Compendiu de Oncologie Medicala: principii si practica. Program de Farmacologie Clinica in Oncologia Tumorilor Solide.

Autor: Tudor-Eliade Ciuleanu, Nicolae Todor, Patriciu Achimas-Cadariu, Dana-Ioana Iancu, Milan-Paul Kubelac s.a.
Editura: Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca
Format: 21x29,5 cm
Nr. pagini: 1048
Coperta: legata
ISBN: 978-606-17-1798-9
Anul aparitiei: 2021
CUVANT INAINTE
In ultimii ani, progresele in oncologie au cunoscut o dezvoltare vertiginoasa in multiplele ei arii de interes - de la descifrarea mecanismelor moleculare ale cancerogenezei la modalitatile clasice de tratament - medical, chirurgie sau radioterapie, care au beneficiat de aportul numeroaselor descoperiri in domeniul biologiei sau fizicii. Evolutia este perfect ilustrata de profesorul Tudor-Eliade Ciuleanu si colaboratorii sai cu acest al treilea volum, care dupa primele doua editii - din 2015 si 2020, prezinta o noua versiune, actualizata si mai completa, extrem de utila pentru orice practician.
Puternic implicat in multe trialuri si studii clinice cu noi molecule si scheme terapeutice, profesorul Ciuleanu este o autoritate recunoscuta pe plan international, care a reusit sa-si formeze un grup de colaboratori de valoare, cu numerosi discipoli in tara si strainatate.
Monografia, pe langa principiile generale de oncologie medicala, prezinta noile modalitati terapeutice cum sunt terapiile moleculare tintite si imunoterapia, cunoscute din experienta proprie datorita numeroaselor studii de pionierat realizate in Institutul Oncologic Cluj, ca participant activ la numeroase studii multicentrice internationale. Caracterul practic, evident prin prezentarea a numeroase regimuri terapeutice, cu peste 400 protocoale pentru diferite localizari, competenta si autoritatea coordonatorului, recomanda Compendiul ca un must pentru asistenta noastra oncologica.
Profesionalismul autorilor, inca odata confirmat de acest Compendiu, reflecta totodata valoarea scolii medicale clujene, fiind un meritoriu produs al acesteia.
Acad. Nicolae GHILEZAN
CUVANT INTRODUCTIV, 2021
Celor care au citit primele doua editii ale lucrarii „Program de farmacografie clinica in oncologia tumorilor solide” le sunt dator cu o explicatie. De ce un „Compendiu de oncologie medicala a tumorilor solide”, atat de repede dupa editia a II-a precedenta si de ce nu doar simplu Editia a III-a a lucrarii anterioare, fata de care se pastreaza un consistent trunchi comun?
Initial, ni s-a solicitat o reeditare a editiei aparute in februarie 2020, care, ne-am bucurat sa constatam, s-a bucurat de popularitate in randul colegilor, mai ales a tinerilor specialisti si in randul celor in formare. Dar, sincron cu momentul reeditarii... lumea s-a schimbat. Recluziunea si noua realitate adusa de pandemia COVID-19 au fost in mod cert favorizante. Raportul beligerant intre tratamentele oncologice si noul Coronavirus incita la actiune in sprijinul pacientului oncologic. Initial a germinat ideea redactarii unui articol referitor la pacientul oncologic si infectia COVID-19, insa sub imboldul curiozitatii si al fascinatiei exercitate de acest dusman invizibil, am inceput sa colectionez materiale care nu mai incapeau intr-un articol ci se constituiau mai bine intr-un capitol de carte. Scanteia redactarii noului volum a venit de la unul dintre coautori, dr. Alexandra-Cristina BO?, care a afirmat intr-o zi (cu o candoare care ar transforma Mocanita intr-un Shinkansen), ca un volum structurat de oncologie redactat in perioada sumbra a pandemiei COVID-19 ar putea reprezenta o lucrare de referinta si ar ramane un martor al acestei perioade, chiar daca unele din afirmatiile facute azi nu vor ramane la fel in viitor. Si astfel, prin naturaletea unui zambet, manusa a fost aruncata. Avalansa conferintelor virtuale din 2020 a alterat modul nostru de a memora, a ierarhiza si a structura informatiile noi: acestea nu mai sunt legate de repere spatiale sau de interactiunile sociale si risca sa devina amorfe si sa se piarda. Redactarea acestei carti a devenit un mod lucrativ si agreabil de a da un sens perioadei starii de urgenta si a celei de carantina. Desigur, cercetarea