Intre doua lumi

Autor: Viorel Nicolaescu
Editura: Romania pitoreasca
Seria: Verde
Format: 14,5x20,5 cm
Nr. pagini: 272
Coperta: brosata
ISBN: 978-606-95300-0-9
Anul aparitiei: 2021
DESPRE CARTE
Coperta cartii ni-l infatiseaza pe alpinistul-medic (sau, daca vreti, pe medicul-alpinist) Viorel Nicolaescu escaladand traseul „Lupul cel Rau” din Postavarul. Se intampla asta pe la sfarsitul anilor ’70, cu putin timp inainte ca temerarul catarator sa scape de „raiul comunist”, stabilindu-se in SUA. Fotografia a fost realizata de un alt prestigios alpinist, Mihai Pupeza, si el un „optant al lumii libere” (prin defileul Dunarii!). Intr-un fel, am decodat din capul locului „miezul” titlului, alte intelesuri si fandari urmand sa le descoperiti direct, printr-o lectura liber aleasa.
Inainte de toate, ar mai fi de adaugat cateva amanunte in plus despre autor, evadarea lui privandu-l, pe plan national, de o notorietate pe care ar fi meritat-o cu prisosinta tinand cont de performantele lui alpinistico-medicale (si viceversa!). Asadar, Viorel Nicolaescu s-a nascut la Craiova, in 1939. A urmat Liceul Sf. Sava din Bucuresti, iar din 1955 Facultatea de medicina generala din Capitala, pe care a absolvit-o in 1961. A profesat la Cheia, la Maneciu Ungureni, apoi a intrat preparator la Institutul de Inframicrobiologie, dupa care cercetator la Institutul de Medicina Interna „N. Gh. Lupu”. Doctor in stiinte medicale, in anul 1974, a obtinut o bursa OMS in Marea Britanie, lucrand cu acest prilej in spitale din Londra, Glasgow si Edinburgh. In 1981, a emigrat in SUA, unde si-a exersat profesia in spitale, in invatamant medical, cat si in propriul cabinet din Manhattan.
Si-a inceput pasiunea montana in anii ’60, ramanand alpinist nealiniat. A parcurs cele mai dificile trasee din tara, inaugurand si premiere de mare dificultate. A participat la expeditiile romanesti din Caucaz (1974) si Chamonix (1979).
Dupa emigrarea in SUA si-a continuat activitatea alpina in multe zone vestite din Statele Unite, Franta, Spania, America de Sud.
Acest profil reprezinta, cumva, si osatura cartii, plina de evenimente de tot felul, de intamplari care ating, uneori, limite de-a dreptul interzise, de incercari teribile, intre care si una grea de tot, cand doctorul alpinist devine... pacient cu vreo opt fracturi. Desigur, riscurile unei pasiuni pline de indarjire si avant. Nu in ultimul rand, „Intre doua lumi” este si o radiografie - rostuita in chip chirurgical - a alpinismului romanesc din ultimii 60 de ani (cu bataie!). In paginile cartii intalnim - atat printre cuvinte, cat si in vitrina imaginilor (circa 50 in total) - eroi de prim rang ai peretilor de piatra carpatina, si nu numai, cu care Viorel Nicolaescu si-a trait frumoasele, palpitantele aventuri montane: Nae Moldovan, Miki Anitia, Niculae Baticu, Ciprian Foias, Puiu Dimache, Emil Coliban si multi, multi altii.
Apropo: Prefata - „o luxoasa poarta de intrare in carte” - este semnata de medicul-alpinist Puiu Dimache (Italia), Postfata - finis coronat opus! - apartinand, desigur, tot unui alpinist, Mircea Sandulescu. Si ca echipa sa fie completa, musai trebuie amintit Radu Stoian, redactorul cartii.
Sa mai spunem doar ca Viorel Nicolaescu - pensionar ce-si imparte timpul intre apartamentul din Manhattan si cel din Bucuresti - tocmai a parasit tara in prima zi a acestei saptamani, intristat, intre altele, de inexistenta unei perspective imediate a lansarii excelentei lui carti. Avatarurile molimei care ne si insingureaza. De-ar fi numai atat. Si doar pe pamant...
Iata si cateva dintre Premierele lui Viorel Nicolaescu:
Peretele Costilei:
-Traseul Poseidon, 5A
-Traseul Scorpionului, 5B-6A
Peretele Vulturilor: Traseul Innominata, 5B-6A
Peretele Sudic al Postavarului:
-Muchia Salamandrei, 4B
-Stanga marelui H (neterminat), 5B
-Muchia Caprioarei, 4B
-Muchia Iepurasului, 5A
-Traseul Mielului cel bland, 5A
-Lupul cel Rau, 5B
-Traseul Ulise, 6A
-Traseul Calypso, 6A
-Traseul Exodus, 5B
-Diedrele din Fata Inalta, 5B-6A.
CUPRINS
PREFATA 5
INTRARE IN TRASEU 11
Generatia de aur a alpinismului romanesc 13
Copilaria 14
La Valea Stanciului 16
De neuitat niciodata: colectivizarea 21
De-ale refugiului 158
LUMEA CEALALTA 166
O scrisoare de multumire si felicitari de la insusi Papa Ioan Paul al II-lea 183
Profesor asistent de medicina la New York Medical College 194
Tragedia de la World Trade Center 196
Din nou in Romania, apoi si in Bolivia, Ecuador, Laos 231
POST SCRIPTUM 245
IN LOC DE POSTFATA 247
Va recomandam
