Cinetica transformarilor fizico-chimice

Autor: Florin Emilian Danes, Eleonora-Mihaela Ungureanu
Editura: A.G.I.R.
Format: 17x24 cm
Nr. pagini: 204
Coperta: brosata
ISBN: 978-973-720-267-3
Anul aparitiei: 2009
DESPRE CARTE
NIVELUL. Publicul tipic vizat are o pregatire universitara orientata spre inginerie, tehnologii de transformare, fizica sau chimie. Lucrarea este accesibila tuturor specialistilor si studentilor din domeniile citate.
FONDUL. Desi exista o tabla de materii, selectia deliberata a unor teme in detrimentul altora necesita explicatii. S-a dorit mai ales depasirea limitelor obisnuite ale cineticii, conceputa adesea ca studiu al vitezei reactiei chimice unice, cu frecvente restrictii privind sediul fenomenelor. Acesta este inteles ca sistem nu numai termodinamic - deci macroscopic - dar care sa fie pe deasupra: * inchis - fara schimb de materie cu exteriorul, pe toata durata transformarii; * uniform - cu compozitia, temperatura si presiunea identice in orice punct; si totodata * omogen - continand o singura faza - gaz sau un singur solid, ori lichid. Conform acestor deziderate: - lucrarea trateaza in mod similar fenomenele fizice - ca tranzitiile de faza sau transferul de masa - si reactiile chimice, grupand evolutiile lor sub numele, mai mult sau mai putin adecvat, de transformare; - peste jumatate din volumul expunerii este consacrat transformarilor multiple, in sistem deschis, in conditii neuniforme si in mediu eterogen.
Din lipsa de spatiu au fost ignorate importante parti specializate ale cineticii - cele a caror prezentare necesita multe cunostinte suplimentare specializate: cineticile bio-, radio-, foto- si electro- chimice, coroziunea, dinamica moleculara, cinetica reactiilor nucleare.
Pasionantele extinderi recente ale metodelor cinetice la alte domenii - evolutia cosmica, cea a ecosistemelor, optimizarea traficului rutier, studiul interactiunilor endocrine, strategiile politice, militare sau... bursiere - nu pot fi din pacate decat citate aici.
FORMA. Lucrarea se bazeaza pe experienta autorilor de predare a cineticii in invatamantul superior universitar si tehnic, atat pentru chimisti cat si pentru nechimisti, in special la Institutul Politehnic / Universitatea Politehnica din Bucuresti, la Universitatea din Brest, Franta si la masteratul de Dinamica Fluidelor si Transferurilor al Institutului de Mecanica din Nantes, Franta.
Din caracteristicile de monografie de specialitate, speram sa se fi pastrat accentul pus pe evitarea ambiguitatilor, insistenta pe explicarea terminologiei de specialitate utilizate, inclusiv a numelor provocand confuzii, consolidarea fixarii notiunilor prin deosebit de numeroasele aplicatii finalizate in calcul, variate si ancorate in complexitatea situatiilor din realitatea fizica si din practica productiei, proiectarii si cercetarii.
Prezentarea este sistematizata pe notiunile fundamentale din domeniu si are forma unui compendiu. Tratatele (Landau, Murgulescu) sau pamfletele (Churchill) nu apar decat sporadic si numai in bibliografia lucrarii, iar popularizarile temei nu par sa existe pana acum in literatura de specialitate.
Conform statutului ales - de compendiu - bibliografia este de fapt o simpla enumerare a circa 30 de lucrari selectionate dupa accesibilitatea, disponibilitatea si actualitatea lor, reprezentative pentru nivelul si continutul detaliate mai sus, cu numai cinci trimiteri localizate in text la articole din reviste specializate, acolo unde a fost inevitabil. O serie de alte materiale auxiliare, cum sunt lista initiala de simboluri si nomenclatura de la sfarsit, faciliteaza utilizarea lucrarii ca ghid practic. Acest caracter este accentuat de prezenta unor ilustratii, grafice si tabele cu date „gata de utilizare”.
Pentru rapiditatea intelegerii, expunerea este schematizata, ceea ce se materializeaza la nivelul prezentarii grafice prin listare, subtitrare, alegerea unor caractere de imprimerie adecvate si diferentiate etc.
INSTRUCTIUNI DE FOLOSIRE. Lucrarea este ierarhic structurata si calibrata: expunerea este divizata in capitole, subcapitole si paragrafe (subsubcapitole).
