In Bucegi

Autor: Nestor Urechia
Editura: Romania pitoreasca
Seria: Verde
Format: 14,5x20,5 cm
Nr. pagini: 176
Coperta: brosata
ISBN: 978-606-94518-7-8
Anul aparitiei: 2019
DESPRE CARTE
Intre autorii mult indragiti publicati de editura Romania pitoreasca este si Nestor Urechia. Intrat in Colectia Verde in 2013 cu mai cunoscuta Vraja Bucegilor, apreciatul scriitor a inregistrat o noua republicare in 2018 cu Robinsonii Bucegilor. Acum, la sfarsit de 2019, avem placerea sa va anuntam ca o a treia carte a acestui indragit autor va revedea lumina tiparului dupa 113 ani de la prima aparitie si la mai mult de 90 de ani de la ultima.
Este vorba, asa cum probabil ca va asteptati, despre volumul care a deschis seria cartilor dedicate Muntilor Bucegi, publicat pentru prima oara in 1906 in limba franceza si un an mai tarziu in limba romana, intitulat In Bucegi. La gura sobei sau langa calorifer, fiecare cum poate, va veti putea delecta citind aventurile tanarului Mircea Trestianu care, insotit de Andrei Jnepeanu, descopera incetul cu incetul frumusetea muntilor Bucegi la inceputurile turismului romanesc, atunci cand pe poteci intalneai mai mult animale salbatice decat oameni!
Afland de la mai tanarul lui prieten despre invazia „civilizatiei”, Andrei Jnepeanu se indigneaza: ...Natura vanduta felii, felii... Pentru numele lui Dumnezeu, ai mila de prietenul dumitale, respecta cum se cuvine muntii acestia si nu mai rosti astfel de cuvinte! Cum, adica? Bucegii dand reprezentatii, spre petrecerea ordiei de turisti? Piscurile numerotate, cascadele canalizate, stancile inventariate, padurile curatate, caprele negre intarcuite?... Auzi, tablite pe care sa fie scris: este oprit cutare si cutare lucru; garduri care sa-ti taie mersul; oameni platiti stand pititi prin tufisuri, care sa te pandeasca si sa te tina de scurt de la orice miscare cat de nevinovata... Spatiul precupetit si aerul dat cu lingurita... Dar nu vrui sa stiu de civilizatia dumitale. Pentru ce au atat farmec muntii acestia? Pentru ca salbaticia lor nu e pangarita de multime, nu e sugrumata de regulamente, nu e manjita de negustorie. Bucegii acestia, care azi nu primesc in sanul lor decat pe cei care-i inteleg si-i iubesc, vor fi atunci siliti sa auda convorbirile fara de rost, clevetirile de mahala si scarboasa politica se va sui pe piscurile semete si se va plimba prin vaile adanci...
Ce ziceti? Aceste cuvinte scrise de Nestor Urechia in 1906 nu vi se par cat se poate de actuale?
Si, ca sa va incit curiozitatea, dragi drumeti montani si alpinisti, va spun doar atat: intre paginile care va asteapta sa le cititi veti avea placerea sa gasiti si descrierea unei ascensiuni pe Valea Seaca a Caraimanului facuta in a doua jumatate a secolului al XIX-lea!
In Bucegi, aceasta frumoasa carte, se vrea un cadou pentru toti tinerii, in spirit, intre 7 si 107 ani!
Va dorim lectura placuta!
Mihai Vasile
„Si, Doamne, mare nevoie este astazi de carti de acestea senine, in mijlocul oceanului de turpitudini in care inotam, acum cand omenirea, in goana indestularii poftelor materiale, nu mai stie a pretui frumusetea unui bob de roua la revarsatul zorilor, armonia divina a unui cantec de pasare, gratia fermecatoare a unei flori. O, bunul si veneratul meu prieten! Cartea aceasta a ta ma trimite iar in zilele nevinovate ale primei mele tinereti. Plin de recunostinta, te asigur ca figura ta blanda nu va fi trecut fara folos. Ai durat in viata noastra spirituala un monument trainic, care va incalzi, prin lumina pura catre care se inalta, multe, multe generatii. Da, siruri intregi de generatii vor invata, pe paginile cartilor tale, sa se fereasca de egoismul steril, de arivismul ucigator de poezie si vor afla farmecul duiosiei sufletesti leganata in frumusetea Naturii [...]”
N. Serban
„Editia din 1907 s-a epuizat inainte de razboi. De la razboi incoace, toti amicii si cunoscutii mei, ba chiar multi necunoscuti, care s-au exprimat calduros prin scris, m-au indemnat foarte staruitor sa public o noua editie a acestei lucrari. Trebuie sa adaug ca acest indemn este intarit si de marele succes dobandit de ultima mea carte Vraja Bucegilor.”
Nestor Urechia