Calin Mihaileanu, un aristocrat al energeticii romanesti

Autor: Dumitru Manea | Elena Ratcu | Adriana Vasilescu
Editura: A.G.I.R.
Seria: Personalitati in stiinta si tehnica
Format: 17x24 cm
Nr. pagini: 254 color
Coperta: brosata
ISBN: 978-973-720-830-9
Anul aparitiei: 2021
PREFATA
Am acceptat fara ezitare rugamintea autorilor de a prefata aceasta Monografie, fiind constient de la inceput la ce ma angajez si la greutatea infaptuirii acestui act.
Calin Mihaileanu, a carui viata s-a desfasurat in sincronism cu viata energeticii moderne a Romaniei, merita aceasta monografie, iar aparitia unei lucrari care sa sintetizeze „cine a fost”, „ce a facut” si cum se inscrie el in istoria energeticii romanesti, devenind „un model pentru generatiile tinere“ este un autentic act de cultura, nu usor de infaptuit, dar care trebuia facut!
De obicei, cel care se incumeta a prefata o lucrare este obligat sa se intrebe si sa incerce sa inteleaga motivele care i-au determinat pe autori sa o scrie.
Parcurgandu-i randurile, intelegi ca motivatia de a scrie aceasta Monografie a fost consideratia - as spune chiar dragostea - pe care autorii au avut-o fata de un om alaturi de care s-au aflat pe parcursul carierei lor profesionale, o personalitate a ingineriei romanesti si un lider al ei.
Autorii si-au propus sa scrie o Monografie. In realitate, insa, cartea este un roman care isi propune sa vorbeasca despre un om pe care viata l-a incercat in multe situatii, dar a avut taria de a se ridica de fiecare data, care a avut multe satisfactii profesionale, dar si neimpliniri, care „a ars” - dand in jur lumina -, un om de cultura, apropiat de cei pe care i-a condus sau care i-au fost colaboratori.
Eroul acestui roman este Calin Mihaileanu, iar energetica, scena pe care-si va etala calitatile profesionale si omenia lui, cu numerosii pasi pe care i-a facut de la inceputuri pana cand a parasit-o, cu numerosii colaboratori pe care i-a avut si care, in timp, i-au devenit prieteni, cu implinirile si neimplinirile avute.
Calin Mihaileanu s-a bucurat de o aleasa educatie: a invatat intr-o scoala cunoscuta prin profesorii, dar si prin cei care au trecut prin ea - Liceul „Moise Nicoara” de la Arad -, a fost student al Facultatii de Electromecanica - cu traditii in Politehnica Bucuresteana, apropiat discipol al marelui Constantin Budeanu, in a carui catedra va activa in viitor, bursier al lui si al Societatii de Gaz si Electricitate. Anii 1940-1945 sunt ani premergatori ai unei epoci cu multe framantari, in care Calin Mihaileanu, eroul acestui roman, proaspat absolvent, va fi obligat sa actioneze.
Prima incercare pe care viata i-o administreaza este ca, dupa terminarea facultatii, nu poate ajunge angajat la Societatea de Gaz si Electricitate, condusa de Nicolae Caranfil, care se detasa prin proiectele realizate in energie, intrucat acesta pleaca in America, iar cei ramasi nu-si mai aduc aminte ca au avut un bursier de care ar avea nevoie. Calin Mihaileanu este obligat sa caute altceva! Sansa il duce la SAR Concordia Campina - o unitate de elita a electricitatii romanesti - si, de aici incepe intregul periplu al calatoriei prin diverse sectoare ale energeticii romanesti, cu alte functii si preocupari care-i intregesc nivelul de cunostinte. In fiecare dintre aceste locuri se detaseaza prin profesionalitate, prin setea de a cunoaste si capacitatea de a conduce. O spun oamenii, prin minunatele randuri pe care le-au scris despre el in aceasta Monografie!
