Enciclopedia scriitori din generatia 2000. Volumul II

Autor: Nicolae Vasile (coordonator)
Editura: U.Z.P.
Format: 21x30 cm
Nr. pagini: 536
Coperta: legata
ISBN: 978-606-9654-39-2
Anul aparitiei: 2021
Colectivul de autori al Enciclopediei SCRIITORI din GENERATIA 2000, volumul II
Nicolae VASILE
Antoneta RADOI
Mihai STAN
Gheorghe A. STROIA
Geo CALUGARU
Milen BADRALEXI
Ionel MARIN
Nicolae TOMA
Ion CIOCANU
Eugenia DUTA
Eugenia ENESCU-GAVRILESCU
Viorel MARTIN
Grigore MAINEA
Camelia OBREJA
Victor PETRESCU
Gheorghe TICLETE
si
George Toma VESELIU
DESPRE CARTE
Enciclopedia de fata trebuie privita nu ca o catalogare de tip dictionar in care cartile tind sa se regrupeze virtual in casutele clasificate ale bibliotecomiei, ci ca un organism viu. Meritul absolut al cartii este, in primul rand, unul estetic si, de aici, consecinta - valoarea culturala. Acest lucru, reprezinta tocmai nivelul inalt al promovarii judecatii de valoare privind, bunaoara, existenta ca atare a fenomenului greu de cuantificat. Nicolae Vasile are temeinice cunostinte de filozofia, statistica si sociologia fenomenului cultural-artistic, el ia in calcul media productiei epocii (Paul Georgescu) spre a stabili, in cunostinta de cauza, coordonatele cronologice ale valorii literare facand trimitere prin acel „din” la o anume structura estetica a generatiei 2000, desi sunt aici probleme extrem de dificile, dat fiind faptul ca aceasta „generatie” este si nu este ea insasi perfect cuprinsa in indici cronologici.
O alta calitate a studiului este faptul ca pune la dispozitia colaboratorilor o platforma generoasa unde ideile pot fi exprimate chiar cu riscul de a intretine o atmosfera conflictuala, totusi, una temperata de lipsa acelor accente de negatii totale, lasand libera posibilitatea care angajeaza o astfel de atitudine sa acorde celui care domina „peisajul” dreptul la replica. Pentru un lector neavizat, aceasta „diplomatie” nu este un lucru usor de inteles, Nicolae Vasile stie ca un adevar nu este rezultatul unei unanimitati, mai ales in literatura. Se vede clar ca el, prin aceasta antologie, cultiva bunul gust si respecta cu strictete faptul, eminamente simplu, ca ceea ce este valoros pentru un grup de consumatori, in cazul unui individ nu reprezinta acelasi lucru pentru alteritate. Ideile sale filozofice privind natura speciala a omului a carui ratiune este de a fi centrul universului, scopul acestuia, tinta suprema, se desprind din poemele publicate in mai multe volume, grupate tematic in: Poezia iubirii, Poezia vietii, Poezia filozofiei, Poezia poeziei.
Nicolae Vasile, autorul volumului „Sistemismul”, a aplicat in acesta antologie-dictionar acest concept care dezoculteaza tinta, dorintele sistemice ale literaturii romane contemporane, aplicand o analiza de natura etico-vizionara asupra poemului „Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie?” a lui Eminescu.
George Toma VESELIU
dintr-o recenzie la Volumul I
In memoriam Doru Dinu GLAVAN
Bucuria finalizarii proiectului editorial si jurnalistic „Enciclopedia SCRIITORI din GENERATIA 2000” nu mai poate fi deplina din moment ce are loc la scurt timp dupa disparitia dintre noi a initiatorului acestuia, Doru Dinu GLAVAN, coordonatorul Editurii UZP si presedintele Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania (UZPR), sub auspiciile careia s-a derulat.
Gandirea marelui nostru coleg disparut, discutata indelung, era si mai ampla, acest proiect pe care l-am coordonat si cel privind promovarea pictorilor romani sustinut de Vergil COJOCARU-COVER, de la Uniunea Artistilor Plastici, prin Revista Cronica Timpului, reprezentand doar inceputul.
