Compatibilitate electromagnetica
Autor: Adolf J.Schwab | Wolfgang W.Kurner
Editura: A.G.I.R.
Seria: Electrotehnica - Electroenergetica
Format: 17x24 cm
Nr. pagini: 460
Coperta: legata
ISBN: 978-973-720-359-5
Anul aparitiei: 2013
Traducere din limba germana a editiei a VI-a, 2011, revazuta si adaugita, Prof. dr. ing. Andrei Marinescu
CUVANT INAINTE
Este pentru mine o reala satisfactie profesionala sa prezint cititorului din Romania cea de a doua editie a lucrarii „Compatibilitate Electromagnetica“ publicata de catre Editura AGIR si avand, ca autori, doi cunoscuti specialisti ai domeniului, d-nii Adolf Schwab si Wolfgang Kurner.
Aparuta in sase editii in Germania, lucrarea se bucura de o calduroasa primire din partea specialistilor, in intreaga comunitate stiintifica internationala a celor care lucreaza in domeniul Compatibilitatii Electromagnetice, nu numai datorita bogatiei de cunostinte prezentate, dar si prin modul unitar in care problemele acesteia sunt tratate si prezentate.
Oferind specialistului informatii si rezolvari rezultate din propria activitate a autorilor, lucrarea devine prin aceasta un autentic ghid in constructia unor sisteme sigure si fiabile care sa evite actiunea diversa a interferentelor electromagnetice si a cailor de producere si propagare a acestora. Meritul deosebit al lucrarii este acela ca, definind fenomenul si identificand sursele de perturbatii, face posibila o mai buna intelegere a fenomenului si, ca urmare a acestei cunoasteri, ofera solutii atat in plan teoretic (formalisme din teoria sistemelor, calculul ecranelor, teoria cuplajelor, definirea interferentelor electromagnetice), cat si in cel practic ingi- neresc (circuite de masurare si tehnologii specifice pentru masurarea emisiilor si imunitatii la perturbatii, elemente de proiectare pentru ecrane si mijloace de antiparazitare, proiectarea circuitelor imprimate, camere ecranate si absorbante).
Analizand, prin comparatie, tabla de materii a celei de a doua editii, care a aparut in Romania in 1996, cu editia a sasea a lucrarii, publicata in anul 2010 la Editura Springer din Germania, putem constata numeroase elemente noi care com- pleteaza si aduc la zi tot ceea ce a aparut semnificativ in domeniul Compatibilitatii Electromagnetice, de deosebita actualitate si interes practic ingineresc, pe care succint voi incerca sa le evidentiez.
Capitolul 1 - care in prima editie publicata in Romania trata problemele generale ale compatibilitatii - este completat cu cateva subcapitole de real interes, vizand nivelul limita de perturbatii pentru emisii si nivelul de incercare pentru imisii, precum si modul de atenuare a perturbatiilor.
Excelent tratat si cuprinzand toate sursele de perturbatii: de banda ingusta, de banda larga intermitente, tranzitorii de banda larga, capitolul 2 ramane neschimbat fata de cel abordat in prima editie, in timp ce capitolul 3, destinat mecanismelor de cuplaj si a masurilor antiperturbative, are suplimentar introdus un subcapitol abordand cuplajul prin radiatie, respectiv radiatia electromagnetica produsa de curentii de mod comun si de curentii de mod normal, cunoasterea lor permitand specialistului dezvoltarea unor solutii eficiente de atenuare a pertur- batiilor, posibilitatea de utilizare a unor metode numerice.
Deosebit de utila este pentru specialist amplificarea capitolului 5 - Ecrane electromagnetice - prin introducerea unui nou subcapitol destinat camerelor ecranate: camere absorbante si camere reverberante, precum si celulele de masurare TEM si GTEM.
O atentie deosebita este acordata de catre autori problemei masurarii emisiilor perturbatoare, care face obiectul capitolului 7, la care se adauga un nou subcapitol - deosebit de util pentru specialisti - acela al laboratoarelor pentru masurarea emisiilor perturbatoare radiate, dezvoltarea unor tipuri noi de antene: pentru campul electric E si magnetic H, sonde de camp, dispozitive de simetrizare pentru antene, automatizarea incercarilor CEM.
Eficienta componentelor destinate antiparazitarii este un nou subcapitol al capitolului 9, acela al atenuarii intrinseci a materialelor de ecranare, in cadrul caruia sunt prezentate celulele de masurare: TEM coaxiala, cu conductor interior de trecere si conductor interior sectionat, celula de masurare TEM dubla.
