Comenzile înregistrate în perioada 04-13 octombrie vor fi procesate și expediate începând cu 14 octombrie.
Vă mulțumim pentru înțelegere!
Cercetarea, industria, economia Romaniei si conexiunile lor. Diagnoze, politici, solutii, noi abordari 1965-2004 - PRET REDUS!
Autor: Mario Duma
Editura: A.G.I.R.
Format: 17x24 cm
Nr. pagini: 428
Coperta: brosata
ISBN: 973-8466-77-6
Anul aparitiei: 2004
Pret vechi 26,25 lei - Pret redus 10 lei
DESPRE CARTE
Volumul reprezinta o selectie de 91 studii, eseuri si articole, publicate de autor in decurs de patru decenii (1965-2004).
Lucrarea, editata in colaborare cu SCIENTCONSULT S.R.L., cuprinde o introducere, patru parti - I. Stiinta-tehnologie-economie-societate; II. Deficiente fundamentale ale sistemului zis socialist, implementat in Romania (sub aspectul impactului asupra stiintei, tehnologiei, economiei, societatii); III. Optiuni si politici ale tranzitiei (cu grupajele Climatul politic si Reforma economica); IV. Impactul unor mecanisme ale tranzitiei asupra progresului economic si tehnologic (cu grupajele Legislatia muncii, Fiscalitatea, Preturile, Proprietatea-privatizarea-demonopolizarea si Managementul intreprinderilor) -, o incheiere si anexe.
Se prezinta o mare varietate de probleme din sferele reunite ale cercetarii, industriei si economiei in ansamblu, considerate sinergic, abordate pornind de la punctul de vedere al practicianului cu o vasta experienta in sferele mentionate, pana la unele fundamentari teoretice, de la semnalarea de inadvertente si lacune pana la emiterea si promovarea de solutii in politici si in legislatie.
Autorul porneste de la obiectivele facilitarii si stimularii progresului in planurile economic, tehnologic, ecologic, socio-uman. Un alt fir conducator este preocuparea pentru cresterea discernamantului actualei generatii de specialisti, carora le pune la dispozitie, intr-o forma interesanta, plina de trimiteri la fenomene concrete, experienta pe care a acumulat-o.
Cartea nu este un tratat, un manual sau o monografie, ci o colectie de aprofundari selective, dupa cum practica a ridicat aspectele abordate la rangul de probleme ce necesitau explicare, analize, diagnoze, optiuni, politici, solutii, formare de opinie publica, lobby pentru promovarea concluziilor.
Lucrarea este adresata, deopotriva, celor care pregatesc viitorul Romaniei, celor care ii gestioneaza prezentul si celor preocupati de invatamintele trecutului ei recent, fie ei ingineri, economisti, sociologi, fizicieni, chimisti etc. din cercetare, industrie, alte ramuri, profesori sau studenti, specialisti din aparatul de stat cu atributii in tehnologie, economie, finante, resurse umane, din institutii, ONG-uri, manageri sau specialisti „de executie”, bancheri, politicieni, jurnalisti.
Legislatorii si juristii vor gasi o cazuistica variata cu privire la impactul, uneori major, al unor ``detalii`` si nuante din actele normative asupra activitatilor din economie. In cateva dintre materiale, istoricii vor gasi posibile raspunsuri inedite (partiale) la intrebari de genul: ``Cum a fost cu putinta?`` Cititorii din interiorul cercetarii si al industriei vor gasi un dialog cu propriile nelinisti, preocupari si initiative. Cei din alte ramuri vor afla realitati dintr-o lume cunoscuta mai mult dupa clisee si prejudecati.