Incursiuni, pe lungul drum al istoriei medicinei romanesti si universale

Autor: George M. Gheorghe
Editura: A.G.I.R.
Format: 17x24 cm
Nr. pagini: 126+24 planse color
Coperta: brosata
ISBN: 978-973-720-599-5
Anul aparitiei: 2015
CUPRINS
PROLOG 1
CAPITOLUL I: Puncte despre sanatate, in literatura romana veche 1
CAPITOLUL II: Folclor medical romanesc 9
CAPITOLUL III: Filon de aur al Scolii Medicale Nationale 17
CAPITOLUL IV: Onor la generalul dr. Carol Davila 23
CAPITOLUL V: Istorie si istoriografi ai medicinei noastre 27
CAPITOLUL VI: Societati de stiinte medicale romanesti 51
CAPITOLUL VII: Calator in timp, pe lungul drum al omeniei 55
CAPITOLUL VIII: Calendar de istorie a medicinei universale 61
CAPITOLUL IX: Momente din geneza istoriei farmaciei in lume 69
CAPITOLUL X: Insemnari din istoria alimentatiei in lume 79
CAPITOLUL XI: La originea scrisului si hartiei 87
CAPITOLUL XI: Remember, pe marginea unei fotografii 95
CAPITOLUL XII: Bucuresti 555 99
CAPITOLUL XIII: Cu satira si umorul in sens... educativ-sanitar! 107
EPILOG: Hipocrato-Davila, sub bagheta muzelor Clio si Calliope 113
BIBLIOGRAFIE 117
FISIER DE AUTOR 121
TABLA ILUSTRATIILOR 123
PROLOG:
Prolificul publicist care este George M. GHEORGHE - un pasionat al educatiei sanitare si al istoriei nobilei profesii, ce este medicina si, in acelasi timp, un scormonitor neobosit al arhivelor care, periodic, aduce la suprafata documente inedite, de pe care indeparteaza colbul asternut in timp prin biblioteci, revine cu o noua oferta intr-unul din domeniile care l-au consacrat: INCURSIUNI, PE LUNGUL DRUM AL ISTORIEI MEDICINEI ROMANESTI SI UNIVERSALE, Editura AGIR 2015.
Cum o arata si genericul, lucrarea reprezinta o investigatie pe scara timpului, de la ... Hipocrate, in general, si Davila, in special. Include 14 capitole redactate in general in stil publicistic, tradand experienta de ziarist a autorului, cu o abundenta de informatii, unele chiar in premiera! Ea avand un caracter enciclopedic, se adauga precedentelor volume publicate de autor - in conditiile unei alte premiere in publicistica romaneasca - scrise impreuna cu cele doua fiice ale sale, colege de condei si de stetoscop: dr. Claudia Lucia Ionescu si dr. Geta Elena Raducanu. La randul lor, membre active in Societatea Medicilor Scriitori si Publicisti si in Societatea Romana de Istoria Medicinei.
De adaugat ca aceasta noua realizare artistica de gandire medicala istoriografica, prin tematica abordata vine si in sprijinul cunoasterii mai direct la ceea ce s-a realizat, in timp pe linia istoriografiei medico-farmaceutice, cu o mentiune pentru stomatologie mai rar abordata din aceasta perspectiva...
O incursiune succinta prin structura densa de prezentare a capitolelor ce alcatuiesc sumarul cartii releva cititorului bogatia de date, unele prezentate pentru prima oara in beneficiul unei largiri a orizontului cunoasterii in domeniile abordate.
Astfel, in capitolele I si II autorul ne prezinta primele insemnari despre sanatate in literatura romana veche, in scrierile bisericesti sau in folclor prin intermediul proverbelor, reproducand si analizand texte putin sau deloc explorate sub acest unghi al sanatatii si evolutiei mijloacelor de prevenire a imbolnavirilor si redobandire a sanatatii.
In capitolul III, aflam din cercetarile autorului, nume de medici inaintasi ai scolilor de medicina de mai tarziu incepand cu secolul 17, apoi din secolele 18 si 19 din toate provinciile tarii noastre. Mai aflam date interesante despre aparitia primelor institutii spitalicesti si medico-sociale si despre unii din ctitorii acestora, personalitati de seama ale istoriei medicinei.
In continuare ni se prezinta personalitati ale medicinii care au ilustrat cu stralucire viata medicala romaneasca intre anii 1800-1900, printre acestia, savanti a caror faima a depasit granitele tarii - Gheorghe Marinescu, Thoma Ionescu, Ernest Juvara, Fancisc I. Rainer etc.
Capitolul IV este consacrat in intregime generalului dr. Carol Davila, cel care a modernizat medicina romaneasca, civila si militara, invatamantul, inclusiv domeniile farmaciei si chimiei.
Dincolo de realizarile acestui mare medic, ni se prezinta si date interesante, mai putin cunoscute, privind familia sa.