Lucrarea impresioneaza prin unitatea dintre aspectele teoretice ale Compatibilitatii Electromagnetice si solutiile practice date, apte sa ofere un raspuns la acestea, exemplificat prin subcapitolele noi introduse in aceasta editie si tratand montajele pentru antiparazitarea unor aparate inductive: electromagneti, motoare cu colector, constructia unor dulapuri utilizate in automatizari, aparatura medicala.
Standardizarea in Compatibilitatea Electromagnetica fiind deosebit de importanta in definirea celor mai eficiente solutii - atat la nivelul componentelor, cat si al sistemelor complexe - capitolul 12 al lucrarii este completat cu o serie de date privind standardele EN pentru compatibilitate, clasele de standarde utilizate.
Analizand aceasta lucrare - solida din punctul de vedere al constructiei si bogata din punctul de vedere al comunicarii unor date originale, cu un puternic impact teoretic si practic asupra dezvoltarii domeniului - sunt convins ca ea va fi primita cu mare interes de specialistul din Romania.
Autorii lucrarii - care se reediteaza in acest an la Editura AGIR si ajunsa la a doua editie in limba romana - sunt doi specialisti a caror activitate in domeniul compatibilitatii electromagnetice este cunoscuta si de colegii lor din Romania. Colaborarea stiintifica a profesorului Adolf Schwab cu presedintele Asociatiei de Compatibilitate Electromagnetica din Romania - prof. Andrei Marinescu, care a reusit si o excelenta traducere a lucrarii - a facut posibila editarea acestei lucrari in tara noastra, devenita deja, dupa prima editie publicata, o lucrare de referinta in domeniu.
Personal, legaturile mele stiintifice cu unul dintre autori - profesorul Adolf Schwab - s-au facut de la distanta, „in timp si spatiu“, lucrand si publicand in revistele de specialitate, la nivelul anilor 1965-1975, numeroase lucrari in domeniul descarcarilor partiale in dielectrici, profesorii Schwab, Kind, Konig, Bui Ai, Aurel Avramescu si subsemnatul fiind doar cativa dintre cei ale caror articole au circulat in comunitatea stiintifica, cunoscandu-ne si utilizand fiecare experientele obtinute de celalalt.
Prof. Adolf Schwab - membru de onoare al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania - si dr. Wolfgang Kurner - un recunoscut consultant in domeniu din Germania - ofera cititorului din Romania o a doua editie a lucrarii „Compatibilitate Electromagnetica“ care, adusa la zi cu cele mai noi informatii stiintifice si experiente proprii, ramane o lucrare de real interes stiintific si de mare utilitate pentru un grup mare de specialisti. Decizia Editurii AGIR de a reedita aceasta valoroasa lucrare este meritorie si sunt convins ca lucrarea va suscita un interes deosebit in lumea stiintifica si inginereasca din Romania si va fi primita cu acelasi interes ca si cel pe care l-am intalnit la aparitia primei editii.
Prof. dr. ing. Florin Teodor TANASESCU
Secretar General al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania
PREFATA
Aceasta carte permite cercetatorilor, dezvoltatorilor, inginerilor si produca- torilor, de orice specialitate, o patrundere rapida in actuala tehnologie inter- disciplinara a compatibilitatii electromagnetice (CEM). Intr-un mod usor de citit si de inteles, cititorul obtine toate cunostintele de baza necesare pentru solutionarea rapida a problemelor practice referitoare la aparitia, propagarea si eliminarea cuplajelor electromagnetice nedorite. Acestea apar in practica sub forma de perturbatii radio, dispersii, zgomote provenite din reteaua de 50 Hz, bucle de pamantare, diafonii, descarcari electrostatice etc., in automatizari, tehnica infor- matiei, tehnica de comunicatie si tehnica de masurare, precum si in industria auto si aeronautica.
Proiectarea si dezvoltarea sistemelor electronice necesita cunostinte ama- nuntite despre sistemele destinate asigurarii compatibilitatii electromagnetice, despre mecanismele de interferenta, conditiile de mediu electromagnetic si despre domeniile de utilizare pentru care sunt destinate. Pentru a obtine un sistem sigur si fiabil, inca de la inceputul unei dezvoltari de produs, trebuie sa se ia in considerare cerintele referitoare la compatibilitatea electromagnetica. Acest lucru implica o intelegere clara a mediului de utilizare, cunoasterea interactiunilor interne si externe, o definire univoca a sistemului (cunoasterea normelor care se aplica) si o asigurare consecventa a compatibilitatii electromagnetice pe parcursul tuturor fazelor dezvoltarii (planul de control al compatibilitatii electromagnetice) pana la certificarea produsului (masurarea emisiilor si a imunitatii). Numai o tratare in ansamblu si de la bun inceput a compatibilitatii electromagnetice permite obtinerea unor solutii economice, reduce probabilitatea aparitiei ulterioare a interferentelor electromagnetice si minimizeaza durata de detectare si eliminare a defectelor.
