MN30. Harta de drumetie Muntii Metaliferi. Scara 1:90000. Trasee parcurse cu GPS
Autor: Marcel Giurgea | Schubert & Franzke
Editura: Schubert & Franzke Cluj-Napoca
Seria: Muntii Nostri
Format: 90x69 cm
Nr. pagini: fata/verso color
Coperta: 10x23 cm (pliata)
ISBN: 978-606-8976-37-2
Anul aparitiei: 2023
DESPRE HARTA
Muntii Metaliferi sunt delimitati la nord de Muntii Codru Moma, Muntii Bihorului si Muntii Gilau-Muntele Mare prin Crisul Alb, Depresiunea Brad, Pasul Buces-Vulcan, Valea Cernita, Paraul Abrud, Raul Aries; la est de Muntii Trascaului prin multime de vai, aici limita dintre cele doua munti este pe baza geologica, apoi prin Valea Ampoiului si la final de Podisul Secaselor; la sud de Culoarul Orastiei, de Muntii Poiana Rusca prin Valea Muresului; la vest de Muntii Zarandului prin Paraul Dumbravita, Valea Grosului, Valea Socilor, Pasul Slatina-Madrigesti si Paraul Sedisorului.
Muntii Metaliferi sunt alcatuiti in cea mai mare parte din roci vulcanice puternic fragmentati, cu intercalatii de roci calcaroase, din cauza aceasta relieful este una haotica, unde claile vulcanice alterneaza cu piramide si chei calcaroase si cu vaile largi. Altitudinea maxima a masivului nu depaseste 1500 de metri, cele mai inalte varfuri sunt: Vf. Poienita 1437 m, Vf. Ferigilor 1377 m, Vf. Zmida 1376 m.
Din cauza reliefului haotic in Muntii Metaliferi apar obiective turistice de multe feluri: coloanele de bazalt de la Detunata Goala; Cheile Madei, Glodului, Cibului; si nu in ultimul rand merita vizitat zona localitatii Rosia Montana unde este Muzeul Mineritului si Galeriile Romane, si o multime de trasee turistice in apropierea localitatii.
Harta Muntilor Metaliferi poarta indicativul MN30, ceea ce-nseamna ca este al treizecilea numar din colectia „Muntii Nostri”.
Harta s-a editat folosind cele mai actuale tehnici de cartografiere si s-a tiparit pe hartie rezistenta la umiditate. Este usor de citit si simplu de utilizat datorita stilurilor de reprezentare cartografice, specifice firmei Schubert & Franzke si datorita structurarii practice ale informatiilor. Totul este la indemana, exact acolo unde este necesar, fiind utila atat pasionatilor de drumetii cat si profesionistilor.
Toate traseele au fost parcurse pe teren cu GPS-ul. Acestea sunt descrise in detaliu in limbile romana si engleza. Fiecare traseu are o caseta tehnica cu informatii necesare. Harta contine si un caroiaj UTM, un sistem de coordonate metric, fiind util in masurarea rapida a distantelor pe harta.