Diabetul zaharat altfel. Metode naturale de preventie si tratament
Autor: Virginia Ciocan
Editura: Universitara
Format: 14x20 cm
Nr. pagini: 224
Coperta: brosata
ISBN: 978-606-28-1264-5
Anul aparitiei: 2021
DESPRE CARTE
Aceasta carte este o pledoarie la un stil de viata natural, in care sa ne punem sanatatea in prim-plan, sa reinvatam sa mancam, sa nu ne lasam sedusi de gustul bun al zaharului care a ajuns sa se puna in aproape orice aliment pe care il cumparam de la magazin, al amelioratorilor de gust, acele E-uri care sunt prezente in toate produsele, sa renuntam la fast-food si sa alegem o alimentatie cat mai putin procesata. Acest mod de a manca ajuta la prevenirea diabetului.
O persoana diagnosticata cu aceasta boala trebuie sa constientizeze ca alimentatia sa trebuie sa se schimbe, ca insulina sau medicamentele prescrise de medici trebuie sa fie insotite de un regim de viata sanatos. La inceput vor fi percepute multe limitari, multe alimente vor fi interzise sau vor fi acceptate doar in cantitate limitata. Prin numeroase tatonari se poate ajunge la un meniu care sa satisfaca cele mai exigente gusturi, avand in minte anumite principii de care trebuie sa se tina seama, in functie de tipul de diabet sau de alte boli asociate (cum ar fi obezitatea, bolile cardio-vasculare etc.). Masurarea glicemiei devine astfel foarte importanta, fiind un indicator care ne arata daca respectam acele principii.
Aceasta carte ajuta cititorul sa inteleaga mai bine anumite aspecte ale diabetului zaharat pe care medicul nu a avut timp sa i le explice sau nu le-a retinut din multitudinea de informatii pe care i le-a dat. De asemenea, pune la dispozitie un intreg arsenal de lupta impotriva acestei boli care, pe langa medicamente, sa prelungeasca si sa creasca calitatea vietii.
CUVANT INAINTE
Daca ar fi sa analizam literatura de specialitate am observa ca despre diabetul zaharat s-au scris numeroase articole si carti, dar s-au publicat si o multitudine de studii ale unor prestigiosi cercetatori romani si straini. Tara noastra este reprezentata foarte bine in acest domeniu, insusi cel care a descoperit insulina fiind romanul Nicolae Paulescu.
De ce ar trebui sa mai citesc inca o carte despre diabet? Este o intrebare inevitabila, pe care poate sa si-o puna un cititor aflat in librarie si care vede aceasta lucrare. Dupa cum arata si titlul, DIABETUL ZAHARAT - ALTFEL (Metode naturale de preventie si tratament), autoarea Virginia Ciocan, biolog (doctor in biologie), abordeaza acest subiect din alta perspectiva, care poate veni in completarea celei clasice, medicamentoase, o perspectiva care necesita mai intai o mai buna intelegere a organismului uman si a acestei boli in special.
Daca tratatele si cartile de specialitate sunt adresate in special medicilor, aceasta carte se adreseaza pacientilor, celor care nu au pregatire medicala, explicand pe intelesul tuturor in ce consta diabetul zaharat, care sunt factorii declansatori, rolul regimului alimentar si cum am putea sa ajutam tratamentul medicamentos prin metode naturale.
In functie de tipul de diabet, metodele naturale si un regim de viata sanatos pot face ca diabetul sa dispara. Si nu sunt putine cazurile in care pacientii, luand in serios aceasta boala, intelegand-o si fiind perseverenti au reusit sa-si pastreze glicemia in limite normale doar prin regim alimentar si tratamente naturale, dupa ce medicul le-a pus diagnosticul de persoana care sufera de diabet si le-a indicat tratament medicamentos.
Aceasta carte se adreseaza deopotriva si persoanelor sanatoase, deoarece preventia are un rol deosebit, fiecare om putand fi un potential diabetic. De asemenea, se adreseaza si celor care au in familie persoane cu diabet, pentru ca stilul de viata sanatos este recomandat sa fie urmat de intreaga familie, aceasta fiind un suport foarte important pentru pacient.
Cartea de fata explica pe intelesul tuturor in ce consta diabetul zaharat, cate tipuri de diabet exista si modul in care apare fiecare dintre acestea. Ne atrage atentia asupra unor simptome care ar putea sa determine o persoana sa-si puna intrebarea daca are sau nu diabet si care sa o determine sa mearga la medic.
De asemenea, sunt prezentati factorii favorizanti ai aparitiei diabetului zaharat care sunt foarte importanti a fi cunoscuti de catre oricare dintre noi, deoarece daca se iau masuri inainte de aparitia bolii, aceasta poate fi intarziata sau chiar poate sa nu mai apara.
