Parcul National al Stiintei si Tehnicii. Propunere de realizare - PRET REDUS! -50%
Autor: Mihai Mihaita
Editura: A.G.I.R.
Format: 17x24 cm
Nr. pagini: 68
Coperta: brosata
ISBN: 978-973-720-312-0
Anul aparitiei: 2010
Pret vechi 10 lei - Pret redus 5 lei
CUPRINS
Prefata 7
I. Propunere privind realizarea Parcului National al Stiintei si Tehnicii 9
1. Argument 9
2. O scurta privire istorica 10
3. Tendinte actuale pe plan mondial 12
4. Ansamblul Parcului Carol I si patrimoniul Muzeului Tehnic 12
5. Obiectivele proiectului 15
6. Componente structurale 18
7. Etape de realizare 19
8. Evaluarea investitiei 21
9. Surse de finantare 21
10. Concluzii 22
Anexa 1 - Muzee tehnice reprezentative din lume 23
Anexa 2 - Sectiunile si functiunile Muzeului Stiintei si Tehnicii ``Prof. ing. Dimitrie Leonida`` 26
Anexa 3 - Exemplu de prezentare a unei sectiuni (Sectia optica, fotografia, cinematograful) 31
Anexa 4 - Grafic de realizare a investitiei 34
Anexa 5 - Costuri estimate ale investitiei 35
Anexa 6 - Plan de ansamblu 37
II. Lege privind infiintarea, organizarea si functionarea Parcului National al Stiintei si Tehnicii - Proiect 38
1. Expunere de motive 38
2. Lege privind infiintarea, organizarea si functionarea Parcului National al Stiintei si Tehnicii 40
III. Ecouri la propunerea de realizare a Parcului National al Stiintei si Tehnicii 46
PREFATA
Supun atentiei cititorilor un proiect pe care l-am gandit multi ani, sub semnul unor preocupari constante pentru punerea in valoare, in conditii cat mai bune, a valorosului nostru patrimoniu national, deopotriva, tehnic si stiintific. Nu agreez vorbele mari, dar - in acest caz - se impune a sublinia ca este vorba despre o datorie de constiinta. Avem obligatia sa pastram ceea ce au creat inaintasii nostri in mirificul spatiu mioritic si cu atat mai mult sa nu lasam sa piara in anonimat valori inestimabile. Acestea au fost premisele unui demers public de la care se implinesc sapte ani. Realizarea Parcului National al Stiintei si Tehnicii a dobandit in vara anului 2003 forma corecta, inginereasca a unui proiect complex - care constituie, de altfel, substanta acestei carti -, iar o conditie esentiala pentru realizarea lui o constituia, atunci, ca si acum, un sprijin direct si consistent al autoritatilor publice. Astfel, proiectul a fost insotit de un APEL adresat celor mai importante institutii si celor mai inalte personalitati ale statului la vremea aceea. Pentru a respecta adevarul istoric, se impune a preciza ca demersul a fost primit cu interes si sustinut de personalitati din mediul academic, universitar, politic si mai ales de ingineri, dar conjuncturile de atunci au dus - cum s-a mai intamplat deseori de-a lungul mult framantatei noastre istorii - la amanarea deciziei pe termen neprecizat.
Acest proiect, la vremea respectiva, a fost supus atentiei unor personalitati ale stiintei si tehnicii romanesti, acad. Radu VOINEA, prof.dr.ing. Ioan DUMITRACHE - rectorul Universitatii Politehnica din Bucuresti, prof.dr.arh. Emil Bogdan POPESCU - rectorul Universitatii de Arhitectura si Urbanism ``Ion Mincu`` din Bucuresti, prof.dr.ing. Petre PATRUT - rectorul Universitatii Tehnice de Constructii din Bucuresti. Un sprijin important l-am primit din partea Institutului CARPATI PROIECT S.A. condus de arh. Radu CALOTA.
Ceea ce este, insa, extrem de important de subliniat vizeaza faptul ca proiectul nu si-a pierdut actualitatea. Dimpotriva, se poate afirma ca a devenit mai presant in conditiile actuale. Tot pentru respectarea adevarului istoric, consider necesar sa redau o idee din continutul APELULUI deoarece se pastreaza integral - si in prezent - mesajul lui de suflet, de constiinta civica.
Ma adresez factorilor decidenti - cu toata increderea - cu rugamintea de a examina propunerea de a se crea Parcul National al Stiintei si Tehnicii si de a ne sprijini in demersul nostru indreptat spre punerea unui complex muzeal modern in slujba procesului de instruire a publicului larg, in special a tinerilor, in spiritul promnovarii celor mai inalte valori
nationale si mondiale.
Demersul are girul unei viziuni cuprinzatoare, novatoare, in consonanta cu ceea ce se intampla mai important in lume in materie de complexe muzeale, care sa imbine constructiile adecvate cu spatiile in aer liber intr-o conceptie unitara, armonioasa.
