Eficienta energetica in Romania. Cartea Alba. Editie bilingva, romana-engleza.

Autor: Asociatia Romana pentru Promovarea Eficientei Energetice
Editura: A.G.I.R.
Format: 18,5x25,5 cm
Nr. pagini: 74
Coperta: brosata
ISBN: 978-973-720-513-1
Anul aparitiei: 2013
CUVANT INAINTE
Asociatia Romana pentru Promovarea Eficientei Energetice (ARPEE) este una dintre acele solutii surpriza ce apar dupa un lung sir de dileme si intrebari, culminand cu intrebarea: Ce este de facut? Prea adesea am intalnit aceasta intrebare in ultimii ani in mediul energeticii romanesti, atunci cand era vorba despre nivelul de competitivitate al industriei romanesti, de pretul facturilor la energie, de insuficienta absorbtie a fondurilor europene pentru sectorul energetic sau de lipsa de resurse a autoritatilor locale pentru a face fata sezonului rece.
Din pacate, asa cum se intampla adesea cu noi, romanii, doar dupa ce am parti-cipat la o conferinta regionala dedicata de Departamentul american al Energiei investitiilor in eficienta energetica in Sud-Estul Europei, si doar dupa ce am ascultat expunerile impecabil fundamentate ale expertilor francezi la Seminarul franco-roman „Energia - o sansa pentru Romania“ am inteles imensa resursa de energie pe care o avem la indemana. Vorbim si planificam strategic securitatea energetica. Vorbim si ne re-asumam inertial o ipotetica independenta energetica. De fiecare data, insa, grija noastra principala se indreapta spre asigurarea de resurse, de noi resurse, un reflex firesc al dezbaterii globale pe teme energetice, dar si o expresie a anxietatilor, ambitiilor si obsesiilor noastre de decenii.
Trebuie sa recunoastem ca, in prezent, cifrele reprezentative pentru domeniul eficientei energetice din Romania sunt nesatisfacatoare. Am aflat din evaluarile Cartii Albe propuse de ARPEE ca eficienta energetica in toate sectoarele economiei noastre este departe de standardele europene: consumam de 2,5 ori mai multa energie pe unitatea de PIB in comparatie cu media UE, pierderile energetice sunt mari, de 30-35 % in diverse sectoare.
Este evident ca eficienta energetica poate fi una dintre solutiile la aceasta situatie, astfel incat sa putem obtine o crestere economica sustenabila. Avem un plan national in domeniul eficientei energetice insuficient (in termeni diplomatici) urmarit si aplicat.
Ca si in alte domenii, nu este suficient sa formulam obiective, planuri si strategii. Este nevoie de o continua dedicatie pentru ca acestea sa fie reflectate in politici coerente, institutii responsabile, cu o capacitate reala de actiune si mai ales cu o metoda de lucru care sa implice consultarea sistematica si cat mai larga a mediului de afaceri. Aceasta trebuie sa se reflecte in reformularea obiectivelor Planului national de Investitii pe domeniul eficientei energetice si intr-o reasumare politica a Strategiei nationale de eficienta energetica.
Sunt convins ca putem avea un enorm santier pe domeniul eficientei energetice in oricare dintre domeniile de activitate. Un santier care sa creeze locuri de munca, sa atraga investitii si creativitate romaneasca. Asa cum dovedeste si Cartea Alba a eficientei energetice propusa de ARPEE, o parte din sustinerea necesara poate veni din fonduri europene dedicate proiectelor de imbunatatire a eficientei energetice in industrie, transporturi, constructii, agricultura, servicii si in sectorul rezidential si, in mod special, in sectorul IMM. In plan local, trebuie sa avem ambitia de a aduce in fiecare localitate cel putin un proiect in domeniu, fie pentru constructia de noi instalatii de cogenerare de inalta eficienta, fie pentru dez-voltarea sistemelor centralizate de incalzire urbana, fie proiecte pentru cresterea eficientei energetice in cladiri, in sectorul public. Astfel de proiecte sunt reali-zabile in parteneriat cu mediul privat, intr-un efort care sa dea eficienta nu doar rezultatului final, ci si metodei de lucru utilizate.
