Managementul de succes. Metode. Realitati. Perspective - PRET REDUS!

Autor: Eduard Radaceanu
Editura: A.G.I.R.
Format: 17x24 cm
Nr. pagini: 352
Coperta: brosata
ISBN: 973-720-186-7
Anul aparitiei: 2008
Pret vechi 28,90 lei - Pret redus 5 lei
PREFATA
Lucrarea „Managementul de succes - metode, realitati, perspective” reia prima editie a cartii „Management, generatorul succesului”, pe care o completeaza cu noi capitole care ii intregesc continutul tematic si o actualizeaza cu elemente survenite in anii scursi de la acea editie din 2001, epuizata. De atunci si pina in prezent, in economia si societatea romaneasca au avut loc transformari importante, generate de reforma economica si politica postdecembrista, aplicate cu intensitati si prioritati diferite de catre guvernarile care au alternat, dar care au avut ca efect saltul calitativ reprezentat de aderarea tarii la NATO si apoi la Uniunea Europeana, la 01.01.2007.
„Management, generatorul succesului” s-a dovedit utila studentilor, masteranzilor si unor doctoranzi de la Universitatea Politehnica din Bucuresti, unde predau cursul de Management, dar si studentilor, masteranzilor si doctoranzilor de la alte universitati, precum A.S.E. Bucuresti, „Spiru Haret” Bucuresti etc., ca si managerilor participanti la cursurile de management organizate de Radacons S.R.L. si WIFI din Austria, precum si celor interesati de problematica tratata in lucrare, de metodele si tehnicile manageriale. In acest interval de timp, au avut loc importante momente de transformare in economie, determinate de privatizari importante, precum cea a SIDEX Galati, Petrom, Romtelecom, B.C.R. etc., a fost introdus leul greu, RON, prin taierea a patru zerouri la vechea moneda nationala, inflatia a scazut de la valori cu doua cifre la una singura, ajungand la 6,5%, estimarea pentru octombrie 2007, superioara, insa, valorii tinta stabilita de B.N.R. pentru acest an. Aderarea cu drepturi depline la U.E. a condus si la valori sporite ale migratiei fortei de munca spre tari prospere ale U.E., in special Italia si Spania, dar si alte tari, precum: Irlanda, U.K., Germania, Franta etc., cu efecte directe asupra economiei romanesti, prin trimiterea de valuta in tara, ceeea ce a insemnat o infuzie substantiala de capital (cca. 4 mld.euro in anul 2006), dar si provocand un important deficit de forta de munca in unele domenii de activitate, precum industria constructiilor, servicii si ale industrii, inclusiv industria usoara, in ciuda pierderii de teren, generalizata in lume, in fata produselor de provenienta chineza.
Migratia spre tarile prospere din U.E. dinspre tarile noi membre a insemnat, insa, si export de infractionalitate, cu consecinte neplacute pentru ambele parti, ceea ce ar putea avea consecinte privind limitarea in scop de protectie a comunitatilor vizate din U.E. a miscarii persoanelor care creeaza acolo probleme prin infractionalitate.
