Eficientizarea arderii carbunilor fosili. Valorificarea economica a masei combustibile si minerale - PRET REDUS! -75%

Autor: Valentina Balan
Editura: A.G.I.R.
Format: 17x24 cm
Nr. pagini: 208
Coperta: brosata
ISBN: 978-973-720-260-4
Anul aparitiei: 2009
Pret vechi 20 lei - Pret redus 5 lei
DESPRE CARTE
Lucrarea de fata reprezinta studiul sintezei privind posibilitati de eficientizare a arderii carbunilor fosili, avand in vedere o valorificare economica a masei Combustibile si minerale cu efecte favorabile, atat in industria energetica si alte industrii, cat si in domeniul mediului.
Datorita complexitatii problemei, au fost abordate numeroase si diverse aspecte de cercetare privind elucidarea unor aspecte teoretice legate de mecanismul si cinetica de reactie, de studiul influentei variatiei parametrilor asupra desfasurarii reactiei de ardere si a proprietatilor produselor de ardere obtinute.
In continuare, se prezinta intr-o forma sistematizata rezultatele obtinute de autor in cadrul unui amplu program de lucrari experimentale. Acestea au condus la stabilirea unei noi tehnologii destinata realizarii arderii eficiente a carbunilor fosili cu o valorificare Complexa-Energetica, Energo-tehnologica si Energochimica.
CUPRINS
Relatii intre compozitia carbunilor si depunerile provenind din cenusile respective;
Cercetari experimentale;
Caracteristicile generale ale procesului de ardere si depunere, pe baza valorilor experimentale;
Cercetari privind carbunii fosili si depunerile de cenusi. Cercetari de laborator;
Calculul coeficientului total de transfer termic (K), suprafata de schimb de caldura (S) si debitul de carbune de alimentare a cazanului (B) in ipoteza curatirii chimice a suprafetelor de schimb de caldura;
Concluzii finale;
Anexe - Scheme tehnologice propuse in perspectiva mileniului trei.
DESPRE AUTOARE
Dr. ing. Valentina BALAN a urmat cursurile Universitatii Politehnica din Bucuresti, Facultatea de Chimie Industriala, obtinand in anul 1957 diploma de inginer. In perioada 1957 - 1960 a lucrat ca inginer chimist, la Ministerul Constructiilor si materialelor de constructii, Departamentul lemnului - Fabrica de Chibrituri Bucuresti.
Din anul 1960 si pana in 1989 a desfasurat o activitate cu rezultate deosebite in domeniul cercetarii stiintifice la Institutul de Energetica al Academiei Romane, sectia termoenergetica (1960 - 1965), la Institutul de Cercetari Metalurgice (1966 - 1968) si la ICEMENERG, ca cercetator stiintific principal (1968 - 1689).
In anul 1983 si-a sustinut teza de doctorat intitulata „Eliminarea pe cale chimica a depunerilor de cenusa si zgura provenite din arderea carbunilor fosili”, obtinand titlul de doctor in stiinte.
Principalele cercetari efectuate de autoare au fost axate pe studiul: caracteristicilor energetice si chimice precum si modelelor moleculare ale combustibililor, solutiilor de evacuare lichida a zgurii din focare ciclon pentru reducerea poluarii mediului, fabricarea brichetelor de cocs de productie romaneasca pentru furnalele de la Anina si Calan, solutiilor de reducere a efectelor poluante la arderea pacurii cu continut ridicat de sulf si vanadiu in termocentrale, tehnologiei de imbogatire in medii dense si arderii sisturilor bituminoase imbogatite (in standuri de laborator si in statii pilot) extrase din bazinul Anina.
A participat cu comunicari stiintifice la Congrese nationale si internationale (Talin - Estonia, 1980 si 1986; SFP Caen - Franta, 1991; Elvetia 1994; Foren 2006 si 2008 - Neptun, Romania).
Este autoare a 59 publicatii stiintifice in reviste de specialitate, in tara si in strainatate, 2 brevete de inventii si 2 inovatii.