Dupa o scurta introducere in problematica generala a CEM si prezentarea notiunilor importante, urmeaza o incursiune in natura diversa a interferentelor electromagnetice si a cailor de propagare ale acestora. Ea se incheie cu prezentarea formalismelor din teoria sistemelor pentru descrierea interferentelor electro- magnetice in domeniul frecventa prin spectre de linii si spectre ale densitatii de amplitudini, precum si o clasificare a diferitelor surse de perturbatii.
In continuare se prezinta o clasificare detaliata a diferitelor mecanisme de cuplaj, cu intentia de a evidentia pentru cititor atat caile de cuplaj parazite, deseori greu de recunoscut imediat, cat si identificarea mai simpla a surselor de perturbatii.
Un alt subiect important il constituie domeniul complex al calculelor referitoare la ecranele electromagnetice, care furnizeaza cititorului cunostintele de baza pentru o intelegere profunda a ecranarii electromagnetice. Cine are nevoie de o informare rapida poate sa treaca peste aceasta parte si sa se familiarizeze imediat cu mijloacele si masurile de antiparazitare, precum si cu solutiile practice ale acestor probleme.
Urmatoarele capitole permit cititorului sa devina repede un profesionist in: masurarea emisiilor si imunitatii la perturbatii, masurarea mijloacelor de anti- parazitare, proiectarea circuitelor imprimate din punct de vedere CEM si, in cele din urma, in ceea ce priveste efectul campului electromagnetic asupra organis- melor vii. Un capitol separat care se refera la activitatea complexa de standardizare a tehnicii de masurare si incercare pentru diferitele familii de produse completeaza lucrarea. O lista reprezentativa de publicatii pentru fiecare domeniu reprezentativ al CEM permite cititorului accesul rapid si aprofundat la problemele sale de interes.
Cartea, incepand cu prima sa editie din anul 1990, a fost completata in mod constant conform cu evolutia rapida a domeniului si, de la a cincia editie, este ingrijita de doi autori.
Editia a sasea a cartii a fost extinsa cu partea referitoare la protectia interna contra trasnetului. Aceasta completeaza problematica globala a CEM prin tratarea tehnicii de realizare a cladirilor rezistente la trasnet si a dispozitivelor de protectie specifice. Compatibilitatea electromagnetica a sistemelor complexe a fost extinsa in continuare. Datorita modificarilor aduse legislatiei CEM, a fost revizuit complet capitolul respectiv, care descrie cu claritate drumul catre produsele conforme CEM, prin diagrame si tabele explicite.
Ambii autori multumesc domnului Michael Kroeck pentru corectura textului si pentru aducerea numeroaselor imbunatatiri, cat si doamnei Sigrid Cuneus, de la editura Springer, pentru finalizarea si prezentarea grafica atractiva.
In interesul cititorilor editiei a saptea, autorii invita cititorii sa semnaleze eventualele greseli de tipar sau sa propuna imbunatatiri ale cartii, la adresele: a.schwab@ieee.org si wolfgang.kuerner@ieee.org.
