila unor categorii cat mai largi de cititori si sa contribuie la o mai buna intelegere, protectie si gestionare a factorului esential, vital de mediu. Orice sugestie primita din partea viitorilor cititori care poate duce la completarea sau eventual la corectarea informatiilor prezentate este bine venita, autorul multumind pe aceasta cale anticipat.
Cartea am scris-o facand multe observatii personale in natura, o perioada lunga de timp de cativa ani si consultand bibliografia mentionata de la finele cartii.
Autorul
CUPRINS
Introducere 12
Prezentarea cartii 17
Originea vietii si a organismelor vii in Univers si pe Pamant 21
1. Formarea Universului, a sistemelor solare si a Pamantului 21
2. Cum a aparut si cum a evoluat viata pe Pamant? 24
3. Ce conditii trebuie indeplinite ca o planeta sa gazduiasca viata? 29
4. Aparitia omului pe Pamant 31
5. Aparitia vietii in Univers 33
1. Producerea energiei necesare vietuirii de organismele vii cu mijloace proprii 35
1.1. Cele mai uzuale forme vii de produs energie - surse vegetale 35
1.1.1. Lemnul de foc si carbunele de lemn - Sursa de energie pentru existenta si dezvoltare a popoarelor sarace 35
1.1.2. Plante energetice - biomasa 37
1.1.3. Fotosinteza - proces biologic - curatirea atmosferei 43
1.1.3.1. Reactii fotochimice 44
1.1.3.2. Reactii nefotochimice (de intuneric) 44
1.1.3.3. Aspectul energetic al fotosintezei 44
1.1.3.4. Poluarea aerului si fotosinteza 46
1.1.3.5. Model de laborator a procesului de fotosinteza 47
1.1.3.6. Electricitate - direct din fotosinteza 49
1.1.4. Epurarea biologica - curatirea apelor 51
1.1.4.1. Procese de transformare bacteriana 53
1.1.4.2. Purificarea apei potabile 56
1.1.5. Energia fiintelor vii - animale 57
1.1.5.1. Animalelor de tractiune 58
1.1.5.1.1. Eficienta energetica a energiei animale 59
1.1.5.1.2. Evidenta si repartizarea animalelor de tractiune 61
1.1.5.1.3. Energia cinetica a omului 63
1.2. Bioluminiscenta - producerea luminii vii 66
1.2.1. Licuriciul 66
1.2.2. Mecanismul de producere al scintilatiei la licurici 68
1.2.3. Pestele «Cardinal» 68
1.3. Capilaritatea, modul de hranire a plantelor 69
1.4. Plantele percep sunetul facut de insectele daunatoare si isi activeaza sistemul de aparare 70
1.5. Liliacul (animalul nocturn) care se orienteaza cu ultrasunete 71
1.6. Focile, morsele, ursul polar mentin constanta temperatura interioara a corpului 76
1.7. Plantele carnivore 85
1.8. Lemnul - material de constructii rezistent la cutremure si in timp 86
1.9. Simturile si adaptarile la mediu ale paianjenilor 89
1.9.1. Adaptari la conditii specifice de mediu 89
1.9.2. Paianjenii in simbolistica si cultura 92
1.9.3. Panza de paianjen 95
1.9.4. Strategiile de vanatoare ale paianjenilor 97
1.9.5. Inmultirea paianjenilor 98
1.9.6. Comportamente curioase din viata paianjenilor 99
1.10. Instinctul vetrei generatoare de energie pozitiva 100
1.11. Romantism sau hartuire la comportamentul animalelor 106
1.12. Transmutatia biologica, un fenomen care sfideaza stiinta actuala 107
1.12.1. Experimente care au condus la descoperirea transmutatiei biologice 108
1.12.2. Parintele transmutatiei biologice - Louis Kervran 109
1.12.3. Stiinta nu a explicat complet transformarea unui element chimic in altul 109
1.12.4. Prin transmutarea si sublimarea potentialului sexual se atinge aurul filosofal al alchimistilor 111
1.13. Bioinginerie energetica - schimbul de produse cu mediul inconjurator 112
1.13.1. Producerea energiei necesare acoperirii mentinerii functiilor vietii 112
1.13.2. Economisirea energiei de organism 113
1.13.3. Consumul de energie al organismului fiintelor vii 115
