Geolog pe santierele de amenajari hidroenergetice
Autor: Dan Mihai Onisor
Editura: A.G.I.R.
Format: 17x24 cm
Nr. pagini: 56 color
Coperta: brosata
ISBN: 978-973-720-686-2
Anul aparitiei: 2017
PREFATA
Aduc pe aceasta cale multumiri celor care au contribuit de-a lungul anilor la construirea amenajarilor hidroenergetice din Romania, ingineri, maistri, constructori, proiectanti, topometri si, nu in ultimul rand, geologi. Au fost ani rodnici de munca sustinuta care au asigurat independenta hidroenergetica a tarii noastre si o relativa independenta in acest domeniu in fata puterilor straine.
Din pacate acest sector de activitate a decazut in epoca actuala, la fel ca intreaga activitate industriala a tarii, necesitatile de moment ale Romaniei fiind cu totul altele. Ar fi multe de spus despre aceasta, dar nu fac subiectul actualei carti de specialitate geologica.
Dar noi, cei care am contribuit la dezvoltarea acestui sector de activitate putem fi mandri de realizarile noastre, constructia de baraje, centrale electrice si uvrajele conexe, aceasta fiind una din ramurile cheie de dezvoltare a tarii, fie socialiste, fie capitaliste. Ceea ce ramane de remarcat este construirea acestor obiective hidroenergetice care au dus, in final, la obtinerea independentei energetice a Romaniei.
Aceasta carte de specialitate geologica este un omagiu adus acelora care in anii grei de restrictie si apoi in anii mai buni care au urmat au contribuit din plin la dezvoltarea acestui sector de activitate. Noi cei ramasi inca in activitate ne aducem aminte cu nostalgie de acei ani rodnici si de munca pe care am desfasurat-o pe santierele amenajarilor hidroenergetice din tara noastra.
In cele ce urmeaza vom detalia ceea ce a insemnat munca pe aceste santiere, in special a specialistilor geologi, care si-au petrecut multi ani din viata pentru realizarea acestor obiective energetice. A fost o munca in cea mai mare parte de rutina, dar uneori si de conceptie si de inspiratie, ceea ce, as putea spune, caracterizeaza munca unui geolog pe santier.
As mai adauga ca intreaga activitate a unui geolog pe santier este o munca de travaliu, pusa in slujba realizarii obiectivului propus, respectiv construirea de amenajari hidroenergetice complexe.
CUPRINS
Capitolul I. Introducere 9
Capitolul II. Geolog pe santierele de constructii hidroenergetice in roci sedimentare 11
Capitolul III. Geolog pe santierele de constructii hidroenergetice in roci eruptive 26
Capitolul IV. Geolog pe santierele de constructii hidroenergetice in roci metamorfice 38
Capitolul V. Munca geologilor pe principalele santiere hidroenergetice din tara noastra 49
Capitolul VI. Concluzii 54
Bibliografie 56
DESPRE AUTOR
Dan Mihai Onisor, nascut la data de 8 aprilie 1944 la Sibiu, este absolvent al Facultatii de Geologie-Geografie, sectia Paleontologie-Stratigrafie, a Universitatii Bucuresti, promotia 1969.
Incadrat la data de 15.02.1970 in cadrul I.S.P.H. - Bucuresti (lnstitutul de Studii si Proiectari Hidroenergetice) la colectivul de Linii si Statii Electrice. A activat in cadrul acestui colectiv pana in anul 1975, cand a fost transferat in colectivul de Baraje al aceluiasi institut.
Intre anii 1975 si 1981 a lucrat la studiile intreprinse pentru amenajarea complexa a raului Mures intre Savarsin, in aval, si Reghin, in amonte, lucrare nefinalizata - fiind la stadiul de proiect.
Intre anii 1985 si 1991 a lucrat la amenajarea complexa a raului Olt superior, intre Avrig si Fagaras, fiind responsabil de lucrare la executia a 5 baraje - centrala si anume Avrig, Scoreiu, Arpasu , Vistea si Voila.
Intre anii 1991 si 1998 a lucrat la amenajarea hidroenergetica Rastolita, in calitate de sef de proiect, asigurand asistenta tehnica geologica pe teren.
In anul 1999 s-a pensionat, beneficiind de grupa de munca I datorita activitatii desfasurate in subteran.
In anul 2001 a lucrat in Maroc in cadrul societatii Al Khibra - Etudes et Conseil, unde a executat studiul geologic a 2 baraje, Ain Ksob si Moulay Boucheta, si in executie Ait M`Zal. Din pacate executia nu s-a putut finaliza, intrucat licitatia pentru acest obiectiv a fost castigata de o firma canadiana.
Intre anii 2001 si 2004 a lucrat la executia barajului Rusca din muntii Tarcu- Godeanu, asigurand asistenta tehnica geologica pe santier.
In total, activitatea sa pe santierele amenanajarilor hidroenergetice a insumat 17 ani in calitate de sef de proiect.
Ultimii ani de activitate in calitate de geolog i-a desfasurat in cadrul I.S.P.E. (Institutul de Studii si Proiectari Enegetice), in cadrul colectivului de Linii Electrice de Inalta Tensiune). In acelasi timp a colaborat cu firma Fitchner Engineering in elaborarea a numeroase documentatii geologice.