Mic atlas de plante din flora Cocorei - Baraganul Central
Autor: Marian Constantin | Gabriela Pascale
Editura: Azumy Tashan Cocora
Format: 21x30 cm
Nr. pagini: 350
Coperta: brosata
ISBN: 978-606-95195-4-7
Anul aparitiei: 2022
INTRODUCERE
Cunoasterea Mediului Inconjurator a devenit un obiectiv important pentru om odata cu trecerea la statiunea bipeda, cu indepartarea de locurile ce-i ofereau adapost sigur, cu diversificarea preferintelor alimentare, cu acumularea observatiilor privind efectele unor plante de ameliorare a simptomelor unor boli si cu confectionarea celor dintai unelte.
In acest context, cunoasterea plantelor care puteau constitui hrana a fost, probabil, una dintre cele dintai preocupari stiintifice ale stramosilor nostri, iar cei ce stapaneau secretele plantelor tamaduitoare sau otravitoare au devenit vracii din vechime, punand bazele empirice ale medicinei. Pe langa plantele cu proprietati medicinale, odata cu extinderea culturilor de cereale, in special, a devenit necesara cunoasterea plantelor daunatoare pentru acestea. In cele din urma, cunoasterea intregii flore a devenit obiectul de studiu al botanicii si al taxonomiei vegetale.
In Romania exista numeroase lucrari destinate inventarierii si descrierii florei salbatice sau cultivate, dintre care cea mai extinsa este binecunoscuta „Flora Romaniei”, al carei prim volum a aparut in 1952, iar cel de-al treisprezecelea in 1976, prezentand peste 4 000 de specii de plante.
Baraganul Central face parte din regiunea cel mai intens exploatata din punct de vedere agricol a Romaniei, motiv pentru care majoritatea suprafetei acestuia a fost defrisata, destelenita si cultivata, asociatiile vegetale originare ocupand din ce in ce mai putine areale. Astfel de zone mai sunt pe malul de nord al raului Ialomita, pe care cresc asociatii de balta, cu plante erbacee si lemnoase, pe maulrile celor cateva lacuri, balti si garle, pe unele izlazuri si pe pasunile ocolite, pana in prezent, de plugul destelenirilor. Din loc in loc, pe terenurile lasate parloaga, creste o flora erbacee bogata, cu plante ruderale si segetale, dar, in general, biodiversitatea zonei este redusa la mai putin de 400-500 de specii de plante, motiv pentru care numarul lucrarilor care trateaza in mod exhaustiv flora si vegetatia de pe suprafata acesteia este redus.
Lucrarea „Mic Atlas de Plante din Flora Cocorei-Baraganul Central” descrie 291 de specii de plante identificate in flora salbatica sau salbaticita a localitatii Cocora, din judetul Ialomita, situata aproape in centrul Baraganului Central (Baraganul Ialomitei), care, prin conditiile variate (izlazul din sud estul comunei, pe care sunt intalnite elemente floristice de stepa naturala, zone semanate, zone lasate parloaga, pentru perioade foarte scurte, pe care apar elemente ruderale si segetale, zone cu umezeala mai crescuta, precum canalele sapate in perioada comunista pentru a servi ca sursa de apa pentru irigatii, pe care sunt conservate specii higrofile, in partea inferioara, dar si specii xerofile, in jumatatea superioara, si zone inundate aproape tot anul, precum garla Cocora, din sud estul comunei, punctul de inceput al limanului fluviatil Cocora-Reviga-Fundata, continuat cu lacul Fundata, unde sunt prezente elemente floristice higrofile si submerse), permite dezvoltarea unei vegetatii relativ bogate.
Dupa o estimare grosiera, aceasta acopera aproximativ 75-80% din vegetatia judetului Ialomita, peste 70% din vegetatia Baraganului central si peste 60-65% din vegetatia Baraganului. Cu unele exceptii, marea majoritate a speciilor (peste 150 de specii) sunt prezente si in celelalte regiuni ale Campiei Romane sau in Dobrogea, iar aproximativ 100 de specii, in cea mai mare parte a Romaniei. Din aceste motive, autorii au considerat localitatea Cocora drept potrivita pentru studiul diversitatii vegetale din regiunea Baraganului central, considerand, totodata, utila reprezentarea arealelor aproximative de raspandire a speciilor la nivel national, cu ajutorul hartilor, pe care au ilustrat: cu verde palid, suprafata tarii, cu mov purpuriu, arealul in care specia este foarte frecventa, cu verde inchis, arealul trasat dupa datele din literatura, iar cu verde arealele unde este asteptata prezenta speciei, dar nu exista date din literatura cercetata privind acest lucru. Uneori, sunt trecute si areale hasurate, unde este probabil ca specia sa fie raspandita cu o anumita frecventa.
