Din galeria marilor electricieni romani. Oameni. Vieti. Fapte. Vol.VII
Autor: Florin Teodor Tanasescu (coordonator) | Adrian Adascalitei | Dumitru Cuciureanu | Mihai Caba | Mihai Gavrilas | Dum
Editura: A.G.I.R.
Format: 17x24 cm
Nr. pagini: 214
Coperta: brosata
ISBN: 978-973-720-906-1
Anul aparitiei: 2023
CUVANT INAINTE
O carte are valoare atunci cand ea transmite un mesaj, din care poate sa rezulte o cale de urmat de catre cititor, astfel ca la randul lui, cititorul, sa inteleaga mai bine prezentul si pasul ce trebuie urmat spre viitor.
Istoria ne-a aratat ca in viata popoarelor au existat, si exista, framantari sociale care la aparitia unor personalitati au putut fi atenuate si lucrurile sa se indrepte spre un drum mai bun.
Profesorul Tanasescu, autor si coordonator al unui grup de valorosi colaboratori, ne prezinta un segment din viata social-economica din tara noastra, segment caracterizat de mari electricieni romani, care prin priceperea si abnegatia daruita acestui sector ne-a permis o dezvoltare care ne-a asigurat independenta si recunoasterea internationala.
Se spune in popor ca „atata timp cat oamenii isi aduc aminte de tine inseamna ca traiesti”. Ca in orice carte eroii traiesc alaturea de cititor si in celelalte volume ale lucrarii „Din galeria marilor electricieni romani” numarul mare de personalitati nu reprezinta cazuri izolate, ci o pleiada de profesionisti care au marcat continuitatea dezvoltarii acestei discipline pentru propasirea tarii lor.
Ei traiesc datorita activitatii depuse si consider ca ea este cel mai bine descrisa de textul vechii diplome, ce era acordata de Ministerul Instructiunii Publice din vremea lui Gheorghe Sincai si Spiru Haret: „Pentru pasiunea si munca dedicate unei Romanii a cunoasterii si inovarii”.
Aceste personalitati sunt niste unicate, fiecare in felul lui, si un aforism a lui George Bernard Shaw cred ca li se potriveste cel mai bine: „Idealurile se aseamana cu stelele; nu le poti atinge, in schimb te pot orienta”. Si astfel personalitatile din carte devin modele.
Recomand cartea sa fie citita si sunt sigur ca cititorii vor urmari textul cu atentie si curiozitate, descoperind nu atat ce au facut ci cum au facut aceste personalitati sa poata duce la bun sfarsit ideile lor creatoare, servindu-ne azi noua ca modele de urmat.
Academician Marius PECULEA
CUPRINS
1. Adelaida MATEESCU, trigemenus: dascal, cercetator, inginer (prof.dr.ing. Florin Teodor Tanasescu) 21
2. Alexandru FRANSUA si o noua viziune asupra masinii electrice si sistemelor de actionare electrica (prof.dr.ing. Florin Teodor Tanasescu) 37
3. Dr. ing. Nona MILLEA in electronica romaneasca (prof dr ing Florin Teodor Tanasescu) 59
4. Mircea VOLANSCHI - o viata inchinata Luminii iesene (ing. Mihai Caba) 70
5. Prof.dr.ing. Alexandru POEATA -centenar (ing. Mihai Caba) 81
6. Profesorul Ioan BEJAN, o personalitate a Scolii Iesene de Electrotehnica. Contributia sa la edificarea disciplinei de Automatizari in Electro-Energetica si la Dezvoltarea Facultatii de Electrotehnica, din Iasi (prof.dr.ing. Adrian A. Adascalitei si ing. Dumitru Cuciureanu) 89
7. Prof. univ. dr. ing. Nicolae GAVRILAS inginer si dascal (prof.dr.ing. Mihai Gavrilas) 108
8. Sigmund DACHLER un pionier al electrificarii in Romania (prof dr ing Florin Teodor Tanasescu) 118
9. Badea POPA si cercetarea in domeniul tehnicii tensiunilor inalte (ing. Dumitru Manea) 129
10. Dr.ing. Eugeniu PAVEL (ing. Dumitru Manea) 144
11. Inginerul Aristide CARANDA in istoria fabricatiei de acumulatoare din Romania (prof.dr.ing. Florin Teodor Tanasescu) 168
12. Gheorghe BALASESCU un chimist dedicat electrotehnicii (prof.dr.ing. Florin Teodor Tanasescu) 182
13. Prof.dr.ing. Radu CRAMARIUC un vizionar a electrostaticii, autor al unor premiere tehnologice de succes in industria electrotehnica romaneasca (prof dr ing Florin Teodor Tanasescu) 195
DESPRE AUTORI
Florin Teodor TANASESCU (1932) absolvent al Colegiului National Sft. Sava (1951) si a Facultatii de Electrotehnica din Universitatea Politehnica Bucuresti (1956) isi sustine doctoratul la Politehnica Ghe. Asachi din Iasi (1968), sub conducerea profesorului Vasile Petrescu, teza sa abordand un subiect de mare complexitate a timpului „Mecanismul de aparitie a descarcarilor partiale in dielectrici” fenomen destructiv intalnit in izolatia aparatajului de inalta tensiune.
