Dezvoltarea managementului in Romania

Autor: Cornel Hidos
Editura: A.G.I.R.
Seria: Management
Format: 17,5x24,5 cm
Nr. pagini: 312
Coperta: legata
ISBN: 978-973-720-828-6
Anul aparitiei: 2021
PREFATA
Dupa o activitate de o jumatate de secol dedicata practicii si teoriei managementului, doresc ca aceasta lucrare sa constituie o prezentare succinta, dar suficient de cuprinzatoare a activitatii de organizare stiintifica adaptata si dezvoltata in cea de a doua jumatate a secolului.
De la inceput precizez ca la aceasta activitate au participat, sub diverse forme, o arie larga de conducatori, specialisti, cadre didactice, cercetatori din toate ramurile economiei.
La finele anului 1956 si inceputul anului 1957, a luat fiinta CSMS - Comitetul de Stat pentru probleme de Munca si Salarii - al carui obiect de activitate era elaborarea si aplicarea unui sistem de salarizare unitar pentru intreaga economie, care sa raspunda si cerintei de a asigura salariu egal la munca egala. Comitetul si-a inceput activitatea cu un numar redus de salariati grupati in doua directii preluate, una din CSP si una de la MF. Comitetul avea insa nevoie de specialisti din toate sectoarele economiei. Mie mi s-au incredintat sectoarele constructii, materiale de constructii, cai ferate, transporturi auto, navale si aeriene.
Fiind pentru mine un domeniu nou, am inceput prin a ma documenta cu tot ce am putut gasi din tara dar mai ales din alte tari ca Franta, Anglia, R.E. a Germaniei, URSS etc; le puteam conspecta si studia fara a fi traduse numai pe cele de limba franceza pe care am invatat-o inca din liceu.
Nu mi-a fost greu sa inteleg ca de fapt ceea ce era necesar pentru economia tarii era mai mult decat numai sistemul de salarizare propriu-zis. Era nevoie de organizarea intregii activitati pe baze stiintifice, cu metode si tehnici noi, de un management performant.
In tara noastra nu era o institutie de studii si cercetare pentru domeniul muncii, ca de pilda studiul muncii din Franta, RF a Germaniei, URSS, Cehoslovacia, Polonia. Aceasta lipsa a inceput sa fie suplinita de CSMS, care a devenit CSOS, dar care nu era echipat pentru o activitate atat de vasta si atat de cuprinzatoare pentru toate domeniile economico-sociale. Ca urmare, pentru a deveni capabil, era necesara in primul rand o activitate organizatorica prin care sa se asigure specialistii necesari atat numeric cat si, mai ales, buni cunoscatori ai tuturor sectoarelor din economie. Din punct de vedere al diviziunii muncii pentru CSOS am mentinut elaborarea metodelor si tehnicilor generale specifice studiului muncii, iar pentru specificul diferitelor sectoare am beneficiat de specialisti acestora.
Asa cum am realizat din documentarea efectuata, am inceput cu studiul muncii pentru care metodele si tehnicile de investigatii au fost cuprinse in cele 8 volume ale studiului muncii, tiparite si larg difuzate in intreaga economie, pentru uzul conducatorilor si specialistilor din toate domeniile de activitate economico-sociala.
In acelasi timp am abordat si cea de a doua latura a managementului, aceea a organizarii administratiei. Respectiv organizarii conducerii unitatilor economice, cuprinzand metode si tehnici de analiza si proiectare a unor sisteme informationale rationale, a studiului functiunilor si activitatilor diverselor institutii si organizatii. A sarcinilor pe posturi din aparatul de administratie, precum si a metodelor de proiectare a unor structuri rationale cu minim de trepte ierarhice si minim de legaturi, pana la a pune bazele unor sisteme informatice cu ajutorul tehnicii de preluarea datelor, disponibile in acea perioada.
Pentru aplicarea tuturor acestor tehnici si metode am asigurat o foarte larga si laborioasa activitate de pregatire si perfectionare a specialistilor si a conducatorilor din intreaga economie. S-a ajuns intr-o perioada de circa 10 ani la constituirea de centre sau oficii pe ramuri si chiar pe judete sau localitati cu economie mai dezvoltata, la antrenarea pentru studii in intreprinderi a unor cadre didactice din invatamantul superior, managementul fiind larg insusit si aplicat.
De abia mai tarziu am aflat ca in Romania a mai existat un inceput de activitate manageriala si am reusit sa obtinem mai multe informatii de la ing. Petre Dulfu. pe care le-am inclus in aceasta lucrare, pentru a nu se pierde si, mai cu seama, pentru a fi cunoscute.
