Marul - Cultivare si retete culinare

Autor: Eisenstock Ildiko
Editura: Casa Oradea
Seria: Camara bunicii
Format: 16,5x23,5 cm
Nr. pagini: 160 color
Coperta: brosata
ISBN: 978-606-8527-39-0
Anul aparitiei: 2014
Fara sa exageram, putem afirma ca marul este fructul care insoteste istoria omenirii, el aparand in numeroase legende si opere de arta. In Europa marul creste aproape peste tot, fiind cultivat de secole, fructul sau fiind un aliment cunoscut si indragit de toata lumea.
Acest fruct exista in mii de soiuri, este delicios si aspectuos in diverse mancaruri si are efecte terapeutice recunoscute si apreciate.
In aceasta carte sunt prezentate pe larg toate beneficiile acestor fructe atat de indragite. In introducere veti afla date despre istoricul marului, aspecte legate de cultivarea acestei plante, descrierea principalelor soiuri, efectele terapeutice ale merelor si domeniile lor de utilizare.
Partea a doua cuprinde o colectie de retete culinare cu marul in prim-plan, incepand de la salate gustoase, supe, preparate din carne si peste si incheind cu prajituri savuroase cu mere.
CUPRINS:
Introducere 5
MARUL - PREZENTARE GENERALA 6
Istoria marului 6
Descrierea botanica a marului 8
Cultivarea marului si regiuni de cultivare din tara Romania 9
Cele mai cunoscute soiuri de mere 10
Golden Delicious 10
Idared 11
Ionagold 11
Mutsu 11
Rambour d`ete 12
Summered (mar de vara) 12
Royal Gala (denumirea comerciala), Tenroy (denumirea soiului) 12
Starking Delicious 13
Mar savuros de vara 13
Rozmarin de Paste 13
Mar tiganesc 14
Soiuri de mere romanesti 15
Aromat de vara 15
Prima 15
Frumos de Voinesti 15
Ardelean 16
Delicios de Voinesti 16
Auriu de Bistrita 17
Generos 17
Florina 18
Starkinson 19
Wagener premiat 19
Beneficiile merelor: mineralele si vitaminele 20
Retete si terapii cu mere si otet de mere 22
Marul si sanatatea 23
Marul si ingrijirea pielii 25
Sfaturi pentru achizitionarea si utilizarea merelor 26
RETETE CU MERE 28
Salate, aperitive 30
Sandvisuri, aperitive tartinabile 46
Supe 50
Preparate din carne de pasare 53
Preparate din carne de porc 60
Preparate din carne de iepure, vita si vanat 68
Preparate din carne de peste 72
Garnituri, sosuri si preparate cu legume 75
Fursecuri, briose muffins 81
Strudele, clatite, prajituri servite calde 85
Lipii, placinte 93
Torturi 116
Deserturi, racoritoare 136
INDEXUL ALFABETIC AL RETETELOR 158