Comenzile înregistrate în perioada 30 aprilie - 21 mai vor fi procesate și expediate începând cu 22 mai.
Vă mulțumim pentru înțelegere!
Legume din specii mai rare. Descriere, cultura, utilizare

Autor: Sara Petrucci | Matteo Cereda
Editura: M.A.S.T.
Format: 14x20,5 cm
Nr. pagini: 160
Coperta: brosata
ISBN: 978-606-649-173-0
Anul aparitiei: 2025
DESPRE CARTE
Mai multa biodiversitate in gradina de legume si mai multa varietate pe mesele noastre: aceasta este provocarea lansata de autorii acestei carti, care se concentreaza pe cultivarea biologica a plantelor bogate din punct de vedere nutritional si foarte versatile in bucatarie, dar inca prea putin prezente in gradinile noastre. Exemplele cele mai graitoare sunt probabil cele ale ghimbirului, tecilor de goji si steviei, plante care au devenit in ultimii ani extrem de cunoscute pentru proprietatile lor, insa care sunt destul de putin cultivate in Europa.
Probabil mai putin cunoscute la scara larga, dar nu mai putin interesante, sunt mazaroiul, ceapa ciorii si floarea de piatra, cultivate si consumate dintotdeauna, dar doar in anumite zone foarte restranse.
In lista lunga a legumelor neobisnuite regasim si legume pretioase de origine asiatica, africana sau sud americana, dar care au capacitatea de a se adapta foarte bine si la clima temperata, precum Pak Choi, bame, Mizuna, Kiwano sau Chayote. Pe langa acestea, nu putea lipsi o lunga lista cu legume traditionale precum pastarnac, salsif negru, topinambur, calomfir, spanac salbatic, care au reprezentat o sursa pmioasa de nutrienti timp de secole, dar care in prezent au fost declasate de specii mai productive, sau pur si simplu mai cerute de consumatorii finali.
In total, cartea prezinta 36 de legume, mici fructe si tuberculi, iar fiecarei plante ii este dedicata o mica sectiune care aprofundeaza toate informatiile necesare pentru cultivarea ei. Este un mod foarte simplu si concret de a imbogati varietatea plantelor pe care le cultivam in gradini si de a contracara procesul de saracire a biodiversitatii si chiar a propriei noastre diete.
CUPRINS
PREFATA 4
Invitatie la biodiversitate 5
INTRODUCERE 6
Regasirea entuziasmului 6
Biodiversitatea in gradina 7
CAPITOLUL 1. GUSTURI MAI NEOBISNUITE 9
Cultivarea legumelor din specii mai rare 9
Agretti 10
Batat 14
Chayote sau dovleacul centenar 18
Mazaroi 22
Ceapa ciorii 26
Mizuna 30
Bame 34
Pak choi 38
Pastarnac 42
Salsif negru si salsif alb 46
Mustar rosu 50
Topin ambur 54
CAPITOLUL 2. PARFUMURI INSOLITE 59
Cultivarea plantelor aromatice si a condimentelor 59
Capere 60
Creson de apa 64
Tarhon 68
Calomfir 72
Hrean 75
Sofran 79
Ghimbir 84
CAPITOLUL 3. CRESC SI SINGURE 89
Plantele cu crestere spontana 89
Leurda 90
Amarant 94
Limba-mielului 98
Spanac salbatic 102
Urzica 106
Patlagina 110
Floare de piatra 114
Papadie 118
CAPITOLUL 4. DE LA BOMBOANE LA KIWANO 123
Culturi diverse 123
Alchechengi 124
Arahide 128
Goji 133
Kiwano 137
Lemn dulce 142
Hamei 146
Rubarba 150
Stevia 154
CALENDAR SI MODALITATI DE SEMANARE SI INMULTIRE 158
Va recomandam