Regimul alimentar este foarte important pentru orice persoana care sufera de diabet sau care are o predispozitie spre aceasta boala. Autoarea a tratat acest subiect intr-un capitol separat, explicand ce trebuie sa manance o persoana diabetica, in functie de tipul de diabet pe care-l are. Este important de stiut de catre intreaga familie, si in special pentru cel care gateste, pentru a face un meniu adecvat.
Se spune ca diabetul este boala secolului, ca un procent important din populatie sufera de aceasta maladie, fie ca sunt diagnosticati, fie ca nu. Si aceasta situatie este in mare masura cauzata de alimentatia zilelor noastre in care este mai usor sa consumam fast-food decat o mancare gatita.
Viata moderna in care o persoana activa alearga toata ziua si mananca pe apucate, cand nu se mai gateste acasa ci se cumpara semipreparate, fast-food sau vesnicii covrigi cu care ne potolim foamea, toate acestea ne fac pretendenti la diabet, la obezitate si la bolile cardio-vasculare.
Stresul este un factor important care se adauga la mancarea dezechilibrata si care poate declansa una dintre aceste maladii. Un regim de viata sanatos, care este si regimul unei persoane cu diabet, ne ajuta sa ducem o viata mai lunga si calitatea acesteia sa creasca foarte mult. Stilul de viata natural vine sa completeze regimul alimentar, aducand beneficii celor care il adopta: aerul curat, de preferat cel de munte sau briza de la malul marii, apa si in special cea alcalina si soarele sunt elemente ale naturii care ajuta omul sa aiba o viata sanatoasa. Daca adaugam la acestea si miscarea fizica, odihna adecvata si increderea in Dumnezeu, iata o reteta de succes a vietii noastre!
In calitate de fitoterapeut, autoarea dedica un capitol important utilizarii plantelor in prevenirea si tratarea diabetului zaharat. Explica pe larg ce plante ne ajuta la mentinerea in limite normale a glicemiei, aducand dovezi stiintifice medicale, rezultate ale unor cercetari realizate de oameni de stiinta romani si straini, publicate in reviste de specialitate, cum se utilizeaza aceste plante, sub ce forma si ce cantitati sa folosim.
Vom cunoaste care este diferenta dintre infuzie si decoct, ce plante putem folosi pentru stimularea functiei pancreasului, pentru reducerea zaharului din sange sau pentru scaderea rezistentei la insulina. Aflam ce calitati deosebite au unele plante pe care le folosim in mod curent cum ar fi ceapa si usturoiul, cum ne ajuta ghimbirul si scortisoara dar ne sunt prezentate si unele plante mai putin cunoscute (schinduf, castravete amar, Gymnema sylvestre, Bijasar etc.) pe care putem sa le incercam in tratamentul natural al diabetului.
Se spune ca medicul nu ar trebui sa trateze boala ci pacientul. Aceasta deoarece fiecare organism reactioneaza in mod diferit la o substanta. De fiecare data cand introducem un aliment sau o planta noua in alimentatie trebuie sa actionam cu precautie si sa verificam cum raspunde organismul nostru la aceasta. Adica sa verificam glicemia in mod constant si sa vedem daca intr-adevar are efecte benefice asupra noastra. Nu tot ce face bine unei persoane face bine si altora, fiecare organism prezentand anumite particularitati individuale de care trebuie sa tinem seama.
Un alt capitol important este dedicat complicatiilor produse de diabet. Acestea pot aparea la scurt timp dupa diagnosticare sau, cele mai numeroase si mai perfide, apar dupa ce o persoana diabetica se confrunta cu aceasta boala timp indelungat. Neuropatia, retinopatia, insuficienta renala, bolile cardio-vasculare si piciorul diabetic toate sunt complicatii pe termen lung care pot afecta un diabetic. Cunoasterea acestora, a mecanismului aparitiei lor, ne ajuta la instituirea unor tratamente de preventie sau curative adecvate, cele naturale putand avea beneficii importante, fara efectele adverse date de medicatia alopata.
La sfarsitul cartii ne sunt prezentati o serie de termeni medicali folositi si care sunt explicati pentru o mai buna intelegere a lor, un tabel cu indicele glicemic al diferitelor alimente si o anexa cu denumirea stiintifica si populara a diferitelor plante antidiabetice, fiind de un real folos pentru cei care citesc aceasta lucrare.
Viata moderna este ca un carusel ce face ca totul sa se petreaca in mare viteza. De multe ori ne lasam antrenati in acest tumult, fara sa fim atenti la anumite lucruri foarte importante ale existentei noastre cum ar fi alimentatia, odihna, sanatatea noastra si a celor din jurul nostru.