Dar oportunitatile create de aderarea la U.E. depasesc cu mult situatiile accidentale, impunand, insa, o buna pregatire a absorbtiei de fonduri structurale comunitare, menite sa reduca rapid decalajul fata de tarile prospere ale U.E. Aceasta impune o serioasa pregatire manageriala, cu focalizare pe conducerea proiectelor, domeniu in care se constata un important deficit, care defavorizeaza atingerea obiectivelor strategice ale tarii, de altfel insuficient clarificate de catre guvernanti, dar care nu scutesc Romania de plata contributiei de cca. 800 milioane euro anual, obligatorii ca tara membra U.E. Este si aceasta o consecinta a imaturitatii si imoralitatii unei clase politice insuficient reformate in conditiile postrevolutionare, in care au fost pastrate mentalitati si cadre ale vechii oranduiri, pe un fond cultural care nu a incurajat meritocratia, disciplina si rigoarea lucrului bine facut, ci mai degraba satisfacerea nevoilor consumatoriste individuale, in dauna interesului general al societatii, ceea ce a intarziat crearea unei clase de mijloc puternice. Statul, prin multi din reprezentantii sai la nivel central si local, s-a dovedit un prost administrator al banului public, datorita carentelor de pregatire manageriala si etice ale acestora. Aceste fapte m-au determinat, ca pe linga unele adaugiri informative la unele capitole, sa includ in noua editie cinci capitole noi. Doua dintre acestea si anume “Triada necesara calitate-productivitate-competitivitate” si “Perspective de viitor in domeniul managementului” le consider determinate atat de globalizare, cat si de progresele rapide in domeniul IT&C si al inteligentei artificiale, capabile sa preia tot mai mult din sarcinile indeplinite pana acum exclusiv de factorul uman, inclusiv in domeniul managementului. Aceste capitole au fost incluse in lucrare pe baza comunicarilor mele sustinute la conferinte internationale in anii 2005-2007, specificate in bibliografia atasata. Am atasat, deasemenea, inca doua anexe cu elemente informationale cu caracter statistic de interes pentru noile capitole, ca si pentru intreaga lucrare.
Am inclus si un capitol de prezentare a principalelor coordonate in aplicarea “Analizei valorii”, ca metoda de proiectare si reproiectare a produselor, dar si a organizatiilor, avind ca obiectiv maximizarea raportului calitate/cost, prin valorificarea eficienta a capacitatilor creative ale resursei umane si folosirea economicoasa a celorlalte tipuri de resurse, pentru cresterea satisfactiei utilizatorului final, dar si al realizatorilor de produse si servicii, tinand seama de imperativele dezvoltarii durabile in conditiile globalizarii.
In fine, am inclus, deasemenea, un capitol privind contextul istoric, politic, economic si social determinant pentru realizarea aderarii tarii la U.E. si unul cu informatii utile privind fondurile europene de preaderare si fondurile structurale, ce pot fi accesate de Romania pana in anul 2013. Acest capitol se doreste o abordare in spiritul analizei si managementului politic, mai ales a situatiei politice, economice si sociale in perioada actuala, imediat inainte si dupa aderarea la U.E., dar si pentru a furniza informatii istorice utile pentru intelegerea evolutiei pana la perioada actuala, ca si a practicilor in plan politic si economic care au determinat si pot determina in continuare aceasta evolutie.
Daca imediat dupa schimbarea de regim politic din decembrie 1989 era necesara, in prima urgenta, schimbarea de mentalitate pentru a intelege nevoia reformelor si directia de evolutie pe care se inscria societatea romaneasca de-a lungul unei tranzitii ce urma sa fie indelungata, producand satisfactii si insatisfactii disproportionate fata de asteptarile prea optimiste si nefondate, acum a devenit urgenta actiunea in spiritul noii mentalitati, care consta, in buna masura, in renuntarea la dictonul “merge si asa!” in favoarea lui “asa nu mai merge!” Dar cum?
“Managementul de succes - metode, realitati, perspective” a fost conceputa pentru a da idei privind cum s-ar putea actiona si mai ales, cum trebuie actionat pentru a stabili corect obiectivele si a le atinge cu succes. Lucrarea este realizata sub imperiul ideii perenitatii conceptuale a managementului in diferitele domenii ale existentei economice, politice si sociale, exercitarea functiilor sale fiind conditia sine qua non a succesului, ceea ce m-a determinat si in alegerea titlului ei, concluzia fiind ca managementul de succes este factorul determinant ce conditioneaza succesul oricarei intreprinderi, proband, astfel, succesul managementului, ca actiune umana negentropica si profesiune de utilitate speciala pentru individ si societate.
Cu aceste elemente noi in continutul cartii, sper ca aceasta noua lucrare sa-si probeze, in continuare, utilitatea pentru cei intersati de problematica managementului, de la care astept cu recunostinta observatii si sugestii pentru potentiale dezvoltari ulterioare.
Prof.univ.dr.ing.Eduard Radaceanu
ed_radaceanu@yahoo.com