Comenzile înregistrate în perioada 06-13 noiembrie vor fi procesate și expediate începând cu 14 noiembrie.
Vă mulțumim pentru înțelegere!
In valtoarea vremurilor. Gandurile unui inginer - PRET REDUS! -33%
Autor: Mihai Mihaita
Editura: A.G.I.R.
Format: 17x24 cm
Nr. pagini: 388
Coperta: brosata
ISBN: 978-973-720-331-1
Anul aparitiei: 2010
Pret vechi 30 lei - Pret redus 20 lei
DESPRE CARTE
Supunem atentiei cititorului acest volum de note, insemnari, comentarii, evocari sub semnul nevoii, din totdeauna, a oamenilor de a se marturisi, deoarece nu le este indiferent ce se petrece in jurul lor si sunt interesati, in cel mai inalt grad, sa inteleaga si sa influenteze fenomenele si procesele din lumea in care traiesc, creeaza si aspira la un viitor mai bun.
Cum lesne se va putea observa, o viziune inginereasca asupra trecutului, prezentului si viitorului natiunii noastre nu exclude, ci presupune apelul la achizitiile gandirii si actiunii contemporane, cu deschiderile obligatorii spre radacini si spre aspiratii tot mai inalte.
Aceste consideratii de principiu isi au acoperirea intr-un demers publicistic desfasurat in paginile unui tip de „produs al Galaxiei Gutemberg” - cum bine i s-a spus cuvantului tiparit, in cele mai diverse modalitati, de la ziar pana la carte - sub imperativul unui timp istoric asimilat la intensitatea celor mai profunde sentimente. Ne referim, aici, la publicatia noastra a AGIR, „Univers ingineresc”, in ansamblul ei, iar articolele care poarta semnatura autorului acestor insemnari nu reprezinta decat o modesta parte dintr-un intreg caracterizat prin receptivitate fata de cerintele majore ale unei tari in continua si accelerata transformare.
In acest context, se cuvine sa ne reamintim de explozia presei tiparite inca din zilele de speranta si cosmar ale lui decembrie 1989. Libertatea cuvantului a devenit si s-a consolidat, in timp, drept una dintre cele mai mari cuceriri ale momentului istoric al rupturii de regimul totalitar. Pe acest „val” al descatusarii gandirii a aparut si „Universul ingineresc” (numit la inceput „Curier AGIR”).
De la inceput ne-am pozitionat in zona presei cu adevarat independente, echidistante. Chiar daca numerosi colegi de breasla au considerat necesar - raspunzand indemnului propriei constiinte - sa se integreze in randurile partidelor democratice, ale unor ONG-uri cu anumite orientari doctrinare, intru totul compatibile cu statul de drept, cu pluralismul politic, publicatia A.G.I.R. a fost conceputa - si, in acest spirit, am actionat fara sincope - drept echidistanta, prin trei trasaturi definitorii: respectul fata de adevar, angajarea in slujba interesului national, promovarea valorilor comunitatii noastre profesionale. De aici, dreapta masura in evaluarea a ceea ce s-a petrecut in tara in cei 20 de ani postdecembristi, de libertate.
Esenta acestei pozitii a constituit-o identificarea permanenta a ceea ce au reprezentat elementele pozitive si cele negative in optiunile strategice ale acestei perioade, proces care s-a caracterizat prin modul deschis, onest de evaluare a faptelor (reale, nu imaginare) indiferent de interesele personale si de grup. Aceasta situare pe terenul obiectivitatii ne-a dat si ne da forta necesara sa ne pronuntam, fara complexe, in legatura cu tot ceea ce intereseaza cu adevarat colegii nostri ingineri si, prin ei, alte segmente largi ale populatiei tarii. Este vorba despre un crez caruia i-am fost, ii suntem si ii vom fi credinciosi pentru ca nu exista alternativa dezirabila la adevar, la binele public si la valoarea autentica.
