Ingineria mecanica si creatia tehnica in profilul mecanic in Universitatea Politehnica din Bucuresti (1818-2018)
Autor: Valeriu V. Jinescu
Editura: A.G.I.R.
Seria: Repere istorice
Format: 17x24 cm
Nr. pagini: 84 color
Coperta: brosata
ISBN: 978-973-720-875-0
Anul aparitiei: 2022
PREFATA
Inginerii sunt acei creatori ale caror „picturi” sunt inventiile pe care le imagineaza si proiectele pe care le realizeaza. Inginerii sunt acei creatori ale caror „sculpturi” sunt masinile, aparatele, instalatiile si platformele industriale care aduc bunastare semenilor lor.
Inginerii sunt formati si educati tehnic in universitatile tehnice, de catre formatori de ingineri. Reputatia unei universitatii tehnice depinde de valoarea formatorilor de ingineri pe care ii are.
Incepand cu anii 70 ai secolului XX in Romania, Institutul (azi Universitate) Politehnic Bucuresti era supranumit „nava amiral” a invatamantului universitar.
Dupa anul 1990, prin descentralizarea invatamantului universitar, fiecare universitate si-a creat propria viziune in legatura cu specializarile adoptate, cu planurile de invatamant etc. Desprinderea de sistemul centralizat s-a facut treptat. Inainte de-a adopta o anumita strategie colegii de la celelalte universitati tehnice, inca considerau ca „ora exacta” se da la Universitatea Politehnica din Bucuresti. Si nu greseau. Politehnica din Bucuresti a ramas o unitate de elita in marea familie a universitatilor de pretutindeni.
In anul 2017, la clubul seniorilor al Politehnicii, Acad. Ioan Dumitrache a initiat scrierea - de catre seniori - a unui volum referitor la creatia tehnica in Universitatea Politehnica din Bucuresti, dedicat aniversarii in anul 2018, a 200 de ani de la inceputurile invatamantului de inginerie la Bucuresti.
Mie mi-a revenit capitolul referitor la ingineria mecanica. Deoarece acel volum nu a fost finalizat am conceput volumul de fata, in care capitolul al treilea se refera la „Doua sute de ani de creatie tehnica in profilul mecanic in Universitatea Politehnica din Bucuresti”.
* * *
Volumul contine:
- un capitol introductiv referitor la ingineri si inginerie si importanta acestora in societatea moderna;
- o scurta incursiune in istoria ingineriei mecanice;
- urmarile evolutiei ingineriei mecanice;
- ingineria mecanica in Universitatea Politehnica din Bucuresti;
- evolutia pe plan international a domeniilor specializarilor cuprinse in programa Universitatii Politehnica din Bucuresti;
- doua sute de ani de creatie tehnica in profilul mecanic in Universitatea Politehnica din Bucuresti si personalitatile marcante ale Universitatii in profilul mecanic.
Volumul are menirea de a pune in lumina creatia inginereasca, inginerii - creatori ai civilizatiei contemporane - comunitate profesionala eficienta si modesta, aflata - permanent - in slujba bunastarii oamenilor; evolutia ofertei educationale de-a lungul timpului si creatia tehnica a personalitatilor remarcabile ale Politehnicii din Bucuresti, pana in anul 1938 si dupa anul 1938.
* * *
- Ingineria mecanica din Universitatea Politehnica din Bucuresti este parte a istoriei ingineriei. O voi prezenta ca atare, ca un episod din marea aventura umana care, prin inginerie, a trecut de-a lungul mileniilor, de la prima unealta la marile realizari ingineresti contemporane. Acestea au creat bunastarea populatiilor aflate in zonele civilizate ale planetei.
- Creatiile oamenilor de exceptie traiesc atata timp cat discipolii lor nu le lasa sa moara.
Marii profesori ai domeniului ingineriei mecanice din Politehnica din Bucuresti pe care ii prezint in continuare, au scris si au predat cursuri de tehnica si de stiinte ingineresti traite personal si nu cursuri invatate dupa carti scrise de altii, ceea ce s-a rasfrant benefic asupra celor ce le-au fost studenti.
Se spune ca nivelul de cultura al unei natiuni depinde de valoarea profesorilor pe care-i are. Si cand spunem aceasta, noi inginerii mecanici, fosti studenti ai profesorilor pe care i-am prezentat, ne gandim la ei, la ceea ce ei au reprezentat pentru natiunea romana in vremuri tulburi.