Repartizat la Institutul de Cercetari si Proiectari Electrotehnice (ICPE), parcurge toate treptele profesionale: cercetator, cercetator principal gradele III, II, I, secretar stiintific, director adjunct si director general al Institutului. A paticipat direct si a coordonat numeroase programe de cercetare in domeniul electrotehnicii (electrotehnologii, surse noi de energie, aparataj de inalta tensiune), solutiile sale facand obiectul a numeroase aplicatii industriale regasite in industria electrotehnica. Este autor a peste 150 de articole stiintifice si 15 carti publicate in reviste si edituri din tara sau strainatate, lucrari semnalate de centrele documentare internationala. Din randul acestora, Thesaurus CEI rationnel de l’electricite publicat la Geneva in 1986 elaborat de CER sub coordonarea academicienilor Remus Radulet, Al Timotin, Andrei Tugulea, sta la baza terminologiei standardelor elaborate de CEI. Cunoscut de comunitatea stiintifica prin implicarea sa in dezvoltarea industriei electrotehnice romanesti, cu premiere industriale aparute in Romania: actionari de putere, tractiune feroviara, urbana si metrou, masini si aparataj electrotehnic, electrotehnologii, conversia energiei.
Performantele profesionale il recomanda a fi Presedinte al Asociatiei de Terminologie din Romania (TERMROM) si al Comitetului Electrotehnic Roman (CER), laureat al Premiului Traian Vuia al Academiei Romane, profesor la Universitatea Valahia Targoviste si Politehnica Bucuresti, coordonator la nivel national al politicii de cercetare stiintifica in cadrul Consiliului National pentru Stiinta si Tehnologie (1985-1987) si Ministerul Cercetarii si Tehnologiei (1992-1996). Se bucura de recunoastere nationala si internationala ca membru in conducerea Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania (AGIR), sef de sectie in Academia de Stiinte Tehnice din Romania (ASTR- afiliata la Consiliul Academiilor europene EURO-CASE), membru al Conferintei Internationale a marilor Retele Electrice (CIGRE), Membru al Asociatiei Inginerilor Electricieni americani IEEE, membru de onoare al Academiei de Stiinte din R. Moldova, Dr. Honoris Causa al Universitatii „Valahia” din Targoviste si al Universitatii Tehnice din Chisinau, membru de onoare al Academiei Romane.
Adrian A. ADASCALITEI S-a nascut in Sascut-Targ, judetul Bacau, Romania, la 10 septembrie 1952.
A obtinut Diploma in inginerie electrica (1976) si Diploma de doctor in informatica (2001), conducator Prof, Dan Galea, la Universitatea Tehnica „Gh. Asachi” Iasi, Romania. Subiectul tezei sale de doctorat (realizarea unui curs de e-learning privind Compatibilitatea electromagnetica) a fost stabilit de profesorii Frederic de Coulon si Michel Ianoz, in contextul cooperarii cu Swiss Federal Institute of Technology Lausanne, EPFL. A fost membru al Facultatii de Inginerie Electrica, la Universitatea Tehnica „Gh. Asachi” Iasi din 1982 (asistent 1982, sef de lucrari 1990, conferentiar 2003, profesor 2016), unde a predat cursuri de: teoria circuitelor electrice, teoria campului electromagnetic, compatibilitate electromagnetica, electrotehnica, analiza asistata de calculator a circuitelor electrice. Dr. Adascalitei a predat si cursuri la Departamentele de Pregatire a Personalului Didactic din cadrul Universitatii „Al. I. Cuza” Iasi si al Universitatii Tehnica „Gh. Asachi” Iasi, la disciplinele: didactica disciplinelor de inginerie, instruire asistata de calculator, tehnologii informatice si de comunicatii (TIC) in invatamantul ingineresc. Este autorul (si coautorul) a unsprezece carti (doua in limba engleza) despre subiecte de inginerie electrica si e-learning.
A publicat, de asemenea, lucrari in domeniile de cercetare: e-learning, educatie asistata de calculator in inginerie electrica si compatibilitate electromagnetica.
