Hidrocentrala si barajul Vidraru - 50 de ani - Album monografic

Autor: Paul Gheorghiescu | Alexandru Gheorghiescu
Editura: Noua Curtea de Arges
Format: 17x24 cm
Nr. pagini: 168 hartie cretata
Coperta: legata
ISBN: 978-606-596-152-4
Anul aparitiei: 2016
PREFATA
Omagiu constructorilor!
Pe Arges in Sus s-a construit dintotdeauna - si s-a construit durabil-memorabil, cu truda si daruire, adesea cu sacrificiu, dar tot adesea iesit din tiparele comune, ba chiar legendar. Manastirea-nalta/ Cum n-a mai fost alta, a mesterului Manole, este doar prototipul transformat de o balada-capodopera in simbol. Ii sta cu doua secole inainte Biserica cea Domneasca a Basarabilor ziditori de tara, un tezaur de arta (pictura de secol XIV - si ce pictura!) si istorie, vin dupa ea alte doua constructii care pot motiva balade si care au facut istorie: hidrocentrala Vidraru si Transfagarasanul.
Hidrocentralei ii este dedicata cartea de fata, la o jumatate de secol de la darea ei in folosinta (decembrie 1966). Transfagarasanul este cu cativa ani mai tanar: 1971-1974; a fost realizat in numai trei ani si ceva! In 2017 se implineste o jumatate de mileniu de la sfintirea Manastirii Argesului. Prilej de aducere aminte, prilej de luare aminte...
Cele doua constructii din munti fac parte din acelasi proiect de tara, al „marilor santiere ale socialismului”, de pe vremea cand painea era pe cartela, dar se putea construi, si chiar se construia, ambitios si trainic, intr-un efort al intregii tari care acum pare o fictiune. Nu era. Am fost de mai multe ori la Oesti, pe vremea santierului: arata ca un stup zgomotos, organizat intr-un mod misterios pentru copilul care eram, dar extrem de viu, de tonic. Oameni in salopete, oameni cu casti de miner, veniti de pe Jiu, veniti din Ardeal, de la Salva-Viseu, veniti de la Bicaz, de peste tot, grabiti, guralivi, parca toti colegi de echipa, parca toti avand ochii negri-carbune, asa mi-au ramas in minte.
Lor le este inchinata cartea. Constructorilor care, din 1961 pana in 1966, au ridicat baraje, au schimbat cursuri de apa, au sfredelit prin subterane, au deschis drumuri pe peretii muntilor - de la izvoarele Argesului pana spre Curtea de Arges, urmele trecerii lor, urmele marilor si multilor anonimi cu ochii parca negri-carbune, sunt peste tot.
O monografie-omagiu, scrisa de doi specialisti, primul autor in ale (exploatarii) hidrocentralelor, de aici abundenta de date tehnice, acribia informatiilor privind parametrii, termenele, etapele, eficienta, al doilea in ale imaginilor (fotografice) - trebuie subliniate aceste doua aspecte: profesionalismul textului si splendoarea ilustratiilor, multe dintre ele documente, de pe santier, de la suprafata sau din complexele uvraje subterane, dar si multe amintind de vilele de la Cumpana, de mocanita, de locuri acum aflate sub apa.
Firesc, lucrarea se incheie cu prezentarea „Prometeului cu fulgere in mana”, monumentul inchinat de sculptorul Constantin Popovici acelorasi constructori.
O carte realizata cu dragoste si pricepere, o carte de colectie (pentru argeseni), o carte necesara - nu numai pentru a (ne) reaminti si aniversa, dar si pentru a compara, eventual murmurand eminescian: iara noi, noi, epigonii?...
Acad. Gheorghe Paun
(Curtea de Arges, 12 noiembrie 2016)
CUPRINS
OMAGIU CONSTRUCTORILOR! (acad.Gheorghe Paun) 5
CUVANT CATRE CITITORI (autorii) 7
1. ISTORIA PROIECTULUI AMENAJARII VIDRARU 9
1.1. Istorie si legenda pe Valea Argesului 10
1.2. Prima schema de amenajare a cursului superior al raului Arges 12
1.3. Evolutia conceptiei si schemei de amenajare 17
2. CRONICA VIDRARU 29
2.1. Repere in timp 30
2.2. Cronica detaliata Vidraru 40
3. LEGENDA MESTERULUI MANOLE LA ROTUNDA 91
3.1. Riscurile asumate la proiectarea centralei 92
3.2. Metoda de excavare aplicata initial nu da rezultate 93
3.3. Primele manifestari ale fenomenului de umflare a rocii 96
3.4. Situatia devine dramatica, se cauta solutia salvatoare 97
3.5. Noua metoda de excavare 100
3.6. Noua metoda da rezultate exceptionale 102
4. AVARIILE MAJORE IN EXPLOATAREA CENTRALEI 109
4.1. Consideratii generale 110
4.2. Explozia transformatorului de servicii interne 111
4.3. Avarierea ventilelor de aerisire ale putului fortat al centralei 115
4.4. Avaria de la golirea de fund nr.2 a barajului Vidraru 119
5. VIDRARU AZI 137
5.1. Consideratii generale 138
5.2. Uvrajele schemei de amenajare 140
5.3. Echipamentele hidromecanice si electrice ale centralei 156
6. MONUMENTUL PROMETEU 163
6.1. Monumentul Prometeu 164
6.2. Sculptorul Constantin Popovici 164
BIBLIOGRAFIE 168