Articolele cuprinse intre copertile acestei carti au fost scrise, de-a lungul anilor, ca un raspuns la comandamentele care au rezultat din orientarile de principiu evocate. Pe de o parte, au fost determinate de evenimentele in curs de desfasurare care se cereau interpretate prin prisma principala si regulile pe care noi, inginerii, le promovam, ca reactie prompta la stimulii unei societati care isi cauta si isi mai cauta drumul, cadenta, iar pe de alta parte, au tinut seama de traditii, de un anumit mod de abordare a realitatilor, nu numai de ordin profesional, dintr-o perioada de tranzitie, cu tot ceea ce presupune aceasta in plan conceptual si practic. Cu toata modestia pe care o presupune si o confirma textele prezentate, se cere remarcat ca nu am operat schimbari fata de fondul afirmatiilor emise intr-un moment sau altul nu pentru ca tot ceea ce am scris si-a confirmat integral valabilitatea, ci pentru ca am considerat si consider ca nu trebuie sa ne ascundem limitele, erorile de apreciere, punctele de vedere care nu s-au validat, din cele mai diverse cauze, obiective si subiective.
Memoria tiparului este necrutatoare si orice incercare de a o „amenda“ este sortita esecului. Ne-am permis sa operam doar unele modificari care tin de stilistica genului si anume evitarea repetarilor, renuntarea la detaliile care aveau importanta la momentul dat, dar care si-au pierdut, intre timp, relevanta, ca si necesitatea corectarii unor greseli de tipar. In rest, totul a ramas nemodificat, nealterat, in asa fel incat sa constituie o marturie autentica a cursului unor idei influentate de viata, de alte opinii (unele impartasite, altele nu), de evenimentele care ne-au marcat pe toti, in dubla noastra calitate, de martori si participanti. A fost nevoie de depasirea anumitor dificultati de grupare cronologica si tematica a textelor deoarece, in functie de data aparitiei si de subiectul abordat, exista riscul unui deficit de sistematizare, de ordonare, din perspectiva cititorului de astazi si de maine. Formula aleasa nu este, desigur, perfecta, insa este ghidata de unele criterii „clasice” ale unor astfel de demersuri si anume gruparea tematica in ordinea cronologica a aparitiei. Astfel, textele publicate (precizez, din nou, exclusiv in „Univers ingineresc“) s-au „ordonat” in cinci capitole intitulate potrivit substantei lor ideatice: „Istoria care ne uneste”, „Inginerii, conectati permanent la imperativele realitatii”, „Ce-ti doresc eu
tie, dulce Romanie...”, „Personalitati si creatii ingineresti”, „Ganduri despre civilizatie si civilitate”.
Fiecare capitol este prefatat de cateva precizari menite sa ofere cititorului reperele strict necesare pentru cunoasterea circumstantelor in care au fost scrise articolele grupate potrivit tematicii prezentate. Intrucat nimic nu se poate evalua corect in afara coordonatelor de loc si de timp, data la care a aparut fiecare articol si motivatia care a stat la baza viziunii promovate se impuneau, de la sine, ca modalitate de situare in contextul istoric, national si international, in curentele de idei si in starile de spirit ale momentului dat.
Nu ne-am propus realizarea unei „fresce” a 20 de ani de tranzitie. Am avut in vedere sa ramana dovezi clare, de combatut despre vremurile dificile, complicate in care fiecare dintre noi a evoluat conform tablei de valori asumate, colectia publicatiei noastre „Univers ingineresc” depunand marturie despre istoria traita si marturisita. Acestea fiind spuse, nu ne ramane decat sa uram cititorului lectura placuta, cu ochi critic si deschidere spre dialog, spre toate punctele de vedere care se inscriu in spatiul democratiei, al umanismului autentic.
Mihai MIHAITA, Iulie 2010, Bucuresti
CUPRINS
Memoria cuvantului tiparit;