Din 2002 pana in 2014 a fost implicat in mai multe proiecte ale Uniunii Europene, in special cu Regatul Unit, Franta, Italia, Germania, Finlanda, Olanda, Austria, Danemarca, Spania, Suedia, Norvegia, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Estonia, Grecia, Romania si Moldova in domeniile e-learning si compatibilitate electromagnetica.
Este co-presedinte pentru Conferinta Nationala de Invatamant Virtual, CNIV, si pentru International Conference on Virtual Learning, ICVL, organizate de Universitatea din Bucuresti si Ministerul Educatiei, Romania.
A participat la conferinte internationale cu lucrari de cercetare despre tehnologii e-learning aplicate educatiei ingineresti.
A fost redactor-sef al revistei „Iasi Polytechnic Magazine, Book and Software Reviews (sectie a Buletinului Institutului Politehnic din Iasi), intre anii 1989-2010.
Publicatiile recente de cercetare se concentreaza pe: e-learning utilizata in educatia inginerilor, Blended Learning, MOOC, OER, electrotehnica, compatibilitate electromagnetica.
http://orcid.org/0000-0001-7148-3343
https://adrianadascaliteisite.wordpress.com/
Dumitru V. CUCIUREANU s-a nascut la 25 octombrie 1950, in comuna Cristesti, Judetul Botosani. A absolvit Liceul „August Treboniu Laurian” din Botosani. A obtinut Diploma in inginerie electrica (1975), specialitatea electro-mecanica, la Facultatea de Electrotehnica, (Universitatea Tehnica „Gh. Asachi” Iasi, Romania) ca sef de promotie, cu lucrarea „Automat cu ciclu cubic de functionare”(prima lucrare de diploma realizata cu circuite integrate; folosita in facultate, ca lucrare de laborator, foarte multi ani). A fost repartizat ca Asistent la Facultatea pe care tocmai o absolvise, cu un stagiu de trei ani la Intreprinderea Metalurgica din Iasi.
A obtinut atestat de competente profesionale in Tehnologii si Sisteme de Management Informational, in anul 2012, la Universitatea POLITEHNICA Bucuresti, Facultatea de Automatica.
In anii de stagiu a predat discipline electrotehnice la Liceul Industrial de Constructii de Masini din Iasi; de asemenea a fost, intre anii 1978-1989, cadru didactic asociat la Facultatea de Electrotehnica din Iasi, predand si aplicatii practice pentru disciplinele: Circuite logice si comenzi numerice si Utilizari ale Energiei Electrice.
Intre anii 1979 si 1992 a lucrat la filiala din Iasi a Institutul de Cercetari si Proiectari Electrotehnice (ICPE) din Bucuresti, parcurgand toate treptele profesionale: inginer, cercetator stiintific, cercetator stiintific principal, si responsabil de proiect, sef colectiv traductoare, adjunct sef filiala pentru probleme de cercetare. A participat efectiv la programele nationale de modernizare a industriei romanesti: modernizarea constructiilor de nave, electronizare auto, modernizare a utilajelor din industria extractiva de carbune (combina miniera), electrofiltre industriale, senzori si traductoare, aparate de masura si control.
In anul 1991 a infiintat firma S.C. Q S.R.L. specializata in realizarea sistemelor de panouri solare termice si fotovoltaice in vederea producerii de energie regenerabila pentru toate tipurile de locatii, civile sau industriale. A publicat articole stiintifice si este autor si coautor al multor brevete de inventii.
A participat la Expozitii nationale si internationale de inventii obtinand diplome si medalii (mentionez: 2009 si 2011Sevastopol, 2007 si 2010 Cluj, 2007 si 2008 Iasi.
Mihai CABA, pascanean prin nastere (6 mai 1942) si lespezean prin obarsie, a urmat cursurile primare si gimnaziale la scolile din localitatea de pe malul Siretului. In 1960 a absolvit sectia reala a Liceului Internat „Costache Negruzzi” si, in 1965, sectia electroenergetica a Facultatii de Electrotehnica Iasi. Ca inginer al IRE Iasi si „strajer al Soarelui Electric”, pana la „predarea stafetei”, s-a integrat cu ardoare in batalia propasirii si dezvoltarii Luminii Cetatii iesene.