CUPRINS
1. INGINERII 11
2. INGINERIA MECANICA IN UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI 17
2.1. Introducere 17
2.2. Inginerii mecanici 18
2.3. O scurta incursiune in istoria ingineriei mecanice 19
2.4. Urmarile evolutiei ingineriei mecanice 21
2.5. Ingineria mecanica in Universitatea Politehnica din Bucuresti (UPB) 25
2.6. Evolutia pe plan international a realizarilor in domeniile cuprinse in programele de studii ale Universitatii Politehnica din Bucuresti 30
Bibliografie 47
3. DOUA SUTE DE ANI DE CREA?IE TEHNICA IN PROFILUL MECANIC IN UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI (1818-2018) 48
3.1. Preliminarii 48
3.2. Ramurile industriale cu profil mecanic 49
3.3. Ce se intelege prin creatie in cazul universitarilor 50
3.4. Cei dintai adevarati creatori universitari in profilul mecanic de dinaintea anului 1938 50
3.5. Creatia universitara in profilul mecanic dupa anul 1938 63
3.5.1. Profesori universitari remarcabili la disciplinele tehnice generale 64
3.5.2. Profesori universitari remarcabili la disciplinele de specialitate 74
Bibliografie 82
DESPRE AUTOR
Valeriu V. Jinescu, Profesor universitar emerit la Departamentul Echipamente pentru Procese Industriale al Universitatii Politehnica din Bucuresti, s-a nascut la 10.10.1940, in comuna Ruseni, judetul Hotin.
A absolvit Institutul Politehnic Bucuresti, Facultatea de Mecanica (1963), specialitatea Masini si aparate pentru industria chimica. Doctor inginer in 1972. Doctor Honoris Causa al: Universitatii Petrol-Gaze din Ploiesti (2019), Universitatii Tehnice a Moldovei din Chisinau (2018), Universitatii „Dunarea de Jos” din Galati (2013), Universitatii „Politehnica” din Timisoara (2008) si al Universitatii din Bacau (2006). Intre 1975 si 1985 a fost seful catedrei Utilaj Tehnologic-Chimic, iar intre 1992 si 2012 - seful catedrei Echipamente de Proces. Conducator de doctorat din 1985. Din 2012 este profesor universitar emerit al Universitatii Politehnica din Bucuresti. I s-au acordat: premiul „Aurel Vlaicu” al Academiei Romane (1971); premiul Revistei de Chimie pentru lucrarea „Principiul Ireversibilitatii” (1999); premiul „Opera Omnia” al Consiliului National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior (2001), premiul Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania, pentru cartea „Principiile si legile Energonicii” (2004), premiul „Gheorghe Manea” al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania (2019) pentru cartea „Energia, Energonica si Termodinamica”. A sustinut prelegeri ca profesor invitat la universitati din Franta, SUA si Suedia si conferinte plenare la congrese internationale, incepand cu anul 1973.
A predat mai multe discipline, intre care: Calculul si constructia utilajului chimic, Echipamente pentru industrii de proces, Masini pentru prelucrarea materialelor polimerice, Reologie aplicata.
A creat si introdus noi capitole in invatamantul universitar: - analiza interactiunilor pe baza conceptului de energie; - solicitari la oboseala in conditi de fluaj; - suprapunerea solicitarilor la pierderea stabilitatii invelisurilor; - calculul duratei de viata a structurilor mecanice; - aparate de tip coloana; - calculul dispozitivelor de amestecare s.a.
A descoperit si formulat: principiul energiei critice, principiul accesibilitatii energiei, principiul ireversibilitatii, principiul reluctantei, precum si legea starilor critice ale materiei, legea echivalentei proceselor si fenomenelor, legea coexistentei si complementaritatii ordinii si dezordinii si legea regimurilor tranzitorii. Pe baza acestora a creat noul capitol al stiintei, Energonica si metoda Energonicii, de calcul de rezistenta si de rigiditate.
Principiile si legile descoperite sunt cuprinse in volumele: Energonica - noi principii si legi ale naturii si aplicatiile sale; Principiile si legile Energonicii; Principiul energiei critice si aplicatiile sale; Tratat de Termomecanica; Application in Mechanical Engineering of Principle of Critical Energy; Energia, Energonica si Termodinamica; Durata de viata a structurilor tehnice si a organismelor vii.
A publicat peste 240 de lucrari stiintifice si 34 de volume, intre care „Aparate de tip coloana”, „Proprietatile fizice si termomecanica materialelor plastice” (2 vol.), „Utilaj tehnologic pentru industrii de proces” (4 vol.), „Calculul si constructia utilajului chimic, petrochimic si de rafinarii”, „Masini cu elemente elicoidale”, „De la surubul lui Arhimede la masinile moderne cu elemente elicoidale”, „Discursuri si expuneri academice”, „Creatorii civilizatiei” s.a.
A initiat si coordoneaza, in calitate de editor, seria de volume „Pagini din istoria dezvoltarii industriei Romaniei” (Editura AGIR).
A initiat si infiintat revista Academiei de Stiinte Tehnice din Romania, Journal of Engineering Sciences and Innovation (JESI); este editorul sef al acestei reviste.
A coordonat realizarea unor proiecte de executie pe baza carora au fost fabricate in regim de prototip/serie masini si instalatii noi. A participat la analizarea avariilor si la reabilitarea unor echipamente din industriile chimica si petrochimica.
Membru in mai multe colegii editoriale, al Comisiei de Stiinte Ingineresti a Consiliului National pentru Cercetare Stiintifica in Invatamantul Superior (1997-2009), membru in consiliul National de Atestare a Diplomelor, Titlurilor si Certificatelor Universitare (2005-2010) s.a.
Este membru titular al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania (din 2000), a fost Presedintele Sectiei Inginerie Mecanica (2003- 2013), iar din 2014 este Secretar General al acestei academii.