Din randurile scrise de autori se desprinde faptul ca incercarile pe care a trebuit sa le suporte Calin Mihaileanu in viata nu l-au infrant niciodata, dandu-i taria de a merge mai departe, din convingerea pe care a avut-o - si care s-a si verificat in intreaga sa viata - aceea ca valoarea profesionala si onestitatea pot deveni scutul impotriva oricarei provocari. Acest fapt rezulta si din spusele autorilor care subliniaza ca, ori de cate ori a avut o incercare - vezi retinerile la securitate in cazul unor accidente in reteaua electrica sau numeroasele schimbari din functii, pe motive discutabile, a avut forta de a merge mai departe, convingand pe cei care i-au acordat incredere de onestitatea si capacitatea sa profesionala, calitati care-l vor recomanda a fi promovat in numeroase functii de conducere: director si director general al unor directii tehnice, director de institute de cercetare, decorarea cu inalte Ordine ale statului roman.
Valoarea sa profesionala si onestitatea pe care le-a dovedit in numeroasele situatii au reprezentat scutul sau de aparare.
Lucrarea reuseste sa-l prezinte pe Calin Mihaileanu sub multiplele fatete pe care acesta le-a avut. Profesional, prin activitatea sa inginereasca sau de cercetare, el a fost un lider al Energeticii - in reprezentarea nationala, a fost un stralucit si apreciat „ambasador al energeticii” - prin participarea la mari activitati internationale: Consiliul International al Marilor Retele Electrice, Consiliul Mondial al Energiei, actiuni guvernamentale, expert ONU -, „un aristocrat” ca nobletea modului sau de comportare.
Este marele merit al autorilor care, pe langa bogata cercetare a fondului documentar privitor la Calin Mihaileanu, pe langa propriile lor amintiri, sa le adauge si pe cele ale unor numerosi fosti colaboratori care intregesc imaginea unei personalitati stiintifice de exceptie ce trebuie inscrisa in memoria timpului. As mai adauga ceva care creste si mai mult valoarea lucrarii, si anume, introducerea unor luari de pozitie ale lui Calin Mihaileanu cu ocazia numeroaselor intalniri ale electricienilor, fiind intotdeauna o prezenta asteptata de participanti.
Autorii il considera pe Calin Mihaileanu „un domn”, un „aristocrat” prin comportamentul fata de cei din jur, tratati cu respect si prietenie, dovada fiind si cei „multi” care i-au fost si care-i mai sunt alaturi.
Amandoi, si el si eu, fiind directori de Institute Centrale de Cercetare in aceeasi perioada, pot confirma cele prezentate in carte, intelepciunea sa in conducerea unor colective pornind de la ideea si practica pe care si-a castigat-o din intreaga sa activitate, „ca pentru a conduce, trebuie sa accepti a fi condus si ca director nu poti fi tot timpul” si din deschiderile stiintifice pe care le-a promovat in ICEMENERG. Un optimist prin intreaga sa fiinta, apt sa detensioneze orice situatie tensionata gratie umorului sau fin, calmul olimpian pe care-l afisa si logica interventiei.
Sunt convins ca aparitia acestei lucrari - si mi-as dori sa mai prefatez lucrari de acest gen - va fi primita de cititori cu interes si placere, ca lucrarea va lasa in memoria timpului o opera si oameni care, cu pasiune, au adus energetica romaneasca la ceea ce este astazi, adresand multumiri autorilor si celor care au participat la elaborarea acesteia, prin oferirea multor informatii necunoscute publicului, rigoarea dar si pasiunea cu care ele au fost prezentate.
In randul cartilor scrise din istoria tehnicii romanesti, prezenta Monografie se impune ca o lucrare de referinta, nu doar prin prezentarea inginerului, a cadrului didactic si a cercetatorului Calin Mihaileanu, ci si al epocii in care acesta a trait, o fresca in care oameni si fapte au facut ca energetica romaneasca sa devina an de an mai puternica si sa cunoasca sincera apreciere a comunitatii energetice mondiale.