Initiativa ARPEE poate aduce mai multa claritate in acest domeniu si solutii de care economia si societatea romaneasca au atat de mare nevoie. Trebuie sa fim recunoscatori membrilor ARPEE pentru disponibilitatea de a contribui (de a asuma - spus intr-o formula diplomatica) elaborarea viitoarelor politici in domeniul eficientei energetice atat de necesare Romaniei. Cartea Alba propusa nu este traducere de aquis comunitar. Este creativitate, inventivitate, dincolo de analiza uneori excesiv de critica. Neindoielnic, vom avea, incepand cu aceasta Carte Alba, un indrumar actualizat pentru aplicarea unor mecanisme de finantare a masurilor de eficienta energetica si de extindere a celor mai bune practici in proiecte locale.
Institutiile guvernamentale si ANRE au in ARPEE un partener competent si apt sa dea raspunsurile pe care administratia nu are ragaz sau competenta sa le gaseasca. Atragerea ARPEE in acest parteneriat trebuie sa se situeze dincolo de orice orgolii profesionale sau institutionale, pentru ca reducerea dependentei energetice, cresterea competitivitatii economice, crearea de locuri de munca sau cresterea suportabilitatii facturilor energetice la consumatori sunt obiective mai presus de orice politici austere de circumstanta.
Mihnea Constantinescu
Ambasador pentru securitatea energetica
CUPRINS:
Editorial / 6
1. Eficienta energetica - o prioritate fundamentala in Romania / 8
2. Cadrul legal / 11
3. Servicii de eficienta energetica / 14
4. Performanta energetica a cladirilor / 18
5. Cogenerare si termoficare / 21
6. Acorduri voluntare / 24
7. Eficienta energetica a sistemelor electrice / 28
8. Promovarea investitiilor / 31
9. Imbunatatirea cadrului institutional / 34
EDITORIAL
Eficienta energetica este un element fundamental pentru dezvoltarea Romaniei.
Noi am beneficiat mereu de unele dintre cele mai scazute preturi - la nivel european - la gaze, electricitate si caldura. Cu toate acestea, costul energiei reprezinta o parte foarte importanta a cheltuielilor casnice in comparatie cu restul Europei, din cauza veniturilor relativ scazute ale populatiei si a eficientei energetice scazute din Romania.
Liberalizarea pietelor de energie va duce la cresterea preturilor pentru consumatorii finali, atat casnici, cat si industriali, din cauza majorarii acestora catre nivelul altor state, intr-un ritm care poate fi mai mare decat cel al cresterilor salariale. Prin urmare, costul energiei incepe sa reprezinte o parte tot mai mare din veniturile casnice, chiar daca acest element este deja greu suportabil.
Pentru a face fata acestei tendinte inevitabile a cresterii preturilor, singura solutie pentru limitarea impactului asupra facturii platite de consumatori este de a actiona asupra cantitatii de energie utilizata si, prin urmare, de a imbunatati eficienta energetica.
Transpunerea noii Directive privind eficienta energetica (2012/27/EU) este sansa Romaniei de a utiliza potentialul remarcabil de economisire a energiei care deja exista in tara. Miza este foarte mare, deoarece trebuie facute schimbarile necesare, dar in acelasi timp trebuie mentinuta puterea de cumparare a consumatorilor si competitivitatea companiilor.
Asociatia Romana pentru Promovarea Eficientei Energetice (ARPEE) a fost infiintata in octombrie 2012. Membrii fondatori sunt companii private importante din Romania: ABB, Alstom, Dalkia, EnergoBit, Elcomex, GDF SUEZ Energy Romania, Lafarge, OMV Petrom si Pricewaterhouse Coopers.
Obiectivul ARPEE este de a promova si sustine activitatile de dezvoltare a eficientei energetice in toate domeniile, impreuna cu toti factorii politici si de decizie, institutii si autoritati publice centrale si locale, consumatori industriali si casnici, organizatii profesionale si ONG-uri.
Aceasta Carte Alba se adreseaza tuturor partilor interesate din domeniul energiei, care vor contribui la transpunerea si implementarea Directivei privind Eficienta Energetica (DEE). Ea detaliaza miza pentru sectoarele cele mai vizate de eficienta energetica si prezinta propuneri pentru punerea in aplicare si modificarea institutiilor.
Aceasta reflecta angajamentul ARPEE de a se implica, alaturi de institutiile publice, in eforturile de a imbunatati eficienta energetica in Romania.
Gilles Humbert
Presedinte ARPEE
Aureliu LECA
Director Executiv ARPEE