Tabla de materii sintetica de la inceputul lucrarii contine numai titlurile de capitol si subcapitol. La inceputul fiecarui capitol exista insa o tabla de materii detailata la nivelul paragrafelor. Subdiviziunile capitolelor, ca si figurile, tabelele sau relatiile folosite in mod repetat, sunt identificabile in text prin grupe de cifre, precedate de notatia „§” pentru paragrafe, „tab.” pentru tabele si „fig.” pentru figuri, fie incadrate de paranteze - rotunde pentru relatii.
DESPRE AUTORI
FLORIN EMILIAN DANES este absolvent al Institutului Politehnic din Bucuresti, Facultatea de Chimie Industriala, doctor in stiinte al Universitatilor Martin Luther din Halle si Wittenberg, Germania, cu o teza privind cinetica schimbului ionic pe zeoliti sintetici la Institutul de Chimie Tehnologica, avand conducere de doctorat de la Scoala de Electrochimie si Electrometalurgie a Institutului National Politehnic din Grenoble, Franta. A lucrat ca inginer de cercetare in laboratoare de materiale din industria chimica (Reactivul, Bucuresti) si electrotehnica (Schneider Electric, Grenoble), dar mai ales ca profesor si cercetator la Institutul Politehnic Bucuresti (Laboratorul de Chimie fizica), apoi in Franta la Universitatea Joseph Fourier din Grenoble (Laboratorul de Fotochimie si Electrochimie), la Universitatea Bretaniei Occidentale (Laboratorul de Dinamica Moleculara din Brest), la Scoala Nationala de Chimie din Rennes (Laboratorul de Separari cu Membrane) si in special la EPUN - Scoala Politehnica a Universitatii din Nantes, in Laboratorul de Termocinetica (transferul conductiv al caldurii).
A condus 15 teze de doctorat de Transfer Conductiv la Nantes, circa 25 de proiecte de cercetare contractuala aplicata in materiale si in procese de transformare fizica sau chimica la Bucuresti si Nantes, pentru intreprinderi electronice, electrotehnice, auto (Renault), de constructii navale, de cauciuc (Vibrachoc), a dirijat contractul european de fabricare a compozitelor polimerice bune conductoare de caldura, cu participarea unor intreprinderi de productie si de cercetare din Franta, Germania, Suedia, Danemarca si Finlanda. Este titular a 3 brevete de inventie si autor a circa 200 de comunicari la congrese, conferinte si articole in publicatii internationale de specialitate. A publicat cartile Termodinamica chimica aplicata (1978) si Echilibrul chimic si calcularea lui (1983). Este membru al Societatii Franceze de Termica si al unor grupuri de studiu franceze (Exergetica, Rezistente de contact termic si Concepte fizice noi in energetica).
Domeniul de predilectie al autorului est tratarea cantitativa - intr-o viziune de optimizare sub constrangeri de incertitudine si de folosire judicioasa a datelor experimentale disponibile de viteza si de echilibru pentru procesele, complexe sau combinate, de transformare fizica sau chimica, de transfer (de masa, caldura sau sarcina electrica) de la o faza la alta, ca si de transport in mediu omogen al acestor marimi.
ELEONORA-MIHAELA UNGUREANU este absolventa a Institutului Politehnic din Bucuresti, Facultatea de Inginerie Chimica, Doctor Inginer al aceleiasi universitati cu o teza privind procesele de electrod la oxidarea electrochimica a compusilor carboxilici, conducator de doctorat la Universitatea Politehnica din Bucuresti in domeniul fundamental Stiinte Ingineresti - Inginerie chimica. Dupa absolvire a lucrat ca inginer la IMC Sintofarm, Bucuresti, apoi ca asistent, sef de lucrari, conferentiar si profesor la Universitatea Politehnica din Bucuresti (Laboratorul de Chimie Fizica Aplicata si Electrochimie). A efectuat stagii de perfectionare in Franta la Universitatea Joseph Fourier si la Comisariatul de Energie Atomica din Grenoble, precum si in Danemarca (Universitatea din Aarhus).
Este titulara a unui brevet de inventie si autoare a peste 200 comunicari la congrese, conferinte si articole in publicatii internationale de specialitate, ca si a cartilor Introducere in electrochimia organica (1999), Experimente de electrochimie organica (2006). Este membra a Societatii de Chimie din Romania si a unor societati de chimie din strainatate. Este redactor al Seriei B a revistei University Politehnica of Bucharest Scientific Bulletin, referent stiintific, membra in comisii de doctorat din tara si din strainatate.
Autoarea preda chimia fizica si electrochimia organica la Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor din cadrul Universitatii Politehnica din Bucuresti. Domeniile sale de cercetare sunt: procese electrochimice ale compusilor organici, electrosinteza organica, recunoastere moleculara in solutie si cu ajutorul electrozilor modificati, functionalizare de nanotuburi de carbon.
Va recomandam