Cartea va ramane nu doar prin contributia lui Calin Mihaileanu, ca lider in dezvoltarea energeticii, dar si al „furnicilor” adesea nevazute, dar al caror efort a condus la tot ce avem astazi in energetica romaneasca.
Reflectand la tot ce a insemnat aceasta perioada - Calin Mihaileanu a intrat in facultate inainte de terminarea celui de al doilea razboi mondial si a inceput sa lucreze odata cu planul de electrificare a tarii, conceput inca din anii energeticii lui Dimitrie Leonida - , cred ca lucrarea nu prezinta doar un om, ci o epoca cu care acesta s-a contopit si ca va fi o marturie a nazuintei omului spre progres si va indemna la reflectie atunci cand va fi citita.
Filosoful englez Francis Bacon spunea in una din cugetarile sale: „Daca inventarea corabiei este socotita atat de nobila, cu atat mai mult s-ar cuveni sa veneram cartile, care, precum corabiile traverseaza intinsele mari ale timpului si ingaduie epocilor celor mai indepartate sa participe la intelepciune, la lumina”.
Iar lucrarea „Calin Mihaileanu, un aristocrat al energeticii romanesti” avand ca autori pe Dumitru Manea, Elena Ratcu si Adriana Vasilescu, cu siguranta ca, asemenea unei corabii, va calatori pe marea timpului, ducand cu ea cautarile energeticienilor romani, sperantele si orgoliul lor tehnic de a nu fi mai prejos decat cei „din alte lumi”, contribuind prin intelepciune reusitelor la marile realizari ale energeticii romanesti ...
Florin Teodor Tanasescu
CUVANT INAINTE
Sunt oameni care numai prin simpla lor prezenta sfintesc locul in care s-au nascut si a caror personalitate „lumineaza” si „ilumineaza” toate domeniile in care isi desfasoara activitatea. Una dintre eminentele personalitati ale sectorului electroenergetic romanesc, care, decenii la rand, au contribuit la prestigiul de care se bucura comunitatea energeticienilor din Romania este, fara indoiala, Calin Andrei Mihaileanu.
Specialist marcant, inzestrat cu haruri alese, profesionist de marca si diplomat din nastere, Calin Mihaileanu a gasit intotdeauna modalitatea cea mai potrivita pentru a face din Romania o prezenta activa si respectata in concertul energeticienilor de pe mapamond. Avea acel fel de diplomatie, eleganta si subtilitate cu totul speciale si acel sarm innascut si comportament unic, pentru care cu totii il iubeam.
Calin Mihaileanu il prezenta pe academicianul Paul Dimo, intr-un articol din revista Energetica, drept „un aristocrat al energeticii romanesti”. Consideram ca i se poate alatura, fara indoiala, in aceeasi nobila categorie.
Aceasta monografie preia si dezvolta continutul site-ului web www.calinmihaileanu.com - site dedicat personalitatii inconfundabile a celui care a fost Calin Mihaileanu. Site-ul web a fost creat si este intretinut de fosti angajati ai ICEMENERG, ca omagiu si ca gest de recunostinta pentru Calin Mihaileanu, deoarece anii petrecuti in acel institut de cercetare, sub conducerea sa, si-au pus amprenta pe cariera si activitatea lor de o viata si i-au imbogatit cu amintiri dragi.
Site-ul a fost creat in vara anului 2020 de catre echipa Dumitru Manea - cercetarea bibliografica si asamblare text - si Adriana Vasilescu (Duma) - gazduire site, construire, lansare, actualizari (webmaster), cu numeroase contributii ale Elenei Ratcu. Fosti colegi sau colaboratori au transmis apoi impresii personale, memorii, amintiri, despre Calin Mihaileanu. Le multumim si ii amintim aici pe dr. ing. Vasile Rugina, ing. Iosif C. Bilegan, ing. Ovidiu Tutuianu, ing. Artemiu Vanca, ing. Victor Vernescu, dr. ing. Andrei-Adrian Adam, ing. Mihai Caba, precum si pe cei care ne-au pus la dispozitie materiale sau fotografii: dr. ing. Ciprian Diaconu, Roxana Patrichi si Ion Croitoru.
