Dambovita, apa grea

Autor: Emil Barbu Popescu, Ana-Maria Dabija (coordonare)
Editura: A.G.I.R.
Format: 17x24 cm
Nr. pagini: 188, color
Coperta: brosata
ISBN: 978-973-720-863-7
Anul aparitiei: 2022
DESPRE CARTE
Prezentul volum contine contributiile, revizuite, ale comunicarilor stiintifice dedicate re-studierii principalului curs de apa al Bucurestiului, comunicate on-line in data de 30 iunie 2021.
Conferinta a fost organizata de Academia de Stiinte Tehnice din Romania si de Centrul de Studii Arhitecturale si Urbane al Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”, Bucuresti.
Editor coordonator:
Constantin HOSTIUC
Foto coperti interioare articole, coperta:
Vlad EFTENIE
Transcriere texte:
Gabriel PETROPOL, Maria Cristina CLENCIU
Coordonarea volumului:
Emil Barbu POPESCU, Ana-Maria DABIJA
Autorii lucrarilor:
Cerasella Craciun
Ana-Maria Dabija
Vlad Eftenie
Constantin Enache
Sorin Gabrea
Constantin Hostiuc
Florin Machedon
Ileana Nicolae
Victor Popa
Emil Barbu Popescu,
Alexandru M. Sandu
Dan Stematiu
Elena Stefanescu
Bogdan Tofan
CUPRINS
EMIL BARBU POPESCU
„Un subiect atat de arzator...” 5
ANA-MARIA DABIJA
Dambovita, apa grea - discutii interdisciplinare si trans-temporale 7
VICTOR POPA
„Memorii de lucru la Canal”. Premisele si ratarea unei mari sanse 9
DAN STEMATIU
Istoricul amenajarii hidrotehnice a Raului Dambovita in Bucuresti 17
ALEXANDRU M. SANDU
Reflexii pe seama Dambovitei ca problema a urbanismului bucurestean 33
CONSTANTIN ENACHE
„Incercari si obstacole” 73
FLORIN MACHEDON
Urbanisme dambovitene - „Apa grea” 85
CERASELLA CRACIUN
Raul Dambovita - Ax integrat transdisciplinar structurant sensibil, strategic si creativ. P.U.Z. Dambovita - Axa structuranta si Conceptul Strategic Bucuresti 2035 99
CONSTANTIN HOSTIUC
Bucurestiul si Dambovita: incercari de adoptie 117
VLAD EFTENIE
Secvente si popasuri 131
SORIN GABREA
Bucuresti - Dambovita - Dunare: „Valurile Dambovitei” 149
ELENA STEFANESCU
Dambovita - „Cum ar putea fi altfel?” 157
BOGDAN TOFAN
„Dambovita urbana, o resursa pentru un Bucuresti durabil” 173
ILEANA NICOLAE
Evolutia jardinierei Raului Dambovita in ultimul deceniu 183
EMIL BARBU POPESCU
„Un subiect atat de arzator...”
Acest eveniment urmareste sa aduca in memorie eforturile facute in diverse perioade de timp de diverse personalitati, arhitecti si ingineri, pentru asigurarea nevoii de dispunere in capacitate de functionare la nivel urban a unei ape, o „apa grea”, asa cum s-a dovedit ca este dupa ani de discutii si de solutii care, unele, au fost aplicate - cu sau fara succes -, in vreme ce altele au ramas la simpla idee.
Intentia de a genera o discutie libera este binevenita pentru ca este un subiect atat de arzator: Dambovita a fost intotdeauna un curs de apa care a creat probleme a caror rezolvare s-a dovedit dificila atat in ceea ce priveste domeniul de constructii hidrotehnice, cat si prin modul in care s-au raportat orasul la rau si raul la oras.
Ca urmare, putem sa ne axam pe o trilogie: Dambovita - apa grea, Dambovita - apa fierbinte, Dambovita - apa vie, in functie de ceea ce apare in discutiile noastre. Aceste discutii profesionale urmaresc ca Academia de Stiinte Tehnice a Romaniei, impreuna cu Centrul de Studii Arhitecturale si Urbane al Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”, sa aduca o contributie structurata la istoria orasului si, poate, si la strategia de dezvoltare a acestuia.
Volumul de fata, Dambovita, apa grea, este rezultatul primei intalniri interdisciplinare in care au fost trecuti in revista pe scurt, mai ales ultimii 50 de ani din istoria raului si a orasului cu care interactioneaza dinamic.
In aceasta jumatate de veac s-a intervenit - sau nu - asupra raului, iar consecintele acestor actiuni au asigurat sau, dimpotriva, au anulat posibilitati de dezvoltare la nivel local si sistemic ale orasului.
Am constatat ca „apa grea” a Dambovitei a reusit sa aduca laolalta, printr-un autentic arc peste generatii (ca un pod peste Dambovita), specialisti si nume de referinta in domeniile in care activeaza - inginerie, urbanism, arhitectura -, dar si tineri arhitecti si peisagisti, manati de aceeasi pasiune si iubire pentru oras si pentru raul care-i traverseaza matca istorica.
Si speram ca prin urmatoarele volume dedicate Dambovitei vom descoperi noi ecouri ale trecutului, dar si noi „valuri ale Dambovitei”.
Va recomandam
