Exploatarea in cariere a zacamintelor de substante minerale si roci utile. Exemple de calcul.

Autor: Dumitru Fodor
Editura: A.G.I.R., Corvin Deva
Format: 17x24 cm
Nr. pagini: 686
Coperta: legata
ISBN: 978-973-720-311-3
Anul aparitiei: 2010
DESPRE CARTE
Astazi, din intreaga productie de materii prime minerale si roci utile, socotita la nivel national, peste 75% se obtine din cariere care asigura realizarea unor productii si productivitati mari, in termene scurte si la preturi scazute.
Exploatarea zacamintelor de substante minerale si roci utile in cariere, la capacitati de productie mari si foarte mari, ridica o serie de probleme deosebit de complexe, care se cer rezolvate in modul cel mai eficient posibil in concordanta cu tendintele existente pe plan mondial in stiinta si tehnica miniera.
Ca urmare, in tratat sunt abordate si dezvoltate intr-o extindere rationala principalele probleme privind: limitele rationale ale exploatarilor la zi; asecarea perimetrelor miniere ce vor fi exploatate in cariere; amplasarea si saparea lucrarilor miniere de deschidere si pregatire a carierelor, dimensionarea elementelor geometrice ale treptelor de lucru si definitive precum si a celor de halda din cariere; procedeele de extragere utilizate in cariere; transportul rocilor sterile si substantelor miniere utile; haldarea sterilului si depozitarea substantelor miniere utile; prezentarea, dimensionarea si alegerea metodelor de exploatare; proiectarea si organizarea activitatilor din cariere.
Lucrarea de fata a fost conceputa astfel incat fiecare capitol sa aiba doua parti: una constand dintr-o scurta prezentare teoretica a problemelor din capitolul respectiv si una practica alcatuita dintr-un numar suficient de probleme de proiectare si calcul, rezolvate detaliat, care pot constitui pentru cei interesati un exemplu de rezolvare a problemelor cu care se confrunta, sau un mijloc eficient de adancire si insusire cat mai temeinica a cunostintelor de baza ale mineritului in cariere.
Lucrurile abordate si prezentate in lucrare sunt tratate sobru, intr-un mod logic si unitar, care pot fi usor intelese si insusite.
Prin continutul diversificat si modul de tratare detailat a problemelor abordate, lucrarea de fata se adreseaza corpului tehnico-ingineresc, din productie, cercetare si proiectare, putand fi utila si celor care doresc sa se perfectioneze in problemele legate de exploatarea in cariere a zacamintelor de substante minerale si roci utile.
DIN CUPRINSUL LUCRARII
1. Determinarea limitelor rationale de exploatare la zi
2. Asecarea perimetrelor din exploatarea la zi
3. Extragerea rocilor de tarie mare in cariere
4. Extragerea rocilor de tarie mica si medie in cariere
5. Transportul si depozitarea rocilor sterile si a substantei minerale utile in exploatarile la zi
6. Amplasarea si saparea lucrarilor miniere de deschidere si pregatire
7. Dimensionarea treptelor si analiza stabilitatii taluzurilor din cariere
8. Metode de exploatare in cariere
9. Rezerve, productii si durate de activitate ale carierelor
10. Organizare si analiza economica a activitatilor in cariere
DESPRE AUTOR
Prof.univ.dr.ing. Dumitru Fodor - Dr.H.C. - Este absolvent al Institutului de Mine din Petrosani, promotia 1961.
De la absolvirea facultatii, activeaza in cadrul catedrelor de specialitate ale Institutului de Mine din Petrosani (astazi Universitatea din Petrosani) si in unitati productive din Valea Jiului, Oltenia si Muntii Apuseni.
Face o serie de stagii si vizite de documentare in unitati de invatamant, cercetare, proiectare si productie din tara si strainatate, fapt ce i-a permis sa cunoasca foarte bine, in diferite etape, problemele majore ale mineritului din Romania si din multe tari ale lumii.
Prof.univ.dr.ing. Dumitru Fodor este un specialist de marca in domeniul folosirii explozivilor in industrie si al extragerii si valorificarii zacamintelor de substante minerale utile, conducator de doctorat, membru al mai multor societati si asociatii stiintifice din tara si strainatate si membru titular al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania.
A elaborat singur sau in colaborare peste 30 de tratate, carti si manuale de specialitate si peste 200 de lucrari stiintifice, publicate in reviste de specialitate din tara si strainatate sau sustinute la sesiuni stiintifice si congrese nationale si internationale.
A rezolvat pentru industrie, pe baza de contract, peste 120 de lucrari stiintifice si a facut parte din colectivele de expertizate a studiilor si proiectelor de punere in exploatare a unor mari zacaminte de substante minerale utile din tara si strainatate.
A contribuit la pregatirea a peste 50 de promotii de ingineri in domeniul mineritului si a detinut functii de raspundere in diverse organisme la nivel national si la Institutul de Mine din Petrosani, printre care si cea de rector, timp de 12 ani.
Pentru munca depusa si rezultatele obtinute a primit o serie de premii, ordine si medalii, printre care: Ordinul Muncii cl.III, Ordinul National pentru Merit in Grad de Cavaler, Premiul „Opera Omnia” pentru intreaga activitate de cercetare stiintifica, Premiul National al Asociatiei Generale a Inginerilordin Romania.
In prezent este Profesor Consultant la Universitatea din Petrosani, Conducator de doctorat, Presedinte al Comitetului National Minier Roman si membru activ al Comitetului Mondial Minier.