Impatimit „traitor de Iasi” a manifestat, in paralel, un deosebit interes pentru viata culturala si spirituala a „Dulcelui Targ”, publicand in presa locala si nationala numeroase articole cu caracter tehnic, istoric si literar, intre care, in calitate de co-autor, monografiile: Uzina de Lumina-80 (1979), IRE Iasi- 25 (1986), Uzina de Lumina- Centenar (1999), Vechimea Soarelui Electric la Iasi si in Romania (2008), vol.II, Pe suisul unui veac, al trilogiei: Centenarul invatamantului superior electrotehnic din Romania (2010) si, in calitate de autor, volumele: „Negruzzist”...pe firul amintirilor (2013), Rasfoind un volum si altele... (2014), Rasfoind volumul „Rochia de vorbe” (2014), Lumina unei prestigioase aniversari- Scoala de la Lespezi-150! (2014), O viata pe drumul Luminii (2015), Lespezi, intre legenda si implinire (2015), Castanul Unirii de la Visan (2016), Un erou s-a intors acasa (2017), Rasfoind romanul „Inelul cu ametist” (2018), Despre Iasi, cu iubire (2020), Epigrame cu talcuri ascunse (2021) si Zboruri prin Constelatii diamantine (2022)
Activeaza in cadrul Societatii Culturale „Junimea 90” si a Asociatiei Literare „Pastorel” Iasi (ALPI).
Publicist statornic si apreciat in nenumarate reviste culturale din tara si din diaspora. Participant activ la viata culturala a Cetatii iesene.
Mihai GAVRILAS, absolvent al Facultatii de Electrotehnica din Iasi (1984), specialitatea Electroenergetica si doctorat in anul 1984, este profesor in cadrul Departamentului de Energetica al Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iasi.
Este titularul cursurilor Sisteme electroenergetice, Stabilitatea si controlul sistemelor electroenergetice, Piata de energie si politici energetice, Sisteme cu inteligenta artificiala si initiatorul unor discipline de actualitate cum ar fi „Aplicatii ale inteligentei artificiale in energetica” sau „Piata de energie electrica”.
Principalele domenii de interes stiintific adreseaza dezvoltarea retelelor inteligente, integrarea surselor regenerabile si a vehiculelor electrice si dezvoltarea sustenabila a sistemelor electroenergetice.
Autor a unor monografii, cursuri, articole publicate in reviste de specialitate din tara si strainatate.
Ing. Dumitru MANEA s-a nascut in ziua de 5 noiembrie 1950, in orasul Buzau, unde a urmat cursurile gimnaziale si ale Liceului „Bogdan Petriceicu Hasdeu”.
A absolvit Institutul Politehnic Bucuresti, Facultatea de Energetica, Sectia Centrale Nucleare-electrice in anul 1974, avand o experienta de peste patru decenii in cercetare sau structuri organizatorice si societati comerciale din industria energiei electrice si termice.
A fost cercetator stiintific la ICEMENERG (1974-1983), inspector principal de specialitate in Ministerul Energiei Electrice (1983-1992), Sef serviciu tarifare (1992-1996) si Sef serviciu cooperare internationala in RENEL-CONEL (1996-2000), Sef serviciu cooperare internationala si privatizare si Director de Program in Termoelectrica si Electrocentrale Bucuresti (2000-2005).
Din anul 2005 a activat pana la pensionare, la sfarsitul anului 2016, in sectorul privat, ca Director de vanzari si Director Departament Mediu la Alstom Power Romania si General Electric Romania.
A desfasurat o bogata activitate in structurile de expertiza si in Comitetul Director al UNIPEDE si EURELECTRIC (1991-2005), fiind si secretarul Comitetului Membru Roman pentru UNIPEDE si EURELECTRIC (1991-2002). A fost membru al Grupului Regional de Lucru pentru cooperarea in domeniul energiei in zona Marii Negre si Asiei Centrale - REWG (1996-2001), membru al International Steering Committee pentru „World Renewable Energy Congress”, membru fondator in 1990 al Societatii Inginerilor Energeticieni din Romania (SIER) si al Asociatiei Tehnice pentru Economisirea Energiei din Romania (ATEER). A fost membru al Asociatiei Oamenilor de Stiinta din Romania (AOSR) din anul 1982.
A coordonat 20 de teme de cercetare in domeniul surselor noi de energie si al utilizarii caldurii de potential termic scazut cu ajutorul pompelor de caldura. Este autor sau coautor a 46 de carti sau sinteze documentare publicate in Editura Tehnica, Editura Academiei, AGIR si INID si a peste 230 de articole publicate in reviste de specialitate din tara sau strainatate (din care peste 130, publicate in perioada 1974-2023 in revista „Energetica”), sau prezentate la conferinte si congrese interne si internationale. Este autor a doua brevete de inventie.
Este membru al Institutului Roman pentru Amenajarea si Folosirea Surselor de Energie (IRE) care reprezinta Romania la Uniunea Industriei de Electricitate-EURELECTRIC si membru al Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).
Este redactorul revistei „Energetica”, editata de IRE.