Identificarea si inventarierea plantelor de pe teritoriul comunei Cocora a fost inceputa in anul 1991, cand Marian Constantin era elev la Scoala Generala din localitate, rezultatele obtinute fiind materializate in trei manuscrise, precursoare ale acestei lucrari, in decembrie 1991-ianuarie 1992, vara lui 1992 si primavara si toamna lui 1994, cel din urma cuprinzand 145 de specii de plante, printre care pteridofite, pinofite (cultivate) si magnoliofite.
Perioada de identificare, de inventariere si de fotografiere a speciilor de plante descrise in lucrarea „Mic Atlas de Plante din Flora Cocorei-Baraganul Central” a inceput in luna august 2009, prima etapa a acestor activitati fiind finalizata in luna noiembrie 2010. In perioada 2011-2022, Marian Constantin a reverificat prezenta speciilor de plante identificate initial, prilej cu care a imbogatit o cu cateva specii. Astfel, in anul 2012, la textul originar a fost adaugata si descrierea speciei Astragalus glycyphyllus, in anul 2014, descrierile speciilor Veronica prostrata, Poa bulbosa si Bryonia alba, pentru ca, in anul 2017, sa vina randul speciei Centaurium pulchellum.
Pentru prima data, speciile A. glycyphyllus si B. alba au fost identificate in perioada 1991-1994, dar, intre timp, acestea au „disparut”, „reaparand” brusc, dupa un timp. In aceeasi situatie este si Amaranthus crispus, care poate „disparea” in unii ani, „reaparand” ulterior.
In anul 2022, textul Atlasului a fost revizuit, denumirile speciilor de plante, reactualizate, prin consultarea unor baze de date, precum GBIF si Euro+Med, iar unele fotografii au fost inlocuite, in special in partea de prezentare a comunei Cocora. Prin elaborarea unei liste cat mai complete a taxonilor vegetali intalniti pe raza comunei Cocora, Atlasul isi propune sa constituie sursa pentru completarea hartilor corologice ale florei Romaniei, pentru aceasta zona putin studiata si cu impact antropic mare, iar prin realizarea, pe scurt, a diagnozelor acestor taxoni, doreste sa devina un ghid util celor interesati de determinarea speciilor de plante. Diagnozele au fost efectuate pe baza celor din Flora Romaniei, dar cu termenii morfologici actualizati, acolo unde a fost necesar.
Clasificarea speciilor de plante din atlas a fost realizata dupa Tutin, T.G. (ed.), Flora Europaea, The Angiosperm Phylogeny Group, An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG III, cu mentiunea ca subfamiliile Asteroideae si Cichoroideae (apartinand familiei Asteraceae) au fost ridicate la rang de familie (Asteraceae si Cichoriaceae), conform Bojnansky, V., Fargašova, A., 2007, Atlas of Seeds and Fruits of Central and East-european Flora, The Carpathian Mountains Region.
Lucrarea „Mic Atlas de Plante din Flora Cocorei - Baraganul Central” descrie 291 de specii de plante identificate in flora salbatica si salbaticita a unei localitati pe care noi o consideram tipica pentru Baraganul Central, Cocora.
Prin elaborarea unei liste cat mai complete a taxonilor vegetali intalniti pe arealul comunei Cocora, Atlasul isi propune sa completeze hartile corologice ale florei Romaniei, pentru aceasta zona putin studiata si cu impact antropic mare, iar prin realizarea, pe scurt, a diagnozelor acestor taxoni, doreste sa devina un ghid util celor interesati de determinarea speciilor de plante.
