Brancusi - O bibliografie nesfarsita - PRET REDUS! -40%
Autor: Doina Frumuselu
Editura: A.G.I.R.
Format: 17x24 cm
Nr. pagini: 540
Coperta: legata
ISBN: 978-973-720-132-4
Anul aparitiei: 2007
Pret vechi 35 lei - Pret redus -40% 20 lei
DESPRE CARTE
„Brancusi: o bibliografie nesfarsita” este prima lucrare documentara ce cuprinde referinte bibliografice din perioada 1897-2006 privind viata si creatia artistului roman, precum si aspecte legate direct sau indirect de activitatea si personalitatea lui, prezentate cronologic. Fiecare an este marcat de punctarea principalelor evenimente legate de Brancusi, insotite de fotografii sugestive, majoritatea prezentate in premiera.
Prezentarea cronologica incepe cu anul 1897, odata cu prima mentiune in presa craioveana, cartea putand fi citita ca un jurnal al marelui sculptor, caci un titlu de articol sau de carte este un eveniment, o intamplare si, punandu-le cap la cap, vom avea in oglinda desfasurarea intregii lui vieti! Sarbatorile Brancusi aniversare sau comemorative sunt evenimente planetare, culminand cu 2001, cand - fapt fara precedent - intr-un singur an s-au scris peste 30 de carti legate de numele lui.
Cand vrei sa scrii despre Brancusi - arata domnul Alexandru Mironov in Cuvantul inainte - primul gand care izvoraste si te cuprinde in fata filei albe este ca nu mai ai nimic de spus.
Totusi s-a scris pana acum uluitor de mult despre marele artist, se scrie inca si se va mai scrie, pentru ca opera sa este un nesecat izvor de inspiratie, analiza si informatie pentru intreaga lume, iar contemplarea si admiratia artei pure nu au limita in timp.
Ce aduce nou „Brancusi: o bibliografie nesfarsita” este inedit si interesant. Acest „jurnal” care se desfasoara de-a lungul a 109 ani, construit pe baza de bibliografie anuala, infatiseaza nu numai viata artistului, dar si activitatea sa prodigioasa.
Un numar de peste 7000 de referinte bibliografice privind viata si creatia artistului inseamna mult, dar iata ca autoarea spune ca, dupa ani de cautari, a constatat ca documentarea bibliografica ramane un proces deschis, departe de a fi finalizat, datorita bogatiei, diversitatii si extinderii in intreaga lume.
Si este de remarcat ca tinerele generatii de cercetatori in brancusiologie nu se mai multumesc cu interpretarile „clasice” ale operei lui Brancusi. Abordarea traditionala este nevoita sa faca loc unor studii din perspective noi - antropologice, filosofice, esoterice etc.
Oricum ar fi privita, viata lui Brancusi este de o simplitate fascinanta, iar opera sa, limpede ca un cristal de stanca, se situeaza cu adevarat pe cele mai inalte culmi.
Si un cuvant de pretuire pentru autoare, dr. ing. Doina Frumuselu, pentru munca sa intensa si pasionata in brancusiologie, care a avut ca rezultat o carte interesanta si utila, ilustrata cu fotografii, majoritatea publicate in premiera.