Drumuri de fier ale Marii Uniri... Instalarea Administratiei C.F.R. in Transilvania (1918-1920). Documente inedite

Autor: Andrei Berinde
Editura: Printech
Format: 20,5x29 cm
Nr. pagini: 108
Coperta: brosata
ISBN: 978-606-23-1393-7
Anul aparitiei: 2022
CUVANT INAINTE
La inceput a fost o idee...
Apoi, acum mai mult de un deceniu, in micul anticariat al bunului meu prieten Iustin Zegrea avea sa-mi atraga privirea un vechi volum al „Foii Oficiale a Cailor Ferate Romane din Transilvania”, pe care l-am achizitionat imediat, hotarat fiind sa-l includ in biblioteca personala.
Nu peste multa vreme, lecturand atent filele ingalbenite de scurgerea necontenita a anilor, aveam sa descopar in ele o serie deosebit de interesanta de documente ce prezentau cititorului diferite aspecte ale aceluiasi subiect - modul in care a avut loc instalarea administratiei feroviare romane in Transilvania.
Insa, foarte repede aveam sa ajung la concluzia ca, desi reproduse cu meticulozitate si puse cap la cap cu rigurozitatea de care poate da dovada un iubitor al istoriei, doar aceste mici fragmente de text nu erau suficiente pentru elaborarea unei lucrari, ele putand evoca doar prea putine din momentele petrecute acum un secol, astfel ca intregul material, ce capatase deja forma paginilor de inceput ale unui manuscris, a ramas arhivat intr-un dosar pastrat cu grija intr-unul din sertarele mesei mele de lucru.
Anii au trecut, alte subiecte au inceput sa-mi domine cercetarile, insa vechiul deziderat n-a fost niciodata uitat cu desavarsire, astfel ca, recent, el a renascut si celor cateva pagini scrise acum multa vreme li s-au adaugat noi documente descoperite in „Monitorul Oficial al Romaniei” si „Glasul Ardealului”, periodice ale caror tomuri mi-au fost puse la dispozitie de inimosii membri ai colectivelor Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” din Bucuresti si Bibliotecii Judetene „George Baritiu” din Brasov.
Si totusi... poate ca nu as fi reusit niciodata sa reunesc intr-o forma accesibila publicului larg fragmentele prezentate in paginile acestui volum, daca alaturi de mine nu ar fi fost Patricia - cea care mi-a insuflat o farama din curajul sau si m-a suportat, cu stoicism, in desele clipe cand nu eram preocupat de nimic altceva decat de gasirea celor mai bune raspunsuri la diversele probleme pe care le-am intampinat in elaborarea acestui studiu de istorie feroviara.
La fel de mult, acest proiect editorial isi datoreaza existenta bunilor mei prieteni: dl. geograf Andrei Berghes, dl. Doctor in istorie Emil Boboescu, d-nii ingineri Octavian Udriste si Radu Bellu, dl. Lucian Dobrovicescu, precum si tuturor celor ce mi-au indrumat pasii, mi-au corectat erorile si mi-au oferit nenumarate observatii pertinente, facandu-ma sa sper ca, in viitorul apropiat, lucrarii de fata ii va urma o mult mai ampla carte, in paginile careia isi vor gasi loc si alte documente, la fel de interesante, despre situatia administratiei drumurilor de fier din provinciile ce acum un secol s-au reunit sub drapelul tricolor si au format statul pe care strabunii nostri l-au purtat mereu in suflet - „Romania dodoloata!”.
AUTORUL
CUPRINS
Cuvant inainte 7
Campania armatei romane in Transilvania si Estul Ungariei (noiembrie 1918 - aprilie 1919) 9
Lista documentelor prezentate in volum 30
Documente de odinioara... 34
Index toponimic selectiv 94
Bibliografie 106
Va recomandam