I. ISTORIA CARE NE UNESTE;
II. INGINERII, CONECTATI PERMANENT LA IMPERATIVELE REALITATII;
III. CE-TI DORESC EU TIE, DULCE ROMANIE;
IV. PERSONALITATI SI CREATII INGINERESTI;
V. GANDURI DESPRE CIVILIZATIE SI CIVILITATE.
DESPRE AUTOR
MIHAITA, Mihai
n.14 septembrie 1930, com. Voloiac, jud. Mehedinti; Casatorit cu Adela; doi copii: Gabriel si Dan. Studii: Liceul teoretic Mihai Viteazul din Bucuresti (1950); Institutul de Cai Ferate Bucuresti, specialitatea Tehnologia transportului feroviar (1955); doctor inginer la Institutul Politehnic Bucuresti (1977); Specializari: informatica - Institutul Politehnic Bucuresti (1972); gestiunea intreprinderilor - Franta (1973); analist - Marea Britanie (1974); management si informatica in institutii nationale de profil (1978 - 1989); program complex de formare in management si fondator de intreprinderi pentru economia de piata organizat de RKW Nordhrein Westfalen Germania (1994); Eurlng (1997). Activitate: Inginer in ateliere de proiectare si in activitati feroviare operationale (1955-1958); sef de complexe feroviare (1958 - 1960); director (1961 - 1962); ministru adjunct la Ministerul Transporturilor si Telecomunicatiilor (1962 - 1967); membru al Consiliului tehnico-stiintific al Ministerului Transporturilor si Telecomunicatiilor (1962 - 1967), presedinte al Consiliului tehnico-stiintific al Departamentului Cailor Ferate Romane (1962 - 1967); director general al Regionalei CF Bucuresti (1967- 1972); presedinte al Consiliului tehnico-stiintific pentru activitate informatica in transporturi (1972 - 1989); director al Centrului de Calcul Electronic al MTTc (1972 - 1989); membru in Colegiul Consultativ pentru Cercetare Dezvoltare si Inovare (2005-); membru in Comisia de etica a Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT) (2008-); reprezentant al Romaniei in organisme internationale de specialitate in domeniul transporturilor; participant la proiectarea a patru sisteme informatice feroviare internationale; realizator al peste 100 de proiecte si studii in domeniul feroviar si informatica in transporturi; sef de proiect al primului sistem informatic in timp real din Romania pentru conducerea si supravegherea activitatii vagoanelor de marfa pe reteaua CFR si a altor proiecte similare; a participat la sase proiecte internationale in cadrul Programului Leonardo Da Vinci si FP 6 si la peste 20 de proiecte finantate de organisme coordonatoare a activitatii de cercetare din tara;
Activitate didactica: membru in consiliul profesoral al Facultatii de Transporturi din Institutul Politehnic Bucuresti (1962 - 1982); membru al Consiliului tehnico-stiintific al Institutului de Matematica (1971 - 1975); profesor asociat la Universitatea Politehnica Bucuresti, Facultatea de Transporturi (1981-); referent in comisii de doctorat; conducator de proiecte de diploma; profesor onorific al Universitatii Politehnica din Timisoara (1998);
Activitate editoriala: presedinte al Colegiului de redactie al Revistei Cailor ferate (1962 - 1967) si al buletinului „Informatica in transporturi" (1972 - 1989); membru al Colegiului de redactie al Revistei Transporturilor (1972 - 1989) si al Buletinului AGIR (1994-); director fondator al publicatiei Univers ingineresc (1990-); reinfiintarea Editurii AGIR (1998);
Publicatii: peste 90 de lucrari stiintifice in reviste de specialitate din tara si strainatate si in jur de 100 de lucrari cu caracter de analiza retrospectiva, istoria tehnicii, orientare, perspectiva si atitudine; comunicari stiintifice publicate in volum la circa 80 de conferinte interne si internationale; a facut parte din Consiliile stiintifice a peste 50 de simpozioane si conferinte interne si internationale.
Decoratii - Premii: ordine si medalii acordate de statul roman, premii la nivel national si departamental pentru lucrari stiintifice; Medalia pentru Excelenta in Inginerie acordata de Federatia Mondiala a Organizatiilor Ingineresti (FMOI) - 2009.
Activitate in organizatii profesionale si stiintifice: Consiliul National al Inginerilor si Tehnicienilor (CNIT) - Sectia de transporturi si telecomunicatii, presedinte (1962 - 1989); membru al Comisiei de cibernetica a Academiei Romane (1972-); Asociatia Generala a Inginerilor din Romania (AGIR), presedinte (1990-); membru al Fundatiei internationale Sanatate, mediu, dezvoltare durabila (1994-); membru al Comitetului executiv si al Comitetului de tehnologie din cadrul Federatiei Mondiale a Organizatiilor Ingineresti (FMOI) (1995-); membru al Comitetului executiv al Federatiei Europene a Asociatiilor Nationale Ingineresti FEANI (1996 - 2000), membru fondator si vicepresedinte al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania (ASTR) (1997-); membru fondator al Fundatiei Premiul Roman pentru Calitate J.M. Juran, presedinte (2003-); membru corespondent al Pan American Academy (2003-); membru al Comitetului Roman pentru Istoria si Filosofia Stiintei si Tehnicii al Academiei Romane (2005-); membru fondator al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania (AOSR) (2007); vicepresedinte COPISEE (Conferinta Permanenta a Inginerilor din Sud-Estul Europei) din 2009.