Karlsruhe, Septembrie 2010
Adolf J. Schwab Wolfgang Kurner
CUPRINS
1. Introducere in compatibilitatea electromagnetica 1
1.1. Compatibilitate electromagnetica, interferenta electromagnetica 1
1.2. Nivel de perturbatii - interval semnal-perturbatii - nivel limita de
perturbatii - atenuarea perturbatiilor 6
1.2.1. Marimi de sistem raportate - Nivele 7
1.2.2. Nivel de perturbatii - Interval semnal-perturbatii 11
1.2.3. Intervale semnal-perturbatii statice si dinamice la circuitele
integrate numerice 14
1.2.4. Nivelul limita de perturbatii pentru emisii 17
1.2.5. Nivelul de incercare pentru imisii 20
1.2.6. Atenuarea perturbatiilor 20
1.3. Natura interferentelor electromagnetice si caile lor de propagare 21
1.4. Perturbatii de mod normal si perturbatii de mod comun 26
1.4.1. Tensiuni nesimetrice, simetrice si asimetrice 26
1.4.2. Perturbatii de mod normal 27
1.4.3. Perturbatii de mod comun 28
1.5. Pamant si masa 33
1.5.1. Pamant 35
1.5.2. Masa 36
1.6. Tratarea interferentelor electromagnetice in domeniul timp
si in domeniul frecventa 39
1.6.1. Reprezentarea functiilor de timp periodice in domeniul
frecventa printr-o serie Fourier 39
1.6.2. Reprezentarea functiilor de timp neperiodice in domeniul
frecventa - Integrala Fourier 45
1.6.3. Metoda grafica de obtinere a transformatei Fourier 48
1.6.3.1. Transformarea din domeniul timp in
domeniul frecventa 48
1.6.3.2. Transformarea inversa din domeniul frecventa in
domeniul timp 51
1.6.3.3. Evidentierea cailor de propagare 52
2. Surse de perturbatii 55
2.1. Clasificarea surselor de perturbatii 56
2.2. Surse de perturbatii de banda ingusta 59
2.2.1. Emitatoare de comunicatii 59
2.2.2. Generatoare de inalta frecventa pentru industrie, cercetare,
medicina si gospodarie 62
2.2.3. Receptoare radio, receptoare video, sisteme de calcul,
surse in comutatie 63
2.2.4. Efecte perturbatoare asupra retelei de alimentare 64
2.2.5. Interferente datorate liniilor electrice aeriene 65
2.3. Surse de perturbatii de banda larga intermitente 66
2.3.1. Nivelul zgomotului de fond in aglomerari urbane 66
2.3.2. Instalatii de aprindere pentru autovehicule 66
2.3.3. Lampi cu descarcari in gaze 67
2.3.4. Motoare cu colector 69
2.3.5. Linii electrice aeriene de inalta tensiune 69
2.4. Surse de perturbatii tranzitorii de banda larga 70
2.4.1. Descarcari electrostatice 70
2.4.2. Comutarea inductivitatilor 73
2.4.3. Fenomene tranzitorii in retele de joasa tensiune 75
2.4.4. Fenomene tranzitorii in retele de inalta tensiune 76
2.4.5. Fenomene tranzitorii in tehnica incercarii cu tensiuni inalte
si in fizica plasmei 78
2.4.6. Trasnetul - Impulsul electromagnetic de trasnet (LEMP) 79
2.4.7. Impulsul electromagnetic nuclear (NEMP) 80
2.5. Clase de mediu perturbator 81
2.5.1. Perturbatii transmise prin conductie 81
2.5.2. Perturbatii transmise prin radiatie 83
3. Mecanisme de cuplaj si masuri antiperturbative 84
3.1. Cuplajul galvanic 84
3.1.1. Cuplajul galvanic al circuitelor de alimentare 85
3.1.2. Buclele de pamantare 89
3.1.3. Impedanta de transfer a liniilor de masurare si de semnal 101
3.1.4. Descarcarea inversa 106
3.2. Cuplajul capacitiv 108
3.3. Cuplajul inductiv 110
3.4. Cuplajul electromagnetic al liniilor electrice 114
3.4.1. Cuplajul electromagnetic dintre doua linii 115
3.4.2. Sisteme multiple de linii cuplate electromagnetic 118
3.5. Cuplajul prin radiatie 120
3.5.1. Radiatia electromagnetica produsa de curentii de mod comun 125
3.5.2. Radiatia electromagnetica produsa de curentii de mod normal 126
3.6. Pamantarea ecranelor cablurilor 127
3.7. Identificarea mecanismelor de cuplaj 129
3.8. Descrierea mecanismelor de cuplaj cu ajutorul metodelor numerice 130
4. Componente pasive pentru antiparazitare 133
4.1. Filtre 133
4.1.1. Principiul de functionare - Atenuarea filtrelor 133
4.1.2. Filtre pentru perturbatii de mod comun si de mod normal 136