2. Perceperea de catre organismele vii a energiilor si fenomenelor prezente in
spatiul inconjurator 117
2.1. Energii perceptibile de simturile fiintelor vii 117
2.2. Energii si fenomene ascunse 119
2.2.1. Sentimente si energii care nu sunt percepute de organele de simt ale organismelor vii 119
2.2.2. Sfidarea, un comportament lipsit de sentimente 120
2.2.3. Lucratorii in Lumina si familia energetica biologic 120
2.2.4. Al saselea simt la caini 122
2.2.5. Simturile pasarilor - Spiritul de colectivitate 123
2.3. Vibratiile si acordarea vibrationala 124
2.3.1. Dincolo de cele cinci simturi 125
2.3.2. Rezonanta si antrenarea 125
2.3.3. Antrenarea 126
2.3.4. Radionica 126
2.3.5. Unde benefice corpului uman 127
2.4. Fenomenul migratiei fiintelor vii 134
2.4.1. Migrarea somonilor, America de Nord 135
2.4.2. Migrarea pasarilor. Porumbelul Calator 136
2.4.3. Migratia fluturilor monarh, din Statele Unite ale Americii in Mexic 137
2.4.4. Fuga sardinelor, Africa de Sud 138
2.4.5. Migratia Crabilor rosii, Christmas Island, Australia 139
2.4.6. Imperecherea pinguinilor imperiali, Antarctica 139
2.4.7. Inmultirea broastelor testoase, Trinidad Tobago 140
2.4.8. Flamingo, Lacul Nakuru, Kenya 141
2.4.9. Migrarea neconventionala 142
2.5. Animale agresive periculoase 148
2.6. Cateva fenomene ciudate 149
2.6.1. Experimente cu Piramide 149
2.6.2. Levitatia Tibetana 151
2.6.3. Fizica Vibratiilor 151
2.6.4. Efectul Structurii de Cavitate 153
2.7. Undele telurice 153
2.7.1. Sursa de formare a undelor 153
2.7.2. Reprezentarea grafica a retelele telurice 155
2.7.3. Detectarea prezentei undelor telurice 159
2.7.4. Efectele undelor telurice 161
2.7.5. Manifestari concrete ale actiunii undelor telurice 162
2.7.6. Contracararea efectelor nocive 164
2.7.7. Efecte ale comportamentului biologic la fiinte influentate de prezenta energiilor in spatiu 164
2.8. Comunicarea intre fiintele vii 165
2.8.1. Fiinta umana este ca o antena sensibila la curentii energetici. 167
2.8.2. Campul energetic al fiintelor vii 168
2.8.3. Utilizarea magnetismului este ceva firesc 168
2.8.4. Normalul si paranormalul sunt fragmente din aceeasi realitate 169
2.8.5. Creierul uman are capacitati nebanuite 170
2.8.6. Teoriile stiintifice moderne tind catre spiritualitate 172
2.8.7. Partea este in tot si totul este in parte 173
2.8.8. Comunicarea interna 173
2.8.9. Comunicarea la plante 176
2.8.10. Cuvantul 177
2.8.11. Cuvintele pot vindeca 178
2.8.12. Cuvintele de vibratie joasa 179
2.8.13. Posibile solutii de stabilire a intelegerii intre oameni 180
2.9. Comportamentul si culoarea blanii la animale 184
2.10. Puterea si influentele florei asupra faunei 185
3. Perceperea de catre organismele vii cu propriile simturi si capacitati a fenomenelor lumii exterioare 189
3.1. Simtirea si perceperea sunetelor 190
3.1.1. Capacitatea apei de a auzi, selectie si acumulare a informatiei 191
3.1.2. Apa o substanta bizara 196
3.2. Simtirea - perceperea semnalelor luminoase si auditive 197
3.2.1. Surse de lumina percepute de ochiul uman 197
3.2.2. Cum vad animalele? 198
3.2.3. Vazul la mamifere - Culorile prin ochii animalelor 200
3.2.4. Cateva mituri despre animale 203
3.2.5. Simturile plantelor. Plante care aud si comunica 209
3.2.5.1. Plantele pot gandi? Nu, dar comunica intr-un mod rudimentar 210
3.2.5.2. Plantele vorbesc 210
3.2.5.3. Simturile plantelor: gustul, auzul, pipaitul, mirosul, vazul 212
3.2.6. Perceperea lumii inconjuratoare de catre plante 219
3.2.7. Influenta vegetatiei asupra circuitului apei in natura 220
3.3. Caracteristicile undelor electromagnetice 226
3.3.1. Lumina ca radiatie electromagnetica purtatoare de energie 226
