Eu pot, tu poti, ei pot... Motivatia
Autor: Alina Chiracu (coordonator)
Editura: Universitara
Seria: Psihologie aplicata in viata de zi cu zi
Format: 17x24 cm
Nr. pagini: 258
Coperta: brosata
ISBN: 978-606-28-1642-1
Anul aparitiei: 2024
CUVANT INAINTE
Multe se pot spune despre motivatie. Este o forta interna pe care o detinem pe undeva prin interiorul nostru. Face parte din resursele noastre. Ne este la indemana. Cu toate acestea, nu intotdeauna reusim sa o activam. Ramane ratacita si pierduta in interiorul nostru. Avem nevoie adesea de o mana de ajutor pentru a ne conecta cu propria motivatie. Uneori este doar o chestiune de chimie interna. Evenimente neasteptate reusesc sa ne motiveze, sau stari pe care le simtim sau oameni pe care ii avem aproape. Resorturile interne ale motivatiei sunt deosebit de complexe. In jurul lor s au construit zeci de teorii. La prima vedere insa, motivatia este ca un fel de motor. Ceva ce ne impulsioneaza, ne pune in miscare, ne impinge de la spate, ne propulseaza si ne da directie.
In psihologie, motivatia nu este nici proces si nici operatie, nici emotie si nici stare. Este ceea ce se numeste factor facilitator. Suna ciudat. Este ceva ce sta la baza a altceva. Pentru ca motivatia contribuie la intamplarea cu succes a tuturor celorlalte mecanisme si fenomene psihice: perceptie, reprezentare, gandire, memorie, imaginatie. Se manifesta in toate actele pe care le intreprindem si ne face mersul prin viata mai accelerat, mai tintit, mai precis.
Motivatia ne scoate din impas. Eu o vad sinonima cu verbul a putea. Eu pot, tu poti, ei pot. Cu totii am putea daca ne am uita in interiorul nostru mai atent si daca am gasi acolo niste motive. Daca am descifra gandurile noastre si dorintele si interesele si tot ce mai continem noi. Daca am depista ce ne ar putea face fericiti. Si dupa depistarea aceasta, care este un proces in sine, am stabili undeva la orizont un obiectiv. Si apoi am planui cum sa procedam, ce pasi sa facem pentru a ajunge la obiectivul nostru. Apoi nu ne mai ramane decat sa parcurgem pasii. Pare simplu. In esenta, este extrem de dificil. Intai de toate, ne este greu sa ne definim obiectivele. Ne impiedicam in lucruri prea marunte sau prea grandioase, ne impotmolim in probleme, reale sau imaginare, ne este frica sa incercam, ne supra sau subestimam puterile, ne comparam cu altii. Si asta pentru ca nu am fost invatati sa privim cu adevarat la ceea ce suntem noi si la ceea ce ne ar bucura.
Asadar, mai intai hai sa vedem cine suntem, apoi ce ne dorim, ce ne place, ce visam. Avem instrumentele, abilitatile, energia pentru a deveni ceea ce ne dorim? Pentru a obtine ceea ce dorim? Cu siguranta da. Daca eu pot, atunci si tu poti, si ei pot. Poate cu alte instrumente si mijloace, dar cu totii putem, in felul nostru. Iar pasii.... acestia sunt ai nostri. Ne stabilim un ritm, facem o programare, parcurgem lin primul pas. Privim in spate sa ne vedem realizarea. Analizam critic, indulgent, iar critic, iar indulgent. Apoi privim din nou in fata si parcurgem cel de al doilea pas. Este un mers. Ne monitorizam. Ne analizam. Ne gandim la mersul nostru si ne bucuram de fiecare pas, oricat de mic si aparent neinsemnat ar fi el. Si cel mai mic pas are sensul sau, pentru ca ne apropie de tinta.
Odata atins obiectivul, eu cred ca trebuie sa facem un popas pentru a ne aloca timp sa ne bucuram. De multe ori, gandul la obiectivul de atins ne impiedica sa ne bucuram de mersul in sine, de drumul parcurs pana la el. Iar drumul acesta este fragment din viata noastra. Eu cred ca viata nu este facuta din obiective, ci mai degraba din drumuri catre obiective. Si mai cred ca motivatia se autoalimenteaza. Odata ce am parcurs un pas, bucuria aceea de a l fi parcurs ne da puterea de a parcurge urmatorul pas. Am obosit? Nu i nimic. Ne odihnim putin. Apoi ne ridicam si ne continuam drumul.
Motivatia vine din noi. Se construieste acolo, din motive si nevoi, dar mai intai de toate din tendinta naturala a omului de a evolua. Este un fel de dat. Traim pentru a creste. Si privindu ne propria crestere, in orice plan ar fi ea, ne mobilizam pentru o noua etapa de crestere. Cam asa vad eu motivatia. Intrinseca, extrinseca? Nu cred ca este foarte important. Unii oameni se mobilizeaza la gandul activitatii in sine, fac lucruri de dragul de a le face, se scufunda in actiune si uita de trecerea timpului si fac cu pasiune. Alti oameni se mobilizeaza la gandul unor recompense materiale sau sociale, fac lucruri pentru ca vor obtine ceva dorit si valoros. Suntem diferiti si ne mobilizam diferit. Cred ca cel mai important este sa ne mentinem in miscare. Sa ne dorim mereu cate ceva si sa facem eforturi pentru a obtine acest ceva, oricat de eteric sau abstract ar fi. Cu fiecare obiectiv personal atins, ne simtim mai impliniti si mai completi. Asadar, avem nevoie de motivatie si de cai prin care sa o tinem alerta.
In volumul de fata sunt prezentate povestiri si pareri despre motivatie, modele teoretice, descrieri ale factorilor corelati cu motivatia, studii care atesta (sau nu) legaturile motivatiei cu alte constructe psihologice. Au scris in acest volum specialisti din domeniul psihologiei, profesori, studenti, dar si elevi - elevi de liceu care vor deveni poate psihologi. Veti intalni in paginile volumului texte diverse, mai simple sau mai complicate, dar toate provenite dintr un nivel crescut de motivatie. Motivatia de a scrie despre motivatie.
CUPRINS
Cuvant inainte 7
Scurt istoric al teoriilor motivatiei 10
Motivatie si fericire 21
Eu pot, tu poti, ei pot. File de jurnal 28
O incursiune in lumea motivatiei paricidului karamazovian 30
De ce as mai trai? 34
Motivatia, in viziunea mea 38
Motivata sa-mi ascult sufletul 40
Motivatia. Un sinopsis stangaci 43
Motivatia mea 46
PARTEA I. Motivatia 49
Teorii moderne ale motivatiei 51
Teoria Autodeterminarii 65
Neurobiologia motivatiei 71
Implicatii ale perspectivei temporale asupra motivatiei umane 85
Motivatia din perspectiva Designului Universal pentru Invatare 91
Motivatia academica in randul studentilor adulti 101
Motivatia la copiii cu CES 112
Cresterea motivatiei de invatare la copilul cu TSA. Imbinarea tehnicilor ABA si PRT 122
Motivatie si AI. Asistentii virtuali 130
Motivatia in psihoterapie 153
PARTEA a II-a. STUDII 163
Autoeficacitate, motivatie si performanta in invatarea online 165
Rolul stresului in relatia dintre motivatie si frauda academica 201
Rolul stimei de sine in relatia dintre satisfacerea nevoilor psihologice de baza si motivatia academica 225