Invatamantul medical clujean in epoca lui Gheorghe Gheorghiu-Dej
Autor: Victoria Grozav Biris
Editura: Casa Cartii de Stiinta Cluj-Napoca
Format: 16x23 cm
Nr. pagini: 414
Coperta: brosata
ISBN: 978-606-17-2345-4
Anul aparitiei: 2024
DESPRE CARTE
A scrie despre institutiile de invatamant superior, despre oamenii si faptele petrecute in lumea academica este mereu fascinant. Iar cercetatorii clujeni, de-a lungul timpului, au imbogatit literatura de specialitate cu studii, volume si articole de presa despre acest subiect. Trecand in revista bogata bibliografie despre istoria invatamantul universitar clujean, oricine va putea sesiza usor ca, in marea lor majoritate, autorii s-au concentrat asupra perioadei interbelice, a refugiului din timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial sau a perioadei dinainte de 1918. Victoria Grozav Biris dedica aceasta cercetare invatamantului universitar clujean in comunism, indreptandu-si atentia asupra domeniului medical. Mai exact, autoarea a dorit sa descopere si sa evoce modul in care instaurarea regimului comunist, ideologia si propaganda comunista au influentat studiul medicinei la Cluj.
Prof. univ. dr. MARCELA SALAGEAN
Pana in toamna anului 1948, invatamantul superior medical clujean in limba romana a functionat in cadrul Facultatii de Medicina, sub tutela Universitatii „Regele Ferdinand I”. in urma reorganizarii facultatii, aceasta a devenit institut medico-farmaceutic de sine statator. Creat in toamna anului 1948, Institutul Medico-Farmaceutic din Cluj a fost o institutie de invatamant superior cu cinci facultati, care ofereau programe de studii universitare si postuniversitare in medicina si farmacie.
Schimbarea regimului politic in Romania a adus transformari in toate domeniile, inclusiv in sistemul de invatamant superior. O schimbare care a marcat negativ intreg invatamantul romanesc a fost generata de Reforma din 1948, care prevedea intemeierea sistemului educational „pe baze democratice, populare si realist-stiintifice”.
Cercetarea de fata isi propune o analiza a principalelor schimbari si evenimente care au avut loc in aceasta epoca in invatamantul superior medical din Cluj. Cartea doreste sa puna in evidenta evolutia acestuia in epoca dejista, modul in care a fost influentat de politica Partidului Muncitoresc Roman, dar si gradul de implicare al partidului in deciziile importante luate de la varful conducerii Institutului Medico-Farmaceutic din Cluj.
DESPRE AUTOARE
VICTORIA GROZAV BIRIS (n. 1 aprilie 1969, Iara, jud. Cluj). Este absolventa a Facultatii de Istorie si Filosofie (2010) a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si a Masterului „Stiinte ale Comunicarii” (2012) din cadrul aceleasi universitati. in 2024, a obtinut titlul academic de Doctor in Istorie in urma sustinerii tezei de doctorat, la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, cu titlul invatamantul medical clujean in epoca Gheorghe Gheorghiu-Dej, coordonator prof. univ. dr. Marcela Salagean. in prezent este cadru didactic auxiliar la Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca.
A publicat articole in reviste de specialitate si in volume colective: „Epurarea corpului didactic al Facultatii de Medicina in primul deceniu comunist”, in: Plural-History. Culture. Sodety., voi. 10, nr. 2, 2022.; „The resident and non-resident medical studentships in the medical education of Cluj County in the first Communist Age”, in: Studia Universitate Babes-Bolyai Historia, voi. 67, no. I, June, 2022.; „Doctorul Iuliu Moldovan un intemeietor de scoala medicala”, in: Revista Philohistoriss, an VII, nr. 11, iulie 2021; „Biblioteca Facultatii de Medicina din Cluj in perioada interbelica”, in: Multiculturalism in Transilvania dupa Conferinta de Pace de la Paris, coord. Marina Trufan, Marius Muresan, Casa Cartii de Stiinta, 2019.