Gradina fara sapa. Cultivarea, prepararea, folosirea si pastrarea recoltei
Autor: Charles Dowding | Stephanie Hafferty
Editura: Casa Oradea
Format: 22x27,5 cm
Nr. pagini: 222, color, hartie cretata
Coperta: brosata
ISBN: 978-606-787-337-5
Anul aparitiei: 2025
DESPRE CARTE
Gradinaritul organic, fara sapa, economiseste timp si munca. Aceasta metoda presupune adaugarea unui strat anual de compost pentru a imbunatati structura solului, proces care sporeste fertilitatea si tine buruienile departe.
Expertii gradinaritului fara sapa, Charles Dowding si Stephanie Hafferty, ne arata cum se infiinteaza o gradina fara sapa, mare sau mica, si ne ghideaza in urmatoarele aspecte:
• Crearea de compost si imbunatatirea solului;
• Semanarea si cultivarea legumelor anuale si perene;
• Recoltarea si procesarea legumelor pe tot parcursul anului;
• Prepararea cosmeticelor naturale, a produselor de curatat si a ingrasamintelor pentru gradina.
„Juriul a fost surprins de volumul imens de informatii utile din aceasta carte. Scris cu pasiune evidenta de oameni care practica ceea ce propovaduiesc, volumul abunda in explicatii logice si clare... O carte extrem de practica - perfecta pentru oricine e interesat sa-si cultive propriile legume”.
Declaratia juriului cu privire la „Gradina fara sapa - Gospodaria organica”, castigatoarea premiului Cartea Practica a Anului Peter Seabrook la Premiile The Garden Media Guild, 23 noiembrie 2017.
CUPRINS
Prefata de Charles si Steph V
1. Abilitati necesare pentru cresterea plantelor 1
2. Amplasamentul gradinii, dimensiunea parcelei, investitii necesare 9
3. Gradina fara sapa, plivirea buruienilor si ingrijirea continua a solului 15
4. Semanare, plantare, distante intre plante, irigare 23
5. Prevenirea si abordarea bolilor si daunatorilor 33
6. Preparate pentru gradina, casa si corp, facute acasa 46
7. Transformarea resturilor vegetale in compost 63
8. Extinderea sezonului de gradinarit 69
9. Depozitarea recoltelor 78
10. Depozitarea si conservarea roadelor 87
11. Pastrarea semintelor 101
12. Hrana pentru suflet 111
13. Legume perene importante 125
14. Legume importante pentru frunze si radacini 135
15. Legume importante pentru pastai si fructe 143
16. Frunze de salata pentru tot anul 153
17. Cultivarea si folosirea plantelor aromatice 167
18. Cultivarea si folosirea florilor comestibile 182
19. O colectie de plante putin diferite 195
20. Vanzare si troc 203
Bibliografie 209
Furnizori 210
Apendice 212
Index 213
DESPRE AUTORI
Charles Dowding este un pionier al culturilor organice crescute in sol nesapat inca din 1983, creand si cultivand patru gradini cu produse pentru vanzare, cea mai mare dintre ele avand 28.327,98 metri patrati. El a scris sapte carti, inclusiv foarte bine vanduta „Organic Gardening- The Natural No-Dig Way”. Publica pe un canal de YouTube foarte apreciat si tine numeroase cursuri atat in tara lui cat si in strainatate.
Stephanie Hafferty e adepta gradinaritului organic fara sapat, scriitoare si bucatar, cu specializare in gatirea plantelor de sezon. E pasionata de impartasirea propriilor cunostinte despre cultivarea si gatirea plantelor pentru a hrani familii si comunitati. Stephanie scrie cu regularitate pentru reviste de permacultura, tine conferinte, ateliere si cursuri depre cresterea plantelor, prepararea mancarurilor folosind ingrediente de sezon. Ea traieste cat se poate de autosuficient, cultivand pe lotul alocat de primarie si in gradina ei destul de mica de langa propria ei locuinta.