4.1.3. Frecventele de rezonanta ale filtrelor 139
4.1.4. Materiale magnetice si dielectrice cu pierderi 140
4.1.5. Principii constructive ale filtrelor 143
4.1.5.1. Condensatoare 143
4.1.5.2. Bobine de filtrare (Drossele) 143
4.1.5.3. Filtre LC 147
4.2. Descarcatoare de supratensiuni 150
4.2.1. Varistoare 150
4.2.2. Diode cu siliciu in avalansa 154
4.2.3. Eclatoare 155
4.2.4. Scheme hibride 157
4.3. Optocuploare si cabluri din fibra optica 159
4.4. Transformatoare de separare 161
5. Ecrane electromagnetice 164
5.1. Natura efectului de ecran - camp apropiat, camp departat 164
5.2. Ecranarea campurilor statice 172
5.2.1. Campuri electrostatice 172
5.2.2. Campuri magnetostatice 174
5.3. Ecranarea campurilor cuasistationare 174
5.3.1. Campuri electrice cuasistationare 174
5.3.2. Campuri magnetice cuasistationare 175
5.4. Ecranarea campurilor nestationare (unde electromagnetice) 177
5.5. Materiale pentru ecrane 178
5.6. Accesorii ale ecranelor 180
5.6.1. Etansari electromagnetice pentru imbinari 180
5.6.2. Strapungeri tubulare, ferestre fagure, table perforate 183
5.6.3. Filtre de retea si pamantari 185
5.7. Camere ecranate 186
5.7.1. Camere ecranate fara reflexii. Camere absorbante (anechoice) 187
5.7.2. Camere reverberante 189
5.7.3. Celule de masurare TEM 193
5.7.4. Celula de masurare GTEM 195
6. Teoria ecranelor electromagnetice 197
6.1. Calculul analitic al ecranelor 198
6.1.1. Bazele teoretice 198
6.1.2. Ecran cilindric in camp cuasistationar longitudinal 200
6.1.3. Ecran cilindric in camp cuasistationar transversal 205
6.1.4. Ecran cilindric in camp electromagnetic nestationar 210
6.1.5. Ecranul sferic in camp electromagnetic nestationar 218
6.2. Metoda impedantei 220
6.2.1. Tratarea clasica 220
6.2.1.1. Atenuarea prin reflexie 222
6.2.1.2. Atenuarea prin absorbtie 225
6.2.1.3. Corectia atenuarii pentru reflexii multiple 225
6.2.2. Extinderea metodei impedantei 226
6.2.3. Metoda impedantei - Concluzii 231
7. Tehnica masurarii emisiilor perturbatoare 233
7.1. Masurarea tensiunilor si curentilor perturbatori 234
7.2. Masurarea intensitatii campurilor perturbatoare 240
7.2.1. Antene 240
7.2.1.1. Antene pentru campul electric E 240
7.2.1.2. Antene de banda larga 243
7.2.1.3. Antene pentru campul magnetic H 245
7.2.1.4. Antene spion 246
7.2.1.5. Sonde de camp 246
7.2.1.6. Dispozitive de simetrizare pentru antene 247
7.2.2. Laboratoare pentru masurarea emisiilor perturbatoare radiate 248
7.3. Masurarea puterilor perturbatoare 254
7.4. Aparate de masurare a interferentelor electromagnetice 255
7.4.1. Receptoare de masurare a perturbatiilor 255
7.4.1.1. Detectoare de valoare de varf 256
7.4.1.2. Detectoare de valoare de cuasi-varf 257
7.4.1.3. Detectoare de valoare medie 260
7.4.1.4. Detectoare de valoare efectiva 261
7.4.1.5. Influenta benzii de trecere a receptorului
de perturbatii asupra indicatiei in cazul perturbatiilor
de banda ingusta si de banda larga 262
7.4.2. Analizoare de spectru 264
7.5. Incertitudinea de masurare in CEM 265
7.6. Automatizarea incercarilor CEM 268
8. Tehnica masurarii imunitatii la perturbatii 271
8.1. Simularea perturbatiilor transmise prin conductie 272
8.1.1. Simularea perturbatiilor de joasa frecventa din retelele
de joasa tensiune (impulsuri in domeniul ms) 274
8.1.2. Simularea perturbatiilor de comutatie de banda larga
si energie redusa (burst) 276
8.1.3. Simularea supratensiunilor de banda larga si energie mare
(generatorul hibrid) 278
8.1.4. Simularea descarcarilor electrostatice (ESD) 283
8.1.5. Simularea perturbatiilor de banda ingusta 287
8.1.6. Aparate de incercare comerciale 288
8.2. Simularea campurilor cuasistationare si a undelor electromagnetice 290
8.2.1. Simularea campurilor perturbatoare de banda ingusta 291
8.2.1.1. Antene speciale, ghiduri de unda deschise si inchise 292
