Logica si gandire critica. Ghid complet de rezolvare a grilelor de logica formala si gandire critica. Admitere Facultatea de Drept

Autor: Alin Alexe | Florinela Mihailescu Pirvan | Ania Mihailescu Pirvan | Tudor Alexe
Editura: Universitara
Format: 19,5x28,5 cm
Nr. pagini: 160
Coperta: brosata
ISBN: 978-606-28-1784-8
Anul aparitiei: 2024
INTRODUCERE
Motto:
Cine stie cel mai bine adevarul,
Stie si cel mai bine sa minta.
Platon - „Hippias minor”
Scrierea acestei carti a fost o experienta didactica remarcabila din mai multe puncte de vedere. Mai intai, a reunit in acelasi efort oameni care nu credeau posibil acest lucru. Apoi, a testat limite ale intelegerii si capacitatii de autodepasire, construind noul din vechi si aducand la suprafata resurse psihice si intelectuale despre care nimeni nu banuia ca existau in adancuri. Nu in ultimul rand a reusit sa ilustreze un ideal pedagogic exprimat de Noica: scoala in care sa nu se predea nimic, decat stari de spirit, scoala in care profesorul invata si el, continuu, chiar de la elevi, in care, din aceasta perspectiva, „nu se stie cine da si cine primeste.” (Leon Bloy)
Asa a luat nastere aceasta carte, raspunzand nevoii de invatare a elevilor nostri, surprinsi de noutatea si dificultatea subiectelor de logica si gandire critica introduse, incepand cu anul 2022, in examenul de admitere, printr-o hotarare a conducerii Facultatii de Drept, Universitatea Bucuresti, din 24 noiembrie 2021, insotita de patru modele de subiecte. Am rezolvat integral exercitiile de gandire critica si logica formala, din aceste modele de subiecte.
Si mai sesizasem ceva: nu doar elevii aveau dificultati in rezolvare, ci si profesorii.
Tuturor, le punem la dispozitie, un ghid de invatare capabil sa urmareasca versatilitatea gandirii examinatorilor care alcatuiesc subiectele si sa deconstruiasca, sa decodifice, sa surmonteze dificultatile travestite in limbajul natural (e.g. „fiecare poate alege mai multe activitati/obiecte, dar poate si sa nu aleaga nici una dintre ele” este diferita ca sens si continut logic, deci si ca formalizare de „fiecare poate alege mai multe activitati/obiecte, dar poate si sa nu aleaga vreuna dintre ele”) sau in structura logica a unuia sau altuia dintre subiecte, in aparenta lor inselatoare, atat de asemanatoare intre ele, in esenta lor constitutiva, atat de diferite unele fata de altele.
Cu alte cuvinte la versatilitate am raspuns cu versatilitate si diversitate, aducand in scena mai multe posibilitati de rezolvare, prin mai multe metode propuse ca modalitate de rezolvare: la capitolul I am propus doua metode si am fi avut chiar trei, dar a treia neavand universalitatea necesara, am renuntat sa o facem cunoscuta; la capitolul II, tot doua metode pentru rezolvarea rationamentului cu propozitii compuse; la capitolul III, avem la dispozitie, expuse, trei metode, fiecare avand „virtutile” ei, cum ar fi exactitatea pentru metoda formalizarii, rapiditatea pentru metoda deductiei naturale sau caracterul speculativ, ineditul si rapiditatea pentru metoda intuitiv-speculativa; si in sfarsit, in capitolul IV, care cuprinde atat rationamente cu propozitii compuse, cat si silogisme, si care apare numai in modelele facute publice de catre Facultatea de Drept in noiembrie 2021, am expus aceleasi doua metode din capitolul II pentru rationamentul cu propozitii compuse si trei metode pentru testarea validitatii silogismului, mai rapide si cu posibilitate de a gresi mai redusa decat clasica si prafuita, vetusta de acum, metoda a diagramelor Venn.
Ar fi de amintit aici, ca in timpul scrierii acestei carti, doi din autori, seniorii, au creat o a patra metoda de rezolvare a tipului de problema pe care au denumit-o „problema alegerii conditionate relational”, problema tratata in acest capitol, metoda care are cumva, cumulativ toate „virtutile” celorlalte metode, amintite mai sus. Deoarece acest ghid este scris pentru elevi, viitori candidati la Facultatea de Drept, am ales (dureroasa alegere) sa nu o facem publica, inca, pentru a nu face prea densa cartea. In plus, calculul logic din cadrul acestei a patra metode necesita cunostinte mai aprofundate, pe care de cele mai multe ori un elev nu le detine, dar pe care profesorul i le poate transmite.
Calcul combinatoric iterativ, asa am denumit metoda noastra inedita si am decis sa o publicam ulterior, separat, intr-un ghid pentru profesori.
Speram sa va foloseasca rezultatul efortului nostru care s-a metamorfozat in aceasta carte.
Paralel cu cartea, si cumva plecand dinspre problematica ei, am infiintat in colegiul nostru, colegiu cu o vechime de 135 de ani, „Clubul de logica aplicata, lingvistica si gandire critica/creativa”, autorii cartii fiind si membri fondatori ai acestui club, unde juniorii, 20 la numar, sunt prinsi acum intr-un demers creativ in jurul unor probleme de gandire critica si in alt demers intelectiv, de talmacire „pre limba noastra” a unei carti utile si extrem de atractiva si sintetica, de introducere in logica. Asa intelegem noi sa promovam elevii ca autori si traducatori, atragandu-i pe taramul, plin de surprize inovatoare, al gandirii, al cunoasterii, al ideilor.
