Geamii. Minarete pe cerul Dobrogei. Minarets in a Dobrogea Sky
Autor: * * *
Editura: igloomedia
Seria: igloopatrimoniu
Format: 23,5x30,5 cm
Nr. pagini: 200 color hartie cretata
Coperta: legata, cu supracoperta
ISBN: 978-606-8026-18-3
Anul aparitiei: 2012
DESPRE CARTE
In linia deja consacrata de precedentele albume din colectia igloopatrimoniu, albumul „Geamii. Minarete pe cerul Dobrogei” abordeaza o zona a patrimoniului autohton mult prea putin cercetata si promovata: lacasurile de cult musulmane. Prezente pe teritoriul tarii noastre intr-un numar semnificativ, multe fiind grupate pe teritoriul Dobrogei, ele reprezinta adevarate monumente de arhitectura cu un important potential turistic. Publicarea unei carti despre geamiile dobrogene reprezinta o dorinta mai veche a editurii igloomedia, dar, mai presus de acest lucru, reprezinta un gest necesar data fiind lipsa unor publicatii romanesti care sa le grupeze si sa le acorde statutul cultural pe care il merita. In plus, transformarile majore pe care le sufera in ultima perioada constructiile originale ale geamiilor, transformari in urma carora devin de nerecunoscut, fac necesara surprinderea si fotografierea lor inainte de a fi supuse unor noi procese de „restaurare”.
Albumul cuprinde cele mai interesante, din punct de vedere arhitectural, cultural si istoric, geamii de pe teritoriul Romaniei, intr-un gest de valorizare a unui patrimoniu mai putin cunoscut, dar reprezentativ pentru diversitatea culturala si etnica a tarii. In prim-plan se afla geamiile care se regasesc pe lista monumentelor istorice (Geamiile Carol I si Hunkiar din Constanta, Geamia Esmahan Sultan din Mangalia, Geamia Gazi Ali Pasa din Babadag, Geamia Sultanului Abdulmegid din Medgidia, Geamia Sultanului Abdul Aziz din Tulcea, Geamia Sultanului Mahmut din Harsova, Geamia „Mestan Aga” din Macin etc.), dar sunt acoperite si alte lacasuri de cult musulman istorice (Geamiile din Cobadin, Negru-Voda, Hagieni, Tuzla etc.), in incercarea de realiza un profil cat mai reprezentativ al acestei zone de patrimoniu ce merita valorificata mult mai mult decat pana acum.
Board editorial: Bruno Andresoiu, Adrian Ciocazanu
Coordonator proiect, prefata: Bruno Andresoiu
Foto: Serban Bonciocat
Texte: Cristian Bracacescu, Mihai Maxim
Grafica: Catalin Artenie
Prelucrare foto: Serban Bonciocat, Robert Dumitru, Cristian David
Editare text: Andreea Amzoiu
Traducere: Smaranda Nicolau, Andrea Nastac
Studiu introductiv: prof. univ. dr. Mihai Maxim - reputat turcolog, director al Centrului de Studii Turce „Dimitrie Cantemir” al Universitatii din Bucuresti