Atat site-ul web, cat si aceasta monografie intentioneaza sa ofere o imagine cat mai completa a vietii si activitatii lui Calin Mihaileanu, in speranta ca va putea inspira generatiile tinere de ingineri, asa cum Calin Mihaileanu i-a inspirat pe cei care au avut norocul sa il cunoasca direct.
Poate ca aceasta monografie nu reuseste sa redea cu fidelitate emotia pe care o retraim multi dintre noi, cei care l-am cunoscut si care am apreciat distinsa si complexa sa personalitate, atunci cand ne amintim si vorbim despre Calin Mihaileanu, dar avem convingerea ca va avea, totusi, puterea sa transceada timpul si sa ramana cat mai mult in memoria mai tinerilor sai confrati.
Autorii
CUPRINS
1. Familia si anii de scoala 13
Anii copilariei si adolescenta in orasul Arad 13
Bucurestiul si studiile de inginer la Scoala Politehnica 18
2. Primii pasi in activitatea de inginer 22
Societatea Concordia Campina 22
Societatea Generala de Gaz si Electricitate Bucuresti 25
Intreprinderea Regionala de Electricitate Bacau 32
3. Activitatea de conducere in minister si activitatea didactica 35
4. Activitatea la IRME - ICENERG - ICEMENERG - ICCE 40
Activitatea la IRME 40
Infiintarea ICENERG si activitatea in institut 44
Infiintarea ICEMENERG si activitatea in institut 46
Activitatea la ICCE 57
5. Activitatea la Asociatia Stiintifica a Inginerilor si Tehnicienilor si la Revista „Energetica” 61
Activitatea la ASIT 61
Activitatea la revista Energetica 64
6. Activitatea in cadrul Consiliului International al Marilor Sisteme
Electrice (CIGRE) 70
Scurt istoric al CIGRE 70
Infiintarea Comitetului National Roman al CIGRE 74
Participarea la Sesiunile CIGRE inainte de 1939 76
Participarea la Sesiunile CIGRE in perioada 1948-1990 si activitatea lui Calin Mihaileanu in cadrul CIGRE 79
Participarea la Sesiunile CIGRE in perioada 1990-2006 si activitatea lui Calin Mihaileanu in aceasta perioada 86
7. Repere din istoria Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei. Rolul lui Calin Mihaileanu in dezvoltarea si consolidarea asociatiei 96
Geneza organizatiei 96
Activitatile CME in perioada 1945-1968 102
Activitatile CME din 1968 pana in prezent 103
Romania - tara fondatoare a Consiliului Mondial al Energiei 106
Comitetul National Roman al CME (1924-1950) 108
Comitetul National Roman al CME (1950-1986) 108
Calin Mihaileanu, participant direct la evenimentele CNR-CME 109
Comitetul National Roman al CME (1986-1990) 125
Comitetul National Roman al CME (1990-2020) 125
Conferintele Nationale ale Energiei si Forumul Regional al Energiei 129
8. Activitatea la Comisia Economica pentru Europa a ONU si la ONU 139
Activitatea la Comisia Economica pentru Europa a ONU 139
Activitatea la Organizatia Natiunilor Unite 142
9. Opera stiintifica 144
Carti publicate sau aparute sub coordonarea sa 144
Articole publicate in reviste sau comunicari la conferinte interne sau internationale 153
10. Viata personala, alte activitati si pasiuni 154
11. Amintiri, marturii, impresii ale unor fosti colaboratori 160
Amintiri din anii tineretii 160
Amintiri din ICENERG - ICEMENERG 163
Amintiri legate de activitatea la CIGRE si CME 197
12. In Memoriam Calin Mihaileanu 218
13. In loc de epilog 227
Anexe 229
Anexa 1 - Lista autorilor „Energetica” in perioada 1953-1992 229
Anexa 2 - Lista articolelor publicate sau comunicari la conferinte interne sau internationale (extras) 231
Bibliografie 243
Despre autorii lucrarii 251
DESPRE AUTORI
