Petrolul si gazele naturale romanesti. Istorie in imagini. Editie bilingva romana-engleza
Autor: Gheorghe Stanescu | Mihail Minescu | Dragos Gabriel Zisopol | Catalin Nita
Editura: A.G.I.R.
Format: 106, color
Nr. pagini: 24x21 cm
Coperta: legata
ISBN: 978-973-720-850-7
Anul aparitiei: 2021
PREFATA
Proiectul „Petrolul si gazele romanesti - istorie in imagini”, care ingemaneaza albumul si expozitia cu acelasi titlu, initiat de Academia de Stiinte Tehnice din Romania - Sectia X - Ingineria Petrolului, Minelor si Geonomiei si desfasurat sub egida Comisiei de Stiinta si Tehnologie din Camera Deputatilor, se doreste a se constitui intr-un modest elogiu in imagini adus celor care au contribuit si/sau contribuie la dezvoltarea industriei de petrol si gaze naturale din Romania, componenta esentiala a sistemului energetic national.
Albumul si expozitia contin deopotriva imagini reprezentative pentru inceputurile extractiei si prelucrarii petrolului si gazelor naturale in Romania, pozitia si rolul tarii noastre in timpul celor doua Razboaie Mondiale precum si situatia actuala a acestei industrii.
Imaginile (carti postale ilustrate, fotografii, documente, actiuni etc.), majoritatea foarte rare, insotite de explicatii succinte, reprezinta o chemare la cunoasterea uneia dintre etapele istorice de modernizare a Romaniei din ultimul secol si jumatate, o rememorare a trecutului bogat si tumultos al industriei de petrol si gaze naturale din tara noastra, care a avut un rol predominant la nivel mondial.
Saltul de la manufacturier la tehnic, declansat in anul 1857 de construirea primei rafinarii pentru producerea petrolului lampant la Ploiesti, continuat cu marirea numarului de: prospectiuni geologice, inovatii tehnice, metri forati, investitori si rafinarii, a determinat cresterea spectaculoasa a productiei, mai cu seama dupa anul 1900 si pozitionarea industriei romanesti de petrol in varful ierarhiei mondiale.
Petrolul si ulterior gazele naturale au constituit baza modernizarii societatii romanesti in perioada interbelica. Dupa cea de-a doua conflagratie mondiala, gratie realizarilor din domeniul petrochimiei si in special al fabricarii utilajului petrolier si petrochimic, devenit un veritabil brand, Romania a revenit in elita internationala din domeniul petrolului si gazelor naturale. Existenta resurselor de petrol si gaze naturale a constituit o binefacere pentru Romania. In anii 1980 Romania avea o capacitate de prelucrare de circa 30 milioane tone de titei pe an si era al doilea producator si exportator de utilaj petrolier si petrochimic din lume. In acest context, un rol esential l-au avut specialistii romani si straini formati la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiesti. Dupa evenimentele sociale si politice din anul 1989, industria de petrol si gaze naturale precum si cea de fabricare a utilajului petrolier si petrochimic au inregistrat un regres, similar intregii industrii romanesti.
Cu toate acestea, in prezent Romania reprezinta cel de-al doilea producator de gaze naturale din Europa.
In ultimii ani, in vederea rememorarii marilor evenimente din industria de petrol si gaze s-au organizat numeroase expozitii, conferinte si simpozioane.
Evenimentele majore care au facut ca Romania sa ocupe unul din primele locuri in industria de petrol si gaze mondiale au fost printre altele:
1. Inscrierea oficiala a Romaniei in anul 1857 ca