Expertizarea si punerea in siguranta a cladirilor existente afectate de cutremure
Autor: Radu Agent
Editura: Fast Print
Format: 20x29 cm
Nr. pagini: 168
Coperta: brosata
ISBN: 973-97406-2-6
Anul aparitiei: 1998
DESPRE CARTE
Lucrarea de fata a fost redactata pe baza cursului predat de autor in anii universitari 1996/97 si 1997/98 la Facultatea de Constructii Civile si Industriale a Universitatii Tehnice de Constructii din Bucuresti, pe durata unui semestru. Volumul expunerii este in consecinta limitat la cel corespunzator numarului respectiv de ore de predare. Pentru viitor este prevazuta o editie mult amplificata si aprofundata, dezlegata de aceasta ingradire si care sa se adreseze inginerilor cu pregatire mai avansata.
In ceea ce priveste organizarea continutului in forma lui actuala, sunt de aratat urmatoarele:
Cunostintele generale de inginerie seismica necesare pentru abordarea problemelor complexe pe care le ridica punerea in siguranta a fondului existent de cladiri in raport cu viitoare cutremure se predau in cadrul Facultatii la diferite cursuri, teoretice si aplicative. Cel de fata, care s-a predat studentilor din ultimul an de studiu, reprezinta o ocazie de a relua la nivel de sinteza aceste cunostiinte la sfarsit de facultate si in contextul aplicarii lor la specificul problemelor asigurarii protectiei antiseismice a constructiilor existente. Aceasta constituie obiectul primului capitol al lucrarii, in care de aceea se vor regasi si unele aspecte cunoscute de la cursuri din anii anteriori.
Examinarea unei constructii si luarea unor decizii cu privire la interventiile pe care le necesita pentru ridicarea gradului de asigurare este mult inlesnita daca expertul tehnic, cunoscand perioada in care constructia a fost realizata, este familiarizat cu problemele specifice pe care le prezinta majoritatea cladirilor construite in tara in perioada respectiva. De aceea s-a considerat util ca al doilea capitol al cursului sa cuprinda o prezentare a evolutiei in timp in Romania a sistemelor constructive, de la sfarsitul secolului trecut si pana astazi, in corelare cu evolutia prescriptiilor de proiectare antiseismica si cu evenimentele seismice majore intervenite in acest rastimp.
CUPRINS
Prefata;
1. CRITERII GENERALE PENTRU ESTIMAREA SI CONTROLUL NIVELULUI DE ASIGURARE A PROTECTIEI ANTISEISMICE LA CLADIRILE EXISTENTE;
1.1. Elemente introductive;
1.2. Conceptia constructiva de ansamblu;
1.3. Verificarea de rezistenta;
1.4. Verificarea de rigiditate;
1.5. Verificarea de ductilitate;
1.6. Verificarea globala a structurilor printr-un calcul dinamic neliniar;
2. CLASIFICAREA SI CARACTERIZAREA CLADIRILOR DIN ROMANIA DUPA PERIOADA IN CARE AU FOST REALIZATE;
2.1. Elemente introductive;
2.2. Perioada 1890-1920;
2.3. Perioada 1920-1940;
2.4. Perioada 1950-1977;
2.5. Cutremurul din 4 martie 1977 si efectele lui asupra constructiilor;
2.6. Perioada 1977-1990;
2.7. Perioada actuala (dupa 1990);
3. EXPERTIZAREA CLADIRILOR EXISTENTE;
3.1. Necesitatea si obiectul expertizelor tehnice;
3.2. Corelarea intre expertizarea structurala si expertizarea functionala;
3.3. Organizarea si continutul unei expertize structurale;
4. SISTEME DE CONSOLIDARE SI DE REPARARE POST-SEISM;
4.1. Consideratii introductive;
4.2. Lucrari de consolidare;
4.3. Reparatii;
Bibliografie selectiva.