3.3.2 Limitele de perceptie a razelor vizibile 229
3.3.3. De la ultraviolet la infrarosu 231
3.4. Perceperea rugozitatii unei suprafete 232
3.5. Perceperea cutremurelor de pamant 232
3.6. Perceperea lumii inconjuratoare de catre animale 235
3.6.1. Simturile serpilor 236
3.6.2. Perceptiile pisicii 236
3.6.3. Animalele, unele scriu semne, altele citesc semen 237
3.6.4. Simturile anfibiilor - presimtirea unui seism de pamant 238
3.6.5. Cum ar putea un gandac sa revolutioneze industria aeronautica 238
3.6.6. Simturi uimitoare ale unor animale 239
3.6.6.1. Detectarea liniilor de camp electric 241
3.6.6.2. Sensibilitatea la modificari de temperatura 241
3.6.6.3. Perceperea culorilor de catre om, pasari si alte animale 242
3.6.6.4. Obtinerea de informati despre mediu cu ajutorul limbii 244
3.6.6.5. Perceperea de la distanta mare a hormonilor 245
3.6.6.6. Mustatile - organ de simt foarte sensibil 245
3.6.6.7. Nu numai cu timpanul se aude 246
3.6.6.8. Furnicile au organe de simt foarte sensibile 247
3.6.6.9. Elefantii miros prin trompa 248
3.6.6.10. Termitele 250
3.6.6.11. Cimpanzeii au o capacitatea extraordinara a memorarii cifrelor 250
3.6.6.12. Corbii - amestec de inteligenta si logica 251
3.6.6.13. Animale care simt bolile si presimt dezastrele naturale 253
3.6.6.14. Delfinii - fiinte inteligente 256
3.6.6.15. Familia corvidelor 257
3.6.6.16. Freamatul graurilor, Somerset Levels, Marea Britanie 265
3.6.6.17. Imperecherea Pasarii smintite (Sula nebouxii) 266
3.6.7. Evolutia capacitatii simturilor la organismele vii cu varsta 268
3.6.7.1. Aparitia simturilor 268
3.6.7.2. Dezvoltarea capacitatii simturilor la organismele vii cu cresterea in varsta 268
3.6.7.3. Atrofierea capacitatii simturilor la batranete 268
4. Explicatii, cercetari, studii despre producerea bioenergiei 270
4.1. Transmutatia biologica. Un dar divin pentru cei inteligenti si perseverenti 270
4.2. Indicii ale transmutatiei biologice 274
4.3. Metode de remediere a unei transmutatii biologice 275
4.4. ADN-ul uman deschide poarta cunoasterii spirituale 277
4.5. Meditatia la unison face minuni 280
4.6. ADN-ul respecta proportia de aur 281
4.6.1. Scurt istoric a proportiei de aur 282
4.6.2. Crearea si prezenta proportiei de aur in natura si in creatia omului 283
4.6.3. Creatorul proportiei de aur in natura 287
4.6.4. Alte locuri in care s-a descoperit numarul de aur 288
4.7. Despre codoni. Cati codoni, atatea hexagrame in I Ching 288
4.8. Perspectiva completa asupra realitatii 290
4.9. Invata sa captezi puterea soarelui 292
4.10. Exersarea mentalului 297
4.11. Aparate si dispozitive concepute de om pentru extinderea capacitatii de perceptie a simturilor native 304
5. Elemente de termodinamica biologica 305
5.1. Notiuni generale 305
5.2. Principiul I al termodinamicii 307
5.2.1. Aplicatii ale Principiului I al termodinamicii in biologie 308
5.2.2. Bilantul energetic al organismului 310
5.3. Principiul al II-lea al termodinamicii 311
5.3.1. Aplicatiile principiului al II-lea al termodinamicii la nivelul organismului viu 312
5.3.2. Fluxuri termodinamice si forte termodinamice 316
5.3.3. Stari stationare si procese cuplate in sistemele biologice 318
5.3.4. Starea „departe de echilibru” 320
5.3.5. Principiul III al termodinamicii 321
5.3.6. Elemente de termodinamica biologica 321
5.3.7. Biofizica - Elemente de termodinamica biologica 322
5.4. Influenta concentratiei diferitelor elemente din organismul fiintelor vii asupra starii de sanatate a acestora 324
5.4.1. Apa, substanta determinanta pentru organism 325
5.4.1.1. Calitatea apei determina o viata inteligenta 327
5.4.1.2. Importanta calitatii apei consumate de organismul uman 328