CUPRINS
Introducere 7
Caracterizarea geografica a Campiei Baraganului si a comunei Cocora 10
Campia Baraganului 10
Baraganul 10
Baraganul Central (Baraganul Ialomitei) 11
Comuna Cocora 15
Flora comunei Cocora 25
Increngatura Pteridophyta 26
Prezentare generala 26
Familia Equisetaceae 27
Increngatura Magnoliophyta 29
Prezentare generala 29
Tipuri de radacini intalnite la magnoliofitele din flora Cocorei 30
Tipuri de pilozitate intalnita la magnoliofitele din flora Cocorei 30
Tipuri de tulpini metamorfozate intalnite la plantele din flora Cocorei 31
Tipuri de tulpini intalnite la plantele din flora Cocorei 32
Tipuri de frunze intalnite la magnoliofitele din flora Cocorei 34
Tipuri de inflorescente intalnite la magnoliofitele din flora Cocorei 41
Tipuri de fructe intalnite la magnoliofitele din flora Cocorei 44
Familia Aristolochiaceae 46
Familia Alismataceae 47
Familia Araceae (Lemnaceae) 48
Familia Liliaceae 49
Familia Typhaceae 50
Familia Juncaceae 51
Familia Cyperaceae 53
Familia Poaceae 58
Familia Ceratophyllaceae 80
Familia Ranunculaceae 81
Familia Papaveraceae 88
Familia Zygophyllaceae 95
Familia Salicaceae 96
Familia Hypericaceae 100
Familia Euphorbiaceae 101
Familia Fabaceae 105
Caseta: Structura tulpinilor lemnoase perene si aprecierea varstei arborilor; Denumirile petalelor florii de la fabacee 115
Caseta: Tipuri de inflorescente la fabacee 124
Familia Rosaceae 126
Familia Elaeagnaceae 132
Familia Cannabaceae 133
Familia Moraceae 134
Familia Urticaceae 135
Familia Geraniaceae 137
Familia Onagraceae 139
Familia Malvaceae 140
Familia Brassicaceae 148
Caseta: Tipuri de inflorescente si forme de flori la Brasicaceae 150
Caseta: Fructul la Brassicaceae 155
Familia Resedaceae 170
Familia Simaroubaceae 171
Familia Tamaricaceae 172
Familia Polygonaceae 173
Familia Caryophyllaceae 182
Familia Amarantaceae 187
Familia Chenopodiaceae 190
Familia Portulacaceae 200
Familia Cornaceae 201
Familia Cucurbitaceae 202
Familia Primulaceae 203
Familia Rubiaceae 204
Familia Apocynaceae 206
Familia Boraginaceae 207
Familia Heliotropiaceae 215
Familia Gentianaceae 215
Familia Lamiaceae 216
Caseta: Alcatuirea florii lamiaceelor 223
Familia Orobanchaceae 230
Familia Verbenaceae 231
Familia Scrophulariaceae 232
Familia Plantaginaceae 234
Familia Convolvulaceae 240
Familia Cuscutaceae 241
Familia Solanaceae 244
Familia Asteraceae (Fam. Asteraceae, Subfam. Asteroideae) 248
Caseta: Antodiul asteraceelor 288
Familia Cichoriaceae (Fam. Asteraceae, Subfam. Cichoroideae) 290
Caseta: Antodiul la cicoriacee 299
Fructul la cicoriacee 303
Familia Caprifoliaceae 308
Familia Apiaceae 309
Comunitati vegetale 315
Anexe 334
Clasificarea plantelor cuprinse in atlas 334
Perioadele de vegetatie si intervalele de inflorire ale plantelor cuprinse in atlas 338
Comparatie intre inaltimile maxime ale plantelor cuprinse in atlas 344
Bibliografie 349
DESPRE AUTORI
Marian Constantin este cercetator stiintific in domeniul biologiei. Originar din Cocora, jud. Ialomita, a copilarit in mijlocul naturii, devenind un pasionat observator al acesteia, cu numeroasele ei fenomene. A absolvit Geologia si Biologia la Universitatea din Bucuresti si a obtinut titlul de doctor in Biologie. Este autorul mai multor carti, inclusiv din domeniul botanicii („100 de specii de plante ruderale si segetale din judetul Ialomita”, 2022, „100 de plante erbacee spontane din Baraganul Central”, 2022, „Plante ruderale si segetale din judetul Ialomita”, 2022), meteorologiei („Atlasul norilor”, 2017) si chimiei („Lectia de chimie”, 2015 si „100 de experimente de efectuat la orele de chimie din gimnaziu si din liceu”, 2017).
Gabriela Pascale este profesoara de biologie la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” din Bucuresti. Absolventa a Facultatii de Biologie, Universitatea din Bucuresti, a indrumat multe generatii de studenti, sustinandu-i sa descopere uimitoarea lume a plantelor, in laborator si in practica de teren. In prezent, este in continua cautare a celor mai bune modalitati prin care elevii sa devina pasionati de acest vast domeniu sau doar sa-l cunoasca din perspectiva integrarii omului in lumea vie.