Dumitru MANEA este absolvent al Institutului Politehnic Bucuresti, Facultatea de Energetica, Sectia Centrale Nucleare-electrice in anul 1974, cu experienta de peste patru decenii in cercetare sau structuri organizatorice si societati comerciale din industria energiei electrice si termice. A fost cercetator stiintific la ICEMENERG (1974-1983), inspector principal de specialitate in Ministerul Energiei Electrice (1983-1992), sef serviciu tarifare (1992-1996) si serviciu cooperare internationala in RENEL-CONEL (1996-2000), sef serviciu cooperare internationala si privatizare si director de program in Termoelectrica si Electrocentrale Bucuresti (2000-2005). Din anul 2005 a activat pana la pensionare, la sfarsitul anului 2016, in sectorul privat, ca Director de vanzari si Director departament mediu la Alstom Power Romania si General Electric Romania. A desfasurat o bogata activitate in structurile de expertiza si in Comitetul Director al UNIPEDE si EURELECTRIC (1991-2004), fiind si secretarul Comitetului Membru Roman pentru UNIPEDE si EURELECTRIC (1991-2001). In perioada 1983-1984 a fost membru in Comitetul CAER la tema nr. 4 „Elaborarea de metode eficiente, fundamentate stiintific, pentru folosirea caldurii evacuate din CTE si CNE, precum si a resurselor de energie regenerabile (RER) rezultate din unitatile industriale, pentru incalzirea centralizata a locuintelor si serelor”. A fost membru al Grupului Regional de Lucru pentru cooperarea in domeniul energiei in zona Marii Negre si Asiei Centrale - REWG (1996-2001), membru al International Steering Committee pentru „World Renewable Energy Congress”, membru fondator in 1990 al Societatii Inginerilor Energeticieni din Romania (SIER) si al Asociatiei Tehnice pentru Economisirea Energiei din Romania (ATEER). A fost membru al Asociatiei Oamenilor de Stiinta din Romania (AOSR) din anul 1982. A coordonat 20 de teme de cercetare in domeniul surselor noi de energie si al utilizarii caldurii de potential termic scazut cu ajutorul pompelor de caldura. Este autor sau coautor a 42 de carti sau sinteze documentare publicate in Editura Tehnica, Editura Academiei sau INID si a peste 150 de articole publicate in reviste de specialitate din tara sau strainatate (din care peste 40 in revista „Energetica”) sau prezentate la conferinte si congrese interne si internationale. Este autor a doua brevete de inventie. Din ianuarie 2021 este redactorul revistei „Energetica”. Este membru al IRE si CNR-CME. https://dumitrumanea.blogspot.com/
Elena RATCU este absolventa a Universitatii Bucuresti - Facultatea de limbi germanice, in anul 1974.Din anul 2011 pana in prezent este consilier in cadrul Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME). Lucreaza de peste 40 de ani in sectorul energetic unde a indeplinit pe rand functiile de sef al departamentului de relatii internationale la ICEMENERG (1975-1997), director de Relatii Publice Comunicare la RENEL/CONEL (1997-2000), Secretar General al Transelectrica (2000-2010). A fost redactor-sef al Buletinului „Impuls”, editat, timp de 15 ani de RENEL, CONEL si Transelectrica, redactor al revistei „Patronat E”, editata de Federatia Patronala Energetica si este redactor si autor a numeroase articole publicate in „Mesagerul Energetic”, editat lunar de catre CNR-CME. In anul 2011 a fondat Programului de tineret „Future Energy Leaders of Romania- FEL Romania” in cadrul CNR-CME, al carui manager a fost intre anii 2011-2016, iar din anul 2012 a initiat si realizeaza rubrica „Seniorii Energiei” in
cadrul publicatiei „Mesagerul Energetic”. Este autor al Volumelor I, II si III „Seniorii energiei - Dialoguri de Suflet” (Editura AGIR, 2015, 2018, 2020) si al cartilor de memorialistica „Omul Marius Peculea - Inregistrarea unei marturisiri ”(Editura AGIR, 2017) si „Vis de frumos - Neli Pfeiffer” (Editura Mistral Info Media, 2020). Este coautor al Monografiei „CNR-CME. 90 de ani de brand energetic romanesc” (Editura AGIR, 2014) si coordonator al Monografiei „Transelectrica - 10 ani” (2010). A organizat si a coordonat peste 700 de evenimente tehnice si stiintifice nationale si cu participare internationala, a realizat un mare numar de documente privind strategia de comunicare si de promovare corporativa, precum si doua filme documentare „Aniversarea a 50 de ani a Dispecerului Energetic National” (2005) si „Transelectrica - 10 ani” (2010).