in oncologie a continuat in perioada pandemiei, si, dupa o scurta stare de perplexitate si un interval necesar de reorganizare, derularea studiilor clinice si inregistrarea noilor medicamente au fost reluate. S-a gasit si perfectat formula de supravietuire a marilor consfatuiri stiintifice in lumea virtuala (carora insa le-a lipsit interactiunea umana pe scara larga, adica tocmai sarea si piperul). In avalansa adaptarii la noua realitate, mi s-a parut ca redactarea acestui volum constituie atat o oportunitate cat si o obligatie morala, o contributie modesta a noastra in lupta cu dusmanul invizibil. Pentru mine, elaborarea acestei carti a insemnat si a pastra aprinsa torta pasiunii oncologiei medicale, pe care am preluat-o de la mentorii mei, acad. Nicolae Ghilezan (Institutul Oncologic Cluj- Napoca), dr. Jean-Pierre Armand si dr. Esteban Cvitkovic (Institut Gustave Roussy, Villejuif). Speranta mea este sa transmit aceasta torta celor din preajma mea si celor care vor parcurge in detaliu aceasta lucrare.
Ca si editia anterioara, pe langa o adresabilitate generala in randul colegilor nostri oncologi medicali, ne-am dorit ca editia a 3-a a Farmacografiei clinice (ajunsa la maturitatea unui Compendiu) sa fie un sprijin direct pentru pregatirea rezidentilor si sa ii aduca mai aproape de sursa ghidurilor terapeutice, reprezentata de trialurile clinice. Trialurile clinice reprezinta pietrele de constructie ale zidului de aparare impotriva cancerului. In acest volum, am dedicat un capitol special metodologiei studiilor clinice, la redactarea caruia am fost impulsionat de colaboratoarele mele cu experienta in mecanica fina a trialurilor, dr. Cristina Mocan si dr. Mariana Bandi-Vasilica.
Tot Alexandra, al carei punct de observatie pe scala timpului se situeaza confortabil cu decenii de tinerete in urma mea, mi-a revelat o realitate pe care eu nu o sesizasem ca atare: generatia actuala de specialisti in oncologie medicala se formeaza odata cu dezvoltarea imunoterapiei, si se simte a l’aise cu utilizarea inhibitorilor punctelor de control imun, fata de care oncologii medicali din generatiile anterioare pastreaza o anumita reticenta data de posibilitatea reactiilor autoimune. Pe de alta parte, oncologii medicali in formare nu “simt” chimioterapia clasica la fel de natural cum o fac generatiile mai vechi. Acest fenomen de afinitate cronologica preferentiala la anumite terapii ne-a determinat sa completam aceasta editie, fata de cele precedente, cu o parte generala care sa abordeze pe picior de egalitate, bazele chimioterapiei clasice, ale hormonoterapiei, ale terapiei moleculare tintite si ale imunoterapiei moderne. Cu aceste modificari, volumul a capatat veleitati si dimensiuni de "Compendiu de Oncologie Medicala", cu o parte de Principii si una de Practica medicala.
Descrierea unor cai moleculare, devenita necesara in actualul Compendiu, este speram facilitata de parcurgerea lor nu doar descriptiva, ci si grafica. Un ajutor substantial a fost adus de dr. Milan-Paul Kubelac, un oncolog medical pasionat, a carui versatilitate a iesit in evidenta cu ocazia redactarii acestui volum, unde l-am rugat sa se exprime in rolul de Iurie Darie al desenului medical, pe care si l-a asumat cu mare profesionalism, avand ca suport programul Biorender.
Spre sfarsitul redactarii volumului, dorind sa completez informatia terapeutica cu anumite notiuni de istorie naturala in anumite tipuri de tumori, am avut revelatia redescoperirii formularilor elegante, succinte si avand o precizie matematica din Cobaltoterapia, Editura Medicala, autor acad. Nicolae Ghilezan, din care am inserat pasaje intregi in textul acestei lucrari (pentru recunoastere cu fonturi de marimea 11), in special la capitolul de tumori ale sferei ORL (care pentru oncologii medicali constituie un punct mai degraba vulnerabil). Volumul domnului academician Nicolae Ghilezan a fost extrem de apreciat, de la momentul aparitiei lui in 1983, de mai multe generatii de oncologi si am considerat ca inserarea unor paragrafe (care isi mentin aceeasi actualitate) in aceasta lucrare constituie un modest gest de admiratie si recunostinta fata de mentorul meu.