Este vorba de rolul UZPR, nou venita printre celelalte uniuni de creatie de utilitate publica, de a veni in sprijinul acestora prin activitatile sale statutare, reunite sub notiunea de creatie jurnalistica. Aceasta ar insemna promovarea creatorilor din alte domenii prin publicatiile afiliate si zecile de filiale active in tara si strainatate.
In universul presei romane, unde cea de actualitati, mai ales partea ei de scandal, ocupa de regula prim planul interesului, Doru Dinu GLAVAN a reusit sa scoata in fata, atunci cand colaboratori de exceptie i-au oferit sprijinul, realizari remarcabile ale presei de creatie, de promovare a performantei din orice domeniu.
Pentru atingerea acestei tinte, a initiat noi structuri precum Serata Eminescu Jurnalistul, Revista Cronica Timpului, Teatrul Nostrum etc. menite sa implementeze aceasta idee de coagulare a diverselor forme de creatie.
Speram ca cei care au crezut in ideile lui Doru Dinu GLAVAN sa continue aplicarea acestora spre binele celor pentru care creatia reprezinta singura ratiune de a fi.
A fost omul potrivit pentru aniversarea primei sute de ani din istoria UZPR!
Dumnezeu sa-l odihneasca!
Nicolae VASILE
CUPRINS
In memoriam Doru Dinu GLAVAN 5
DE CE O NOUA EVALUARE A LITERATURII ROMANE CONTEMPORANE IN VIZIUNEA LUI NICOLAE VASILE? 9
ANALIZA SISTEMICA A LITERATURII GENERATIEI 2000 18
GRUPARI LITERARE 27
Gruparea literara „AMPRENTELE SUFLETULUI” 29
Cenaclul literar AntiM 39
Grupul literar „CATACOMBA” 47
Gruparea literar-artistica „Cronica Timpului” 54
Gruparea „Detectiv literar” 71
DIN CULISELE EPIGRAMEI 76
Asociatia cultural umanitara „LUCEAFARUL de VEST” Timisoara 89
CENACLUL LITERAR „OCTAVIAN GOGA” 97
FUNDATIA LITERAR-ISTORICA „STOIKA” 103
DESPRE AUTORI 111
Vasile ANDRU 113
Corneliu BERBENTE 124
Margareta BINEATA-CRISTEA 131
Angela BURTEA 136
Alexandru CAZACU 143
Elena CAPATINA 151
Ecaterina CHIFU 158
Virgil CIUCA 167
Issabela COTELIN 181
Pompiliu CRETU 188
Horia CRIOS 197
Tudor CRISTEA 206
Corneliu CRISTESCU 211
Ion CUZUIOC 220
Nelu ANCI 227
Ligya DIACONESCU 231
Stefan DOROFTEI235
Eduard Dorin ENE 242
Constantin ENESCU 249
Mihai EPURE 253
Mihaela GAVRILUTA-HUTANU 265
Dumitru GALESANU 275
Mihai Valentin GHEORGHIU280
Ion HAINES 286
Marian ILIE 291
Daniela-Olguta IORDACHE 303
Mircea IVANESCU 313
Octav Cornel LICA 323
Cleopatra LUCA 331
Emil LUNGEANU 341
Alexandru Ionut MIHAI 348
Elena MITRU 357
Titina NICA TENE 362
Victor PENCU 369
Andrei Mihai POGANY 375
Mariana POPA 384
Coca POPESCU 392
Hristache POPESCU 397
Iulian POPESCU 402
Julian RADU 411
Ioan RATIU 419
Tatiana RADULESCU430
Aurelia RINJEA 441
Nicolae ROTARU 447
Costel STANCU 463
Elena Cristina STEFAN 473
Bianca TIMSA STOICESCU 481
Dan TIPURITA 486
Ionut TENE 493
Emil-Luciu VASILESCU 499
Elena VIZIR 502
Leonard I. VOICU 512
Gina ZAHARIA 517
Nicolae VASILE - Aforisme 523
Elemente intuitive, filozofice si terminologice, de sistemism 527
INDEX 533