Adriana VASILESCU este absolventa a Institutului Politehnic Bucuresti, Facultatea de Mecanica. Inginer la a treia generatie si salariat ICEMENERG la a doua generatie, a fost cercetator stiintific la ICEMENERG incepand cu anul 1980 pana in anul 1987, cand a emigrat. Dupa doi ani petrecuti in Grecia, s-a stabilit in Canada, unde locuieste si in prezent. Este fiica lui Mario Duma (http://marioduma.ro/), care a lucrat la ICENERG/ ICEMENERG intre 1970 si 1991. Mario Duma a condus laboratorul de politici energetice si de prognoza energetica; colaborarea sa stransa cu Calin Mihaileanu si respectul si simpatia pe care Mario Duma i le purta ii erau deci cunoscute Adrianei inca din anii de liceu. Adriana a lucrat la Laboratorul de Energetica Generala, Industriala si Surse Noi (LEGIS); in acei ani de ICEMENERG a invatat ce inseamna rigoarea, dar si curajul necesare in activitatea de cercetare - disciplina intelectuala a cercetatorului, pe care nu a abandonat-o niciodata. Emigrarea a determinat schimbarea domeniului catre informatica - lucrand intre 1989-1994 la centrul de calcul al unei mari firme de comert din Canada si SUA. In 1994 s-a intors temporar in Romania impreuna cu familia. A tradus si publicat in Romania, in colaborare cu SCIENTCONSULT (firma de consultanta a lui Mario Duma, infiintata dupa pensionare) si cu editura AGIR, „Reengineering-ul Corporatiei”, de Hammer si Champy, o lucrare seminala ce putea fi deosebit de utila schimbarilor necesare in tara; tot prin SCIENTCONSULT a tinut cursuri de Project Management si practici moderne de management pentru conducatori de firme de stat si private din intreaga tara. Intre 1995-1996 a fost director de IT, calitate si Business Process Management la DHL Romania; in doar 18 luni, a dezvoltat o echipa puternica, folosind metode si practici din Canada; multi din echipa au ajuns apoi in posturi la nivel european. La reintoarcerea in Canada, a lucrat ca executive management consultant la IBM, specializandu-se in managementul programelor nationale complexe cu componente mari informatice. Din cei 16 ani la IBM, in ultimii 7 ani a condus programul global de dezvoltare si comercializare de programe software proprietate intelectuala. Din 2014, lucreaza ca manager de programe complexe la marile banci din Canada, unde conduce proiecte de transformare digitala. Adriana se ocupa si de crearea prezentei pe internet a contributiei unor personalitati intelectuale din generatiile precedente; ca parte din aceasta activitate, a avut placerea de a crea site-ul web www.calinmihaileanu.com si de a publica pe Google Books unele din cartile la care Calin Mihaileanu a fost autor sau coautor, precum si cartea „Istorie traita in ICEMENERG”. https://adrianaconsulting.ca/