8.2.1.2. Amplificatoare 297
8.2.2. Simularea campurilor electromagnetice de banda larga 297
8.2.3. Simularea campurilor cuasistationare si a undelor electromagnetice prin injectie de curent 299
8.2.3.1. Injectia de curent pentru incercarea cablurilor si a carcaselor ecranate 300
8.2.3.2. Injectia de curent in manunchiurile de cabluri pentru verificarea sensibilitatii la perturbatii 300
9. Masurarea componentelor pentru antiparazitare 301
9.1. Atenuarea ecranului la cablurile ecranate 301
9.1.1. Atenuarea ecranului pentru campuri magnetice cuasistationare
(impedanta de transfer) 301
9.1.2. Atenuarea ecranului pentru campuri electrice cuasistationare
(admitanta de transfer) 302
9.1.3. Atenuarea ecranului pentru unde electromagnetice 303
9.2. Atenuarea ecranului la carcase de aparate si incinte ecranate 304
9.3. Atenuarea intrinseca a materialelor de ecranare 310
9.3.1. Celula de masurare TEM coaxiala cu conductor
interior de trecere 311
9.3.2. Celula de masurare TEM coaxiala cu conductor
interior sectionat 312
9.3.3. Celula de masurare TEM dubla 313
9.4. Atenuarea ecranului la elemente de etansare electromagnetica 314
9.5. Atenuarea prin reflexie in peretii absorbanti ai camerelor anechoice 315
9.6. Atenuarea filtrelor 318
10. Probleme reprezentative in compatibilitatea electromagnetica 320
10.1. Antiparazitarea aparatelor inductive 320
10.1.1. Montaje pentru infasurarile electromagnetilor
de curent continuu 321
10.1.2. Montaje pentru infasurarile electromagnetilor
de curent alternativ 322
10.2. Antiparazitarea motoarelor cu colector 323
10.3. Descarcari electrostatice 325
10.4. Efecte perturbatoare asupra retelei de alimentare 327
10.5. Protectia impotriva trasnetului. Conceptul zonelor de protectie 328
10.6. Tehnica impulsurilor de putere. Laboratoare de inalta tensiune 335
10.7. Masuratori cu amplificatoare diferentiale 342
10.8. Compatibilitatea electromagnetica a sistemelor complexe 344
10.8.1. Constructia dulapurilor metalice pentru asigurarea
CEM in cazul automatizarilor industriale 345
10.8.2. Analiza problemelor CEM la sistemele complexe
de pe aeronave 349
10.9. Compatibilitatea electromagnetica in tehnica medicala 351
10.10. Influenta campurilor electromagnetice asupra bioorganismelor 353
11. Proiectarea cablajelor imprimate avand in vedere compatibilitatea electromagnetica 358
11.1. Alegerea materialului pentru realizarea cablajelor imprimate 358
11.2. Interferente intrasistem 362
11.2.1. Cuplaje parazite ale semnalelor prin impedantele comune 362
11.2.1.1. Realizarea traseelor de alimentare 362
11.2.1.2. Mentinerea locala a tensiunii de alimentare 363
11.2.1.3. Realizarea masei montajului electronic 365
11.2.2. Diafonia dintre traseele paralele 368
11.2.2.1. Diafonia pasiva si activa 368
11.2.2.2. Masuri generale pentru reducerea diafoniei 371
11.2.3. Reflexii de semnal pe linii lungi 372
11.2.3.1. Evitarea reflexiilor prin modificarea
traseelor imprimate 373
11.2.3.2. Retele de adaptare 376
11.3. Interferenta intersistem prin radiatii perturbatoare 377
11.3.1. Radiatia produsa de buclele de semnal 377
11.3.2. Probleme de radiatie la circuitele integrate VLSI 379
11.3.3. Masuri la nivelul surselor de perturbatii 381
12. Standardizarea in compatibilitatea electromagnetica si marcajul de conformitate CE 384
12.1. Introducere in problematica standardelor pentru compatibilitate electromagnetica 384
12.2. Organisme de standardizare in compatibilitatea electromagnetica 385
12.3. Clase de standarde 387
12.4. Bazele juridice ale standardizarii in compatibilitatea
electromagnetica 389
12.5. Atestarea conformitatii cu legislatia CEM 392
12.6. Organisme notificate 397
12.7. Standarde CEM 399
12.7.1. Standarde CEM ordonate dupa domenii de interes 399
12.7.2. Standarde CEM ordonate dupa numarul EN 410
12.8. Adrese importante 417
Bibliografie 421
Index 453