In redactarea lucrarii am avut acelasi sprijin constant (de cateva decenii) din partea domnului matematician Nicolae Todor, creatorul programului de prescriptie automatizata a terapiei sistemice in cancer care este actualizat in acest volum.
Acelasi suport de durata si dedicatie in activitatea clinica am avut inca de la prima editie, din partea dr. Dana-Ioana Iancu, fara de care, spuneam anterior, as fi aplaudat cu o singura mana.
Domnului profesor Patriciu Achimas-Cadariu, director medical al IOCN, ii sunt recunoscator pentru sprijinul acordat in redactarea ultimelor doua editii, unde expertiza sa in domeniul tumorilor ginecologice a fost binevenita, ca si pentru orizontul larg de abordare si sprijinul general acordat initiativelor noastre in domeniul oncologiei medicale si al studiilor clinice in Institutul Oncologic din Cluj.
Domnul sef de lucrari Catalin Vlad, manager al IOCN, a intuit primul impactul momentului COVID-19 pentru Institut si necesitatea analizei si publicarii imediate a cazuisticii noastre si a contribuit cu dinamism la conturarea capitolului dedicat pandemiei din aceasta lucrare.
Pentru redactarea capitolului dedicat tumorilor glandei mamare imi exprim gratitudinea fata de dr. Nicoleta Antone, care a reactionat imediat dupa fiecare manifestare stiintifica virtuala importanta in aceasta arie, actualizand capitolul respectiv.
De asemenea, last but not least, multumesc celor care, desi meandrele profesiunii si destinului i-au dus in 2020 in alte locuri, au continuat sa ma sprijine pentru redactarea acestui volum (dr. Adelina-Lorena Dan in primul rand prin capitolele dedicate tumorilor digestive si managementului efectelor adverse ale imunoterapiei si dr. Alexandru Eniu, personalitate internationala a senologiei si oficial al ESMO si ASCO, prin conceptia capitolului referitor la tumorile mamare).
Acest volum va aparea ca o initiativa educationala a Societatii Romane de Radioterapie si Oncologie Medicala. Salut din toata inima realizarea in premiera a Congresului National de Oncologie comun al SRROM, SNOMR si SRO in conditiile vitrege ale anului 2020, demonstrand prin aceasta hora a unirii virtuala ca forta oncologiei romanesti sta in unitate.
Prima mea carte, din 2004, despre tumorile bronhopulmonare, am dedicat-o tatalui meu, care a cazut victima unui cancer pulmonar si care a abandonat fumatul, spuneam atunci, "total si fara regrete, dar prea tarziu, asa cum parasesti o dragoste care te-a inselat". Am dedicat prima editie a volumului „Program de farmacografie clinica...” iubitei mele mame, cea care mi-a luminat drumul in viata si mi-a calauzit primii pasi firavi in medicina, cea care nu uita nimic si la 88 de ani inca avea deschisa pe pupitru ultima agenda medicala pentru a studia “ce mai e nou”. In mod firesc, editia a II-a a fost dedicata sotiei mele Elisabeta care imparte cu mine acelasi destin profesional si minunatilor mei copii, Tudi si Lizi (acum cu familiile lor) carora as vrea sa le pot oferi inca destul timp in viitor. Aceasta a III-a editie as vrea sa o dedic, firesc, simpaticilor mei nepoti (Sandra 5 ani, Dragos 3 ani si Emma... 2).
Why Does It take So Long To Say Goodbye? Il voi parafraza pe Joe Bonamassa, magicianul chitarei de blues...“Boy oh boy...writing all of this down seems as cathartic as it is troubling. When we made this book, the world was a different place. The world was functioning but fractured... We moved forward knowing that science (as music) is the universal language and has proven to be healing in the past and trusting that it proves to be a healing force going into the future”.
Ma aplec asupra suferintei bolnavilor de cancer . As long as l could see the light.
Tudor-Eliade CIULEANU