Parcul care se propune va fi un instrument, de neinlocuit in efortul general, indreptat spre crearea de mijloace eficiente de educatie, de invatamant integrat specific unei abordari moderne de formare a noilor generatii si de instruire permanenta. Realizarea Parcului National al Stiintei si Tehnicii intr-un spatiu care sa includa actualul Muzeu Tehnic ``Prof. ing. Dimitrie Leonida``, cladirile fostei Gari Filaret si fostei Uzine Electrice Filaret, Parcul Carol I, precum si unele componente ale institutelor de Astronomie si Fizica a Pamantului, este foarte puternic motivata in documentatia prezentata. Din aceasta documentatie se retine si faptul ca Parcul Carol I s-a creat cu prilejul marii expozitii nationale industriale din 1906, ca in acest spatiu se gaseste Muzeul tehnic cu un patrimoniu de circa 5.000 de piese, din care 300 de o valoare exceptionala, ca exista mai multe monumente de importanta deosebita cum sunt: Arenele Romane, podul de beton armat construit de Gheorghe Constantinescu, statuile realizate de Dimitrie Paciurea, Fantana lui George C. Cantacuzino, Fantana cu zodiac proiectata de Octav Doicescu, ceea ce pledeaza extrem de convingator pentru aceasta propunere. Acest complex este conceput la exigentele secolului XXI, partea virtuala constituind un element definitoriu pentru intregul Complex muzeistic. Sunt, de asemenea, deosebit de importante oportunitatile ce se vor crea din punct de vedere metodologic pentru alte muzee de profil din tara. Totodata, Parcul National al Stiintei si Tehnicii va fi inscris in circuitul turistic intern si international.
Imi exprim convingerea ca ne vom bucura de sustinerea dumneavoastra intr-o initiativa care da expresie pretuirii, in cel mai inalt grad, a traditiilor valoroase ale poporului roman, aspiratiei lui spre performanta in stiinta si tehnica, spre cadru de viata, de creatie, de destindere, de imbogatire a mintii si sufletului cu mari frumuseti, spatiu demn de capitala Romaniei, de viitorul pe care ni-l dorim integrat in lumea libera, civilizata si prospera alaturi de reteaua internationala a muzeelor tehnice.
Mihai MIHAITA
Aprilie 2010, Bucuresti.
DESPRE AUTOR
Mihai MIHAITA s-a nascut la 14 septembrie 1930 in com. Voloiacu, jud. Mehedinti. Absolvent al Liceului ``Mihai Viteazul`` din Bucuresti, 1950; inginer in specialitatea Tehnologia transportului feroviar, la Institutul de Cai Ferate, 1955; doctor inginer al Institutului Politehnic din Bucuresti, 1977; Eur Ing, 1997; profesor asociat al Universitatii Politehnica din Bucuresti, Facultatea de Transporturi, din 1981; profesor onorific al Universitatii Politehnice ``Traian Vuia`` din Timisoara, 1998.
Membru al Consiliului profesoral al Facultatii de Transporturi din Institutul Politehnic Bucuresti, 1962-1982; referent in comisii de doctorat; conducator de proiecte de diploma. Membru al Consiliului tehnico-stiintific al Institutului de Matematica, 1971-1975.
A ocupat functia de ministru adjunct in Ministerul Transporturilor si Telecomunicatiilor; sef al Departamentului Cailor Ferate Romane, 1962-1967; director al centrului de Calcul Electronic al MTTc, 1972-1989, precum si alte functii importante in cadrul acestui minister. Promotor al modernizarii C.F.R., al introducerii informaticii in cadrul Cailor Ferate si Transporturilor si reprezentant al Ministerului Transporturilor si Telecomunicatiilor in organisme internationale.
A realizat peste 100 de proiecte si studii in domeniul feroviar si informatica in transporturi, unele internationale. Sef de proiect al primului sistem informatic in timp real la nivel national pentru conducerea si supravegherea activitatii vagoanelor de marfa pe reteaua C.F.R.
A publicat peste 90 de lucrari stiintifice in tara si in strainatate si peste 100 de lucrari cu caracter de analiza retrospectiva, de istoria tehnicii, de orientare, perspectiva si atitudine; comunicari stiintifice publicate in volum la circa 80 de conferinte interne si internationale; a facut parte din Consiliile stiintifice a peste 50 de simpozioane si conferinte interne si internationale.
Presedinte al Colegiului de redactie al ``Revistei Cailor Ferate``, 1962 - 1967 si al buletinului ``Informatica in transporturi``, 1972 - 1989; membru al Colegiului de redactie al ``Revistei transporturilor``, 1972-1989 si al ``Buletinului A.G.I.R.``, din 1994; director fondator al publicatiei ``Univers ingineresc``, 1990.
Presedinte al Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania (A.G.I.R.), din 1990; membru al Comitetului Executiv al Federatiei Europene a Asociatiilor Nationale de Ingineri (FEANI), 1996 - 2000; membru al Comitetului executiv al Federatiei Mondiale a Organizatiilor Ingineresti (FMOI), 2000-2009; membru fondator al Fundatiei Premiul Roman pentru Calitate ``J.M. Juran``, 1998, presedinte din 2003; membru fondator al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania (A.O.S.R.), 2007; initiator, membru fondator si vicepresedinte al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania (A.S.T.R.), 1998; membru de onoare al Pan American Academy, din 2003; vicepresedinte COPISEE (Conferinta Permanenta a Inginerilor din Sud-Estul Europei), din 2009.