Interfata intre stiinta si tehnologie

Autor: Marius Peculea
Editura: A.G.I.R.
Seria: Eseuri stiintifice
Format: 17x24 cm
Nr. pagini: 42
Coperta: brosata
ISBN: 978-973-720-306
Anul aparitiei: 2010
PREFATA
Retiparirea dupa 15 ani a lucrarii „Interfata intre Stiinta si Tehnologie” nu poate decat sa bucure pe autor, care tine sa multumeasca Editurii AGIR pentru aceasta initiativa.
Lucrarea reprezentand o experienta personala am considerat sa se pastreze integral textul original. Astfel lucrarea isi pastreaza rolul de bibliografie, la care se recomanda, pentru o mai buna intelegere a continutului, a se tine cont de Solon, acel grec care a dat legile Atenei si care afirma ca atunci cand vrei sa judeci un om sau desfasurarea unor evenimente, trebuie sa ti cont de doua lucruri: de geografie si de istorie, respectiv de locul si timpul in care s-au petrecut evenimentele.
Rolul interfetei este de a gasi, bazat pe cunostinte stiintifice, solutiile cele mai bune pentru a dezvolta o tehnologie, asigurand know-how-ul pentru elaborarea de noi materiale si constructia de echipamente specifice. Interfata concentreaza intreaga capabilitate stiintifica si tehnica disponibila in societate, iar valorificarea ei in industrie se realizeaza prin conlucrarea cercetarii cu proiectarea, cand doua profesiuni diferite au o responsabilitate comuna.
O calitate reprezentativa pentru interfata este originalitatea, care trezeste in primul rand interesul celor care doresc sa promoveze noul si sa intre in lupta pentru concurenta. Gandirea originala din interfata se datoreaza in principal nivelului de cultura a societatii, care la randul ei se dezvolta prin tot ceea ce se creaza nou. Se poate considera ca interfata vine si ca o completare a ceea ce sustinea Leonardo da Vinci ca „nu ceea ce sti, ci ceea ce faci ramane”.
Ultima fraza din „Marturisire” a editiei I isi pastreaza autenticitatea.
Acad. Marius Peculea
Bucuresti, decembrie 2009
MARTURISIRE
Scrii o lucrare stiintifica sa-ti expui ideile, rezultatele si comentariile asupra lor. Iti impartasesti astfel cunostintele si parerile tale, le faci publice, contribuind la dezvoltarea unui domeniu si dai totodata ocazia sa cunosti parerile critice ale altora.
Am condus, aproape un sfert de secol, o organizatie de cercetare stiintifica, cu un domeniu de activitate intre stiinta si tehnica, pe care am numit-o cercetare de interfata. Ca urmare am scris o lucrare, cea de fata, bazata pe observatii si experienta acumulata in organizarea unei cercetari, cu un scop bine definit, inscrisa intr-un program de energetica nucleara, prin care s-a urmarit separarea izotopilor hidrogenului, cu precadere a apei grele.
Lucrarea nu are caracter de generalitate, totusi este adaptabila multor situatii, deoarece principalul element discutat este omul si relatia lui cu o organizatie de cercetare, fie ca el este independent, un component al unei echipe, sau un conducator.
Astept din partea cititorilor observatii critice si sunt obligat sa adopt formula: „orice asemanare cu persoanele existente este strict intamplatoare”.
Acad. Marius Peculea
CUPRINS
Prefata 9
Marturisire 10
1. Cercetarea stiintifica 11
2. Cercetarea de interfata 16
3. Eficienta cercetarii 21
4. Cercetatorul 26
5. Directorul 32
6. Schimbare si transfer 36
7. In loc de incheiere 40
Bibliografie 42
Va recomandam
