GP 058-2000. Ghid privind optimizarea nivelului de protectie termica la cladirile de locuit
Autor: Institutul de Proiectare | Cercetare si Tehnica de Calcul in Constructii I.P.C.T. S.A.
Editura: Fast Print
Format: 20,5x29 cm
Nr. pagini: 118
Coperta: brosata
ISBN: 973-8249-31-7
Anul aparitiei: 2004
Elaborat de Institutul de Proiectare, Cercetare si Tehnica de Calcul in Constructii I.P.C.T. S.A.
Aprobat de MLPAT - DGRAT - DCCRT cu Ordinul nr.331/N/08.12.2000.
1. GENERALITATI
1.1 OBIECT
Ghidul cuprinde trei capitole cu leme diferite, avand ca factor comun faptul ca urmaresc, alaturi de celelalte normative termotehnice C107/1,3,4,5-1997, crearea unui instrument care sa poata fi utilizat in vederea proiectarii si executarii unor cladiri de locuit mai bine izolate termic, realizandu-se in acelasi timp si un grad ridicat de eficienta economica.
In capitolul 2: ``Metoda simplificata privind optimizarea parametrilor de izolare termica la cladirile de locuit``, se dau o serie de procedee destinate proiectantilor, ca instrument de lucru, utilizat in mod optional, pentru optimizarea:
- materialului termoizolant, pe baza relatiei generale ``pret-calitate``
- rezistentei termice corectate R`opt a unui element de constructie utilizand o metoda analitica sau grafica;
- solutiei constructive a unui element de constructie, utilizand o metoda grafica`;
- detaliilor constructive, pe baza relatiei generale ``coeficient - cost``;
- coeficientului global de izolare termica G, pe baza relatiei generale G < GN.
Se precizeaza ca metoda va putea fi utilizata de proiectanti in mod optional, nefiind obligatorie parcurgerea tuturor etapelor si nici urmarirea unei anumite succesiuni a acestora.
Se pastreaza obligativitatea realizarii valorilor normate stabilite pentru cladirile de locuit in Normativul C107/1-1997, atat pentru rezistentele termice minime R`min ale elementelor de constructie pe ansamblul cladirii, cat si pentru coeficientul global de izolare termica GN. in consecinta aplicarea metodei propuse devine interesanta numai pentru domeniul parametrilor superiori celor normati care trebuie atinsi in mod obligatoriu, metoda oferind instrumentul cu care se poate determina unde trebuie sa ne oprim. in diverse situatii, cu imbunatatirea performantelor termo-higro-energetice in conditii de eficienta economica.
Cap.3 Recomandari privind alcatuirea elementelor de constructie perimetrale ale cladirilor de locuit noi;
Cap.4. Metoda pentru determinarea necesarului anual de caldura pentru incalzire, pe baza coeficientilor globali de izolare termica ``G``, la caldirile de locuit;
Anexe.