In incheiere, am dori sa multumim domnului Vasile Muscalu, directorul Editurii Universitare pentru deschiderea pe care a avut-o fata de proiectul nostru si care s-a ocupat cu multa acribie si profesionalism de publicarea acestei carti.
Autorii
CUPRINS
Introducere 7
Capitolul I. Primul tip de subiecte: „Care dintre urmatoarele propozitii este adevarata in aceleasi circumstante cu aceasta?” 9
Propozitii compuse 11
I. Definitie / Structura / Operatori propozitionali 11
II. Proprietatile principalilor operatori propozitionali 13
III. Proprietati operatori logici 14
IV. Argumente cu propozitii compuse 16
Modele de grile date la concursurile de admitere la Facultatea de Drept 20
Exersam! Grile propuse spre rezolvare 29
Capitolul II. Al doilea tip de subiecte: „Ce decurge din aceasta?” 33
Model de subiect 35
Subiect - Grila 1-simulare 41
Probleme propuse 45
Capitolul III. Al treilea tip de subiecte: „Fie textul” - alegeri conditionate relational 49
Capitolul IV. Al patrulea tip de subiecte: „Fie rationamentul urmator” - rationamente corecte/incorecte 143
Model de subiecte 145
Probleme (logico-ludice) propuse 158
DESPRE AUTORI
Alin Alexe - profesor de discipline socio-umane la Colegiul National „Unirea” Turnu Magurele, absolvent de Fizica (1996) si Filosofie (1997), Universitatea „Al. I. Cuza” Iasi. A continuat formarea profesionala printr-un ciclu de studii aprofundate in filosofie (1999) si doctorat in filosofie (2011) la Universitatea din Bucuresti, apoi printr-un masterat la Facultatea de Stiinte Aplicate (2021) in cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti. In cei 26 de ani de experienta in invatamant a pregatit elevi participanti si uneori premiati la diverse olimpiade scolare - faza nationala:
- Olimpiada Nationala de Stiinte Socio-Umane: mentiune la Cultura Civica (1998), premiul al II-lea la Filosofie (2011) si participare la Olimpiada Internationala de Filosofie, Viena, Austria (2011), premiul al III-lea la Economie (2023).
- Olimpiada Nationala de Lingvistica „Solomon Marcus”: mentiune (2017).
- Olimpiada Nationala de Argumentare, Dezbatere si Gandire Critica „Tinerii dezbat”: mentiune (2017).
A fost membru al Comisiei Centrale a Olimpiadei Nationale de Filosofie (2006, 2007) si al Comisiei Centrale a Olimpiadei Nationale de Argumentare, Dezbatere si Gandire Critica „Tinerii dezbat” (2018) si este formator-evaluator al Corpului de profesori evaluatori pentru examenele si concursurile nationale (CPEECN), membru al Grupului de lucru pentru curriculum, disciplina Filosofie, al Ministerului Educatiei.
Florinela Mihailescu Pirvan - profesor la catedra de Socio-Umane la Colegiul National „Unirea”, din Turnu Magurele, cu o vechime de peste 20 de ani la catedra, absolventa a Facultatii de Filosofie, Universitatea Bucuresti (2003), a unor cursuri postuniversitare de specializare la ASE Bucuresti (2006), a unui master postuniversitar de specializare (2010), precum si a unui curs postuniversitar de reconversie in cadrul Universitatii Politehnica din Bucuresti (2012). S-a implicat in pregatirea elevilor pentru participarea la diferite olimpiade si concursuri, obtinand premii la diverse competitii, dar si rezultate semnificative, atat la examenul de bacalaureat, cat si la cel de admitere in invatamantul universitar. Membru in comisii de specialitate, formator, expert national in diferite proiecte, s-a implicat activ in crearea unor grupuri de lucru, este inregistrata in Corpul National de Experti in Management Educational (2013).
Ania Mihailescu Pirvan - eleva in clasa a XI-a la Colegiul National „Unirea”, Turnu Magurele, specializarea Matematica-Informatica, membru fondator al „Clubului de logica aplicata, lingvistica si gandire critica/creativa” al Colegiului, a obtinut diferite premii la Olimpiada de Lingvistica „Solomon Marcus” - etapa judeteana - Mentiune (2023), Premiul III (2024) si participare la faza nationala (2021). A obtinut Premiul I la etapa judeteana de Logica (2023) si locul 7 la Olimpiada Nationala de Stiinte Socio-Umane - faza nationala, disciplina Logica (2023).
Tudor Alexe - elev clasa a XII-a la Colegiul National „Unirea” Turnu Magurele, profil matematica-informatica, membru fondator al „Clubului de logica aplicata, lingvistica si gandire critica/creativa” al Colegiului, participare la Olimpiada Nationala de lingvistica „Solomon Marcus” (2022), premiul al III-lea si premiul special - Olimpiada Nationala de Stiinte Socio-Umane, disciplina Economie (2023).
Va recomandam