Capitolul se incheie cu un inspirat si emotionant „Onor la general“! adresat memoriei marelui Davila de catre discipolii sai din AMFOR (Asociatia Medicilor si Farmacistilor Ofiteri in Rezerva), SMSPR (Societatea Medicilor Scriitori si Publicisi din Romania), SRIM (Societatea Romana de Istoria Medicinei), SRIF (Societatea Romana de Istoria Farmaciei).
In capitolele urmatoare luam cunostinta de „istoria“ iatroistoriografiei romanesti (capitolul V) si a marilor personalitati care au edificat-o si afirmat-o de-a lungul timpului - Valeriu I. Bologa, Victor Gomoiu, N. Vatamanu printre multi altii, inclusiv cei contemporani.
Nasterea si istoria, Societatilor de Stiinte medicale romanesti, a initiatorilor si conducatorilor acestora potrivit diferitelor specialitati, a revistelor editate este o contributie originala a colegului si prietenului George M. Gheorghe. Fiindca nu a mai fost abordata pana in prezent intr-o astfel de cercetare exhaustiva, de la origini pana in prezent (capitolul VI).
Umanismul, o mai veche preocupare a autorului este tema capitolului VII - Calator in timp, pe lungul drum al omeniei... cel medical fiind o aplicare necesara a conceptului general al umanitarismului; aceasta tema prilejuindu-i incursiuni in umanismul medical si practica medicinii in vechea Mesopotamie, India, China, Roma antica. In continuarea acestui itinerar, autorul intocmeste un Calendar de Istoria Medicinei Universale (capitolul VIII) la fel de amplu documentat ca de altfel toate celelalte.
Nu este neglijata nici Farmacia, fara de care practica medicinii ar fi de neconceput, prezenta in capitolul IX: Momente din geneza istoriei farmaciei in lume. Ii urmeaza acestui capitol cel cu numarul X, vizand date referitoare la Insemnari din istoria alimentatiei in lume. Capitolul XI reprezinta o alta noutate publicistica, referindu-se la originea scrisului si hartiei. Cu multe noutati ... Educatia sanitara, profesia de credinta a autorului, este evocata prin intermediul unei actiuni-reportaj organizate de autor in Maramures (Capitolul XII - Remember, pe marginea unei fotografii), la care au participat personalitati de prestigiu ale medicinei noastre. De asemenea, un capitol interesant, este cel referitor la Bucuresti 555 (capitolul XIII) - o excelenta povestire stiintifico-cultural-istorico-medicala ce ii prile¬juieste autorului, aniversarea Capitalei tarii.
In sfarsit, nici nu se putea altfel, tinand cont de preocuparile si realizarile autorului, promotor la noi al educatiei sanitare cu ajutorul satirei si umorului: Cu satira si umorul, in sens... educativ-sanitar! (capitolul XIV).
La aceasta pasiune a sa am aderat si eu cu toata convingerea si l-am insotit in toate actiunile initiate, colindand tara in lung si lat, fiind prezent in publicatiile pe care le-a editat cu texte educativ-sanitare, umoristice, caricaturi si de aceea m-a bucurat aceasta evocare a unei activitati unice si originale, pusa in slujba sanatatii semenilor.
De asemenea, demn de subliniat, este si „Tabla ilustratiilor“, veritabil document imagistic, peste vremuri.
Aceasta lucrare „originala“ de istorie a medicinei nationale si universale prezentata sub o forma publicistica, este in acelasi timp si o realizare de cercetare stiintifica in domeniul istoriografiei, cu o bibliografie atat de bogata, ce ma determina sa-l felicit pe autor si s-o recomand cu caldura cititorilor.
Prof. dr. Constantin BOGDAN
Presedintele Societatii Medicilor Scriitori si Publicisti din Romania (S.M.S.P.R.)
CONSULTANTI SPECIALI:
- Prof. dr. NICOLAE GORUN - membru al Academiei de Stiinte Medicale din Romania, Academiei Oamenilor de Stiinta, Societatii Medicilor Scriitori si Publicisti din Romania, Uniunii Mondiale a Scriitorilor Medici, Societatii Romane de Istoria Medicinii si al unor societati de chirurgie ortopedica de peste hotare, profesor doctor de ortopedie-traumatologie.
- Prof. dr. NICOLAE URSEA - intemeietorul Nefrologiei Moderne Romanesti precum si realizatorul primei Hemodialize Cronice din Romania, membru al Academiei de Stiinte Medicale, al Societatii Medicilor Scriitori si Publicisti din Romania, Uniunii Mondiale a Scriitorilor Medici, autorul „Enciclopediei Medicale Romanesti“ de la origini pana in prezent.
- General mr. (r) dr. ION DRAGUSIN - presedintele „Asociatiei Medicilor si Farmacistilor Ofiteri in Rezerva“ (A.M.F.O.R.), membru in conducerea Uniunii Nationale a Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere, al Societatii Romanesti de Istoria Medicinei, consilier special in Ministerul Sanatatii.
Va recomandam
