MP 037-04. Termografia in constructii. Metodologie privind determinarile termografice in constructii

Autor: Tehnosistem S.A. | Optoelectronica 2001 S.A. | I.P.C.T. S.A.
Editura: Fast Print
Format: 20,5x29 cm
Nr. pagini: 38
Coperta: brosata
ISBN: 973-8249-37-6
Anul aparitiei: 2004
Elaborat de: Tehnosistem S.A., Optoelectronica 2001 S.A., Institutul de Proiectare, Cercetare si Tehnica de Calcul in Constructii I.P.C.T. S.A.
Aprobat de: MLPTL cu Ordinul nr.711 /13.04.2004.
1. GENERALITATI:
1.1. Obiectul prevederilor
Termografia este o metoda utilizata pentru vizualizarea, inregistrarea si reprezentarea distributiei temperaturii pe suprafata anvelopei cladirii.
Obiectul metodologiei il constituie precizarea succesiunii etapelor de efectuat prin care se obtine informatia termica asupra constructiei si prelucrarea acestei informatii pentru integrarea sa in proiectele de specialitate.
Metodologia pune la dispozitia specialistilor:
- o procedura de inregistrare a distributiei temperaturii pe suprafata investigata a anvelopei cladirii/elementului de constructie analizat;
- o procedura de prelucrare a imaginilor termografice in vederea identificarii si localizarii defectelor de izolare termica si a zonelor de infiltratii de aer din anvelopa cladirilor, respectand prevederile din reglementarile tehnice in vigoare.
1.2. Domeniul de aplicare
Prezenta metodologie se aplica la reabilitarea termica a fondului construit de cladiri de locuit.
Metodologia este o procedura eficienta pentru detectarea neregularitatilor termice ale elementelor de constructie care alcatuiesc anvelopa cladirilor prin examinare termografica. Metoda este utilizata pentru identificarea variatiilor mari ale proprietatilor termice, inclusiv etanseitatea la aer a componentelor care alcatuiesc anvelopa cladirilor.
Neregularitatile proprietatilor termice ale elementelor constituente ale anvelopei unei cladiri au ca rezultat variatii ale temperaturii pe suprafetele anvelopei. In acest fel, prin cunoasterea distributiei temperaturii pe suprafata anvelopei se poate evalua structura si pozitia puntilor termice. in mod normal aceste elemente se pot defini pe baza proiectului cladirii, in conditiile din proiect, dar sunt dificil de evaluat in conditii reale, tinand cont de calitatea executiei, imbatranirea si degradarea calitatii materialelor sau in lipsa proiectului de executie al cladirii.
Temperatura pe suprafata este influentata de structura si umiditatea anvelopei si de debitul de aer care traverseaza anvelopa cladirii. Distributia temperaturii pe suprafata poate fi `deci utilizata la detectia neregularitatilor termice datorate defectelor de izolare, continutului de umiditate si/sau infiltratiilor de aer din elementele de inchidere ale anvelopei cladirii.
Activitatea de termografiere se desfasoara:
- la receptia lucrarilor
- la cerere
- in caz de cutremure si miscari de teren
- la reabilitari de cladiri.
Termografia se aplica la:
- cladiri cu sursa de caldura interioara: constructii civile (cladiri de locuit, cladiri publice), cladiri industriale;
- cladiri fara sursa de caldura interioara: cladiri de patrimoniu.
Va recomandam