Din relatarile lui P. Dulfu reiese ca inceputurile organizarii stiintifice in SUA dateaza de la finele secolului al XIX-lea. In Europa industriasii au simtit nevoia de a apela la organizare stiintifica pentru industria de dupa razboiul mondial 1918. In anul 2927 s-a constituit la Praga CIOS - Consiliul International de Organizare stiintifica. In Romania luat fiinta IROMA - Institutul Roman de Organizare Stiintifica - in anul 1927, si a fost recunoscut ca membru CIOS, avand 5 reprezentanti in consiliu. IROMA si-a incheiat activitatea in anul 1932, din lipsa de fonduri; n-au mai primit finantare de la Ministerul Muncii si nici de la Consiliul Industriei si Comertului; nici industriasii nu mai dispuneau de fonduri pentru a sustine activitatea.
Dintre toate preocuparile cunoscute pe plan mondial putem afirma ca Managementul, in sine, nu ar trebui sa fie o activitate de campanie, aceasta este si trebuie sa constituie o activitate permanenta, mereu adaptata la evolutia stiintei si tehnicii in continua schimbare.
In unele publicatii se spune ca managementul este o stiinta si o arta. Este un mod de conducere a unei organizatii, intreprinderi, institutii, colectivitati etc. Este o conceptie de a planifica, organiza, activa, dirija, controla, care se aplica in toate domeniile de activitate ale unei societati; managementul este frecvent utilizat pentru a demonstra superioritatea economica a unor tari, intreprinderi sau a oricaror altor organizatii.
Pe baza studierii in detaliu a proceselor in viata unitatilor, s-a ajuns sa se clarifice si sa se puna bazele teoretice ale managementului. Odata cu acesta si-a facut aparitia si o noua profesie specifica, aceea de manager.
Privita ca o disciplina, teoria managementului poate fi insusita de toti cei ce au pregatire necesara si doresc sa o cunoasca, pentru a obtine succese in munca. Din propria mea experienta ii invit sa se implice si succesul ii va satisface. Personal consider ca in invatamant primele cunostinte ar trebui sa fie oferite inca din liceu, mai ales in liceele de specialitate; astfel de cunostinte, daca bine imi amintesc, au facut obiectul unor programe si in trecut.
Multumesc pe aceasta cale tuturor celor ce au participat la aplicarea si dezvoltarea managementului in Romania. Totodata le cer scuze pentru ca nu ii pot nominaliza; multi dintre acestia sunt nominalizati in lucrarile editate in perioada la care se refera prezenta lucrare.
Totodata doresc sa exprim si cu aceasta ocazie sincere multumiri d-lui doctor inginer profesor asoc. Mihai Mihaita, presedintele AGIR, pentru ca a acceptat editarea acestei lucrari si ca urmare posibilitatea ca experienta dobandita prin dezvoltarea managementului in Romania sa poata fi continuata in folosul prosperitatii intregii activitati economico-sociale.
Autorul
CUPRINS
1. INTREPRINDEREA - INSTITUTIA, ORGANISM ECONOMIC SI SOCIAL 13
1.1. Existenta intreprinderilor este asigurata de oameni 13
1.2. Omul - influenta lui asupra unitatii din care face parte 15
1.3. Competenta sau lipsa de competenta 15
1.4. Individul si structura 16
1.5. Personalitatea si caracterul 17
1.6. Deciziile si tratarea informatiilor 17
1.7. Caracterul colectiv in relatiile angajator-angajati 18
1.8. Personalitatea si competenta individuala 19
1.9. Directorul si influenta sa hotaratoare 19
1.10. Directorul si politica de personal 22
1.11. Directorul si colaboratorii 23
1.12. Directorul si exemplul personal 24
1.13. Influenta personalului din structura 25
1.14. Influenta angajatilor 27
1.15. Politica de personal 27
1.16. Politica de angajare 29
2. INCADRAREA IN MUNCA 32
2.1. Prima incadrare 32
2.2. Promovarea in functia de inginer sef de intreprindere 42
2.3. Situatie noua intervenita la serviciu 57
2.4. Actiuni pentru a ma transfera la Bucuresti 72
2.5. Am inceput activitatea in CSMS 75
3. ACTIVITATEA LA CSMS 76
3.1. Primele intalniri cu fosti colegi 76
3.2. O plecare precipitata 76
3.3. Intamplare nefasta in familie 80
3.4. Cum am devenit membru de partid 82
3.5. Director intr-un organ central 83
3.6. Etapa de documentare 84
3.7. Prima si ultima mea partida de vanatoare 86
3.8. Cu colegii din studentie 89
3.9. Prima mea vizita de documentare in Delta Dunarii 92
3.10. Am strabatut pentru prima data Moldova 93