5.4.2. Concentratia de Magneziu si efectele sale 330
6. Radiobiologie 332
6.1. Radiobiologia 332
6.2. Efectele biologice ale radiatiilor 332
6.3. Marimi si unitati pentru masurarea efectelor radiatiilor 337
6.4. Doza biologic 338
7. Fabricarea hidrogenului 342
7.1. Productia biologica de hidrogen 342
7.2. Fabricarea hidrogenului 343
7.2.1. Hidrogen din Biomasa 344
7.2.2. Procedeul Kvaerner 345
7.2.3. Procedeul termochimic 345
7.2.4. Procedeul fotochimic 346
7.2.5. Procedeul fotobiologic 347
7.2.6. Fabricarea hidrogenului utilizand surse alternative de energie 348
8. Algele, resursa biologica de energie a viitorului 349
8.1. Algele produc 90% din oxigenul din ape necesar vietuitoarelor 349
8.2. Caracteristicile generale ale algelor 351
8.3. Clasificare 351
8.3.1. Algele albastre-verzi 351
8.3.2. Algele verzi 352
8.3.3. Algele rosii 352
8.3.4. Algele brune 352
8.3.5. Diatomee 353
8.4. Impactul algelor asupra mediului 353
8.5. Istoricul descoperirii producerii hidrogenului din alge marine 353
8.6. Modalitati de producere a hidrogenului 354
8.7. Cercetari in stocarea si producerea hidrogenului 359
8.8. Producerea hidrogenului cu ajutorul algelor 359
8.9. Producerea hidrogenului gazos prin fermentatie anaeroba 360
8.10. Producerea hidrogenului prin fotofermentatie 361
8.11. Cercetari din biochimie 362
8.12. Algocultura 367
8.12.1. Utilizarile algelor 370
8.12.2. Combustibil algal 374
8.12.3. Bioreactor algal 377
8.13. Relatii intre specii de animale si/sau plante - simbioza 378
8.14. Drojdia - Generalitati 378
8.14.1. Drojdiile de bere 79
8.14.2. Utilizare 381
8.14.3. Drojdia de bere - cea mai buna prietena a omului? 384
8.15. Organe si tesuturi ar putea fi imprimate 3D 386
9. Simbolistica si limbajul florilor 388
Lunile anului 400
Simbolul unor tari 400
Aniversari ale casatoriei 400
Epilog 401
Bibliografie 404
DESPRE AUTOR
Autorul este nascut la Arad unde a terminat liceul teoretic.
Studiile superioare le-a facut la Universitatea Politehnica din Timisoara, la Facultatea de Electrotehnica.
A lucrat pe santierele energetice, in perioada anilor 1969 - 1989, la centralele termoelectrice de la Rovinari, Turceni, Paroseni, Craiova, Arad, Anina, Mintia - Deva, hidrocentralele Tismana, Valea Mare, centrala Nucleara de la Cernavoda, ocupand functii de la simplu inginer de montaj si puneri in functiune a instalatiilor, la director de santier si inspector. Cu experienta practica acumulata, dupa 1989, a depus apoi o activitate de initiere, realizare si conducere a programelor de modernizare a sistemului energetic de producere, transport si distributie a energiei electrice, programe finantate cu ajutorul organismelor internationale ca Banca Mondiala si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. In perioada 1996 - 2004, a prestat munca de consultant pe probleme de energie al firmelor Lahmayer si Parsons & Co, etc.
A efectuat studii de fezabilitate si proiecte tehnice la centralele Govora, Brazi, Bacau, Timisoara, Iasi, Combinatul petrochimic Midia - Navodari, privind sistemele de termoficare urbana, alimentarea mai eficiena a consumatorilor industriali tehnologici, reducerea consumului propriu intern de energie electrica si termica.
A facut studii de specialitate privind energiile regenerabile in Franta, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, studii organizate de Banca Mondiala sau firme interesate.
Este autorul mai multor carti care trateaza captarea si conversia energiilor regenerabile nepoluante pentru satisfacerea necesarului de energie al oamenilor, in special in conditii de izolare, unde nu exista retea centralizata de energie electrica.