Dispozitive semiconductoare fundamentale
Autor: Eugen Stefan Lakatos
Editura: A.G.I.R.
Seria: Electronica-Comunicatii
Format: 17x24 cm
Nr. pagini: 156
Coperta: brosata
ISBN: 973-720-201-7
Anul aparitiei: 2008
DESPRE CARTE
Lucrarea se adreseaza studentilor din institutiile de invatamant superior tehnic, care urmeaza cursurile privind specializarile Fizica semiconductorilor, electronica aplicata si microelectronica, precum si specialistilor din domeniul proiectarii dispozitivelor microelectronice active. Este cunoscut faptul ca pregatirea unui proiectant de circuite integrate analogice trebuie sa cuprinda, pe langa cunostinte de electronica aplicata, tehnologie si elemente de Fizica dispozitivelor semiconductoare. In acest sens, prin lucrarea de fata, se incearca umplerea unui gol in literatura tehnica din ultimii ani.
Materialul lucrarii cuprinde atat elementele de baza privind Fizica materialelor semiconductoare, cat si Fizica jonctiunii semiconductoare pn, Fizica tranzistorului bipolar, a structurii MOS ideale si a tranzistorului cu efect de camp. Cartea reprezinta o imbinare intre Fizica dispozitivelor semiconductoare si modelarea dispozitivelor respective. Ideea de baza a lucrarii a fost incercarea de a completa textul cu un numar cat mai mare de desene, care sa determine o intelegere mai buna si in acelasi timp mai usoara a problematicii tratate.
Partea introductiva a cartii se refera la prezentarea notiunilor principale legate de Fizica materialelor semiconductoare si cea a Fizicii jonctiunii semiconductoare pn.
In continuare, in capitole distincte, sunt prezentate, din punct de vedere al fenomenelor fizice si al modelarii, principalele tipuri de dispozitive semiconductoare active care alcatuiesc circuitele integrate analogice. Fiecare capitol trateaza modul de deducere al caracteristicilor curent-tensiune, fenomenele fizice legate de strapungerea structurilor respective, comportarea tranzitorie cat si parametrii electrici specifici.
Pentru a apropia mai mult continutul cartii de domeniul electronicii aplicate, sunt prezentate elementele de baza privind modelele de semnal mare si semnal mic, calculul parametrilor specifici pentru definirea circuitelor echivalente de semnal mic, pentru dispozitivele semiconductoare active respective.
Existenta unor programe de analiza si simulare complexe, care folosesc pentru partea de analiza a circuitelor, programe de tip SPICE, nu trebuie sa indeparteze pe studenti de la cunoasterea modului de operare a programului SPICE si a modului de scriere a unui fisier SPICE. Pentru a veni in intampinarea celor care doresc sa ia contact cu programul de simulare SPICE, in finalul cartii se prezinta si cateva aplicatii SPICE legate de caracteristicile curent-tensiune ale dispozitivelor semiconductoare active.
Avand in vedere continutul cartii, autorul spera, ca prin publicarea ei, sa se vina in ajutorul studentilor care se pregatesc pentru domeniul atractiv dar si foarte pretentios al proiectantului de circuite integrate analogice. Din acest punct de vedere, lucrarea completeaza seria de carti aparute cu acest subiect, din care, o parte, sunt prezentate in bibliografia de la sfarsitul cartii.