3.11. O noua reprofilare 94
3.12. Vizita de documentare in R.F. Germania si Franta 98
3.12.1. In vizita de documentare la grupul Krupp - Essen 99
3.12.2. La firma L’ etude de travail - Paris 102
3.12.3. La dineul oferit de ministrul muncii 105
3.12.4. O plimbare la vreme de seara prin Paris 105
3.13. Congresul european de studiul muncii 106
3.14. Consfatuirea „Bazele stiintifice ale conducerii productiei industriale“ - Varsovia 107
3.15. O lucrare de mare anvergura 107
4. BAZELE MANAGEMENTULUI IN ROMANIA 111
4.1. Aveam o anumita experienta in conducere 111
4.2. Un nou domeniu de activitate 112
4.3. Salarizarea 114
4.3.1. Sistemul tarifar de salarizare 116
4.3.2. O justa corelare a incadrarii lucrarilor in categorii de calificare 124
4.3.3. Sporurile la salarii 125
4.3.4. Formele de salarizare 126
4.4. Despre diferitele teorii de organizare 128
4.5. Primele inceputuri in domeniul managementului 129
4.6. Metode moderne si metodologii 133
4.7. Locul de munca 134
4.8. Organizarea conducerii si administrarii unitatilor 138
4.9. Principalele probleme ale organizarii 145
4.10. Sarcini - activitati - functiuni 147
4.11. Constructia structurii organizatorice 159
4.11.1. Organismele 160
4.11.2. Autoritatea 163
4.11.3. Sistemul de legaturi 168
4.11.4. Economia de legaturi 178
4.12. Structura, remunerarea si cariera conducatorilor si a specialistilor 181
4.12.1. Decizie si executie 182
4.12.2. Persoane cu functii de decizie 182
4.12.3. Remunerarea specialistilor cu functii de executie 183
4.13. Productivitatea muncii 187
4.14. Orizonturi noi in organizarea productiei si a muncii in economia nationala 189
4.15. Cabinetele de organizare stiintifica a productiei si a muncii 191
4.16. IROM - institutul romanesc de organizare stiintifica a muncii 195
5. REORGANIZAREA ACTIVITATII ECONOMICE 202
5.1. Analiza sistemului informational 202
5.2. Comitetul de directie 212
5.3. Organizarea unitatilor cu statut de centrala 215
5.4. Adunarea generala 219
5.5. Descentralizare 220
5.6. Reorganizarea activitatii ministerelor 221
5.7. Probleme actuale ale stiintei conducerii 222
5.8. Etapele de constructie a structurii rationale 223
5.9. Corelatia proiectare - tipizare 225
5.10. Elemente normalizabile 226
5.11. Integrare, profilare, specializare - exigente ale industiei moderne 230
5.12. Obiective in politica de personal 238
5.13. Metodologii de analiza a productivitatii muncii 239
5.14. Simpozionul international de ergonomie, Bucuresti, 1974 242
5.15. Spre incheierea unei etape de preocupari manageriale 249
5.16. Forta de munca 250
6. DIN NOU DIRECTOR DE TRUST 253
6.1. Revenirea in cadrul Ministerului Constructiilor Industriale dupa circa 19 ani 253
6.2. Pentru sporirea autoritatii reprezentantilor trustului in teritoriu 259
6.3. Masuri de organizare pe baze stiintifice a productiei si de inovare 262
6.4. Cutremurul din 4 martie 1977 270
6.5. Muzeul tehnicii 273
6.6. Lucrarile de la metrou 274
6.7. Santierul OLTCIT - Craiova 276
6.8. Alte intamplari mai semnificative 278
6.9. Trustul a fost decorat 282
6.10. Baza sportiva si de agrement 284
6.11. Vizite de documentare 284
7. PERIOADA COCC 290
7.1. Cum si de ce am ajuns la COCC? 290
7.2. Activitatea COCC 291
Epilog 308
DESPRE AUTOR
Ing. Cornel Hidos s-a remarcat prin activitatea sa de peste 40 de ani, in decursul careia a elaborat, impreuna cu colectivele pe care le-a condus, o bogata literatura de specialitate privitoare la adoptarea organizarii stiintifice a managementului in Romania, concretizata in peste 16 volume si cca 150 de articole, publicate in ziare si reviste de specialitate. A organizat, elaborat si sustinut programe de pregatire si perfectionare a unor cadre de conducere si specialisti pentru problemele organizarii si conducerii. Totodata, a contribuit la organizarea unei largi raspandiri a teoriei si practicii manageriale in intreaga economie. Toate acestea au atras peste 15.000 de cadre didactice, cercetatori si specialisti din intreprinderi si ministere, care au elaborat si aplicat peste 23.000 de studii de organizare si conducere pe baze stiintifice in intreprinderi. Inovarea a fost cuvantul cheie care l-a orientat mereu spre succes si cu care a obtinut multe satisfactii in activitatea profesionala.