Fii brutar la tine acasa!

Autor: Tothne Libor Maria
Editura: Casa, Oradea
Format: 21,5x26 cm
Nr. pagini: 188, color
Coperta: legata
ISBN: 978-606-8527-85-7
Anul aparitiei: 2015
DESPRE CARTE
Daca sunteti in cautarea unor retete pentru aluaturi dospite savuroase, testate si care pot fi coapte cu succes, cartea „Fii brutar la tine acasa!” reprezinta cu siguranta cea mai buna alegere.
In aceasta carte, autoarea ne dezvaluie farmecul framantarii si coacerii painii, bucuria de a le oferi celor dragi o paine rumena facuta cu propriile maini. Pas cu pas, incepatorii sunt instruiti cum se coace aluatul dospit, pentru avansati autoarea a adunat cele mai solicitate retete, iar celor care doresc sa experimenteze le-a rezervat diverse bunatati din gama produselor de patiserie.
Cine a simtit macar o data mirosul painii coapte in cuptor, a prins cu urechea pocnetul scos de franzelele rumene ce se racesc incet si le-a admirat coaja crapata, a vazut chipurile fericite ale celor care au muscat cu pofta din painea de casa, nu va simti ca framantatul e obositor, nu il va considera o povara, chiar daca il va face in fiecare zi.
Fii si tu brutar la tine acasa!
Paseste alaturi de noi pe acest drum cu aroma de paine!
CUPRINS
Prefata 9
BAZELE 12
Coacerea painii in 12 pasi 14
Ustensile 14
1. Cantarirea materiei prime 16
2. Amestecarea materiilor prime, framantarea 20
3. Fermentarea, prima dospire 23
4. Reframantarea 24
5. Divizarea, cantarirea 24
6. Premodelarea, rotunjirea 25
7. Repausul (odihna) 25
8. Modelarea finala 26
9. Dospirea finala 32
10. Coacerea 34
11. Racirea 35
12. Depozitarea 35
PAINEA 38
Aluat vechi 40
Paine alba testata 42
Paine taraneasca in cratita de fonta 44
Paine pentru sandvisuri 46
Bagheta 48
Paine mediteraneana 50
Paine cu cartofi 52
Paine tigru 54
Paine cu lapte batut si tarate de grau spelta 56
Coroana cu seminte si faina de grau spelta 58
Paine cu multe seminte coapta in forma 60
Radacina cu secara si nuca 62
Painici de secara pentru supa 64
Paine de secara 66
COZONACI SI GOGOSI 68
Cozonac fraged din vremurile bune 70
Coronita cu scortisoara 72
Briose cu vanilie 74
Guguluf dospit 76
Cozonac sarat impletit 78
Gogosi de carnaval cu panglica 80
CORNURI SI CHIFLE 84
Cornuri sarate 84
Potcoave cu unt 86
Chifle 88
Chifle Kaiser 90
Batoane Wimpy 92
Chifle de hamburger 94
Cornuri cu boia 96
Minibaghete cu cascaval 98
Cornulete pentru bere 100
Croissante ca la Mako 102
Batoane cu ceapa prajita 104
Pernite cu fulgi de ovaz 106
Painici din faina de grau spelta cu seminte 108
PATISERIE DULCE 110
Painicile morarului 112
Poale-n brau 114
Melci cu cacao din aluat dospit 116
Batoane cu magiun 118
Trandafiri cu branza 120
Melci cu cocos 122
Ochiul-boului 124
Placinta cu fructe 126
Cornuri cu levantica si ciocolata 128
Batoane cu vanilie si scortisoara 130
Impletitura din ciocolata si afine 132
Rulou Ferdinand 134
Placinta cu branza 136
Melci cu jumari si magiun de prune 138
PATISERIE SARATA 140
Minirulouri 142
Floarea-soarelui 144
Barcute cu crema si rosii 146
Triunghiuri picnic 148
Pita 150
Lipie 152
Langosi 154
Langosi de paine 156
ALUAT BLUNDELl 158
Aluat foietaj cu drojdie - reteta de baza 160
Inimioare cu crema de lamaie 162
Grilaj cu mere 163
Croissant cu ciocolata 164
Flori cu vanilie si afine 164
Melcisori cu pizza 166
Triunghiuri cu ciuperci 167
Pernite cu crema de ficat 168
COVRIGI SI POGACI 170
Covrigi bavarezi 172
Covrigei crocanti 174
Pogaci 176
Pogacele cu ceapa 178
Pogacele cu varza 179
Pogacele dospite - reteta de baza 180
INDEX 182