Aceasta carte este o pledoarie la un stil de viata natural, in care sa ne punem sanatatea in prim-plan, sa reinvatam sa mancam, sa nu ne lasam sedusi de gustul bun al zaharului care a ajuns sa se puna in aproape orice aliment pe care il cumparam de la magazin, al amelioratorilor de gust, acele E-uri care sunt prezente in toate produsele, sa renuntam la fast-food si sa alegem o alimentatie cat mai putin procesata. Acest mod de a manca ajuta la prevenirea diabetului.
O persoana diagnosticata cu aceasta boala trebuie sa constientizeze ca alimentatia sa trebuie sa se schimbe, ca insulina sau medicamentele prescrise de medici trebuie sa fie insotite de un regim de viata sanatos. La inceput vor fi percepute multe limitari, multe alimente vor fi interzise sau vor fi acceptate doar in cantitate limitata. Prin numeroase tatonari se poate ajunge la un meniu care sa satisfaca cele mai exigente gusturi, avand in minte anumite principii de care trebuie sa se tina seama, in functie de tipul de diabet sau de alte boli asociate (cum ar fi obezitatea, bolile cardio-vasculare etc.). Masurarea glicemiei devine astfel foarte importanta, fiind un indicator care ne arata daca respectam acele principii.
Aceasta carte ajuta cititorul sa inteleaga mai bine anumite aspecte ale diabetului zaharat pe care medicul nu a avut timp sa i le explice sau nu le-a retinut din multitudinea de informatii pe care i le-a dat. De asemenea, pune la dispozitie un intreg arsenal de lupta impotriva acestei boli care, pe langa medicamente, sa prelungeasca si sa creasca calitatea vietii.
Revenind de unde am pornit, intrebarea „De ce ar trebui sa mai citesc inca o carte despre diabet?” are un raspuns clar: pentru ca aceasta carte se adreseaza tuturor (diabetici sau nu) oferind solutii pentru o viata de buna calitate prin metode simple si la indemana oricui.
Sef lucrari Dr. Andra-Elena Aungurencei
CUPRINS
IN MEMORIAM / 7
CUVANT INAINTE / 11
INTRODUCERE / 17
CAPITOLUL I. Factori declansatori ai diabetului zaharat / 23
1.1. Ce tip de diabet ai? / 23
1.2. Factori ce favorizeaza boala / 34
1.2.1. Predispozitie genetica / 34
1.2.2. Dieta nesanatoasa / 34
1.2.3. Deficit de vitamine / 36
1.2.4. Tiroida subactiva / 37
1.2.5. Inflamatii si toxine / 38
1.2.6. Metabolism energetic scazut / 40
1.2.7. Stres / 44
1.2.8. Sedentarism / 45
CAPITOLUL II. Regimul alimentar in diabet zaharat / 47
2.1. Dieta corecta in diabet / 47
2.2. Ratia alimentara in dieta diabeticului / 49
2.3. Greutatea corporala / 60
2.4. Indicele glicemic la alimentele diabeticului / 64
CAPITOLUL III. Stil de viata Natural / 70
3.1. Aerul curat / 71
3.2. Apa curata, preferabil alcalina / 76
3.3. Soarele - Vindecatorul Naturii / 85
3.4. Alimente naturale / 90
3.5. Odihna adecvata / 100
3.6. Miscare fizica / 105
3.7. Increderea in Dumnezeu / 108
CAPITOLUL IV. Metode naturale de preventie si tratament / 113
4.1. Vitamine si suplimente nutritive / 113
4.2. Plante medicinale antidiabetice / 126
4.3. Fizioterapia in diabet / 150
4.4. Hidroterapia in diabet / 152
CAPITOLUL V. Complicatiile Diabetului / 154
5.1. Complicatii pe termen scurt / 155
5.2. Complicatii pe termen lung / 157
5.3. Retinopatia diabetica / 163
5.4. Piciorul diabetic / 167
5.5. Insuficienta renala diabetica / 170
5.6. Inima si diabetul / 176
5.7. Alte complicatii ale diabetului / 179
Infectii si afectiuni cutanate / 179
Probleme stomatologice / 181
Pierderea memoriei / 182
Ficatul gras / 185
Diabetul si functia sexuala / 188
Fumatul si diabetul / 191
EPILOG / 194
BIBLIOGRAFIE SELECTIVA / 199
ANEXA 1 - Glosar de termeni medicali / 205
ANEXA 2 - Indicele glicemic si glucoza continuta in diverse alimente / 220
ANEXA 3 - Denumirea stiintifica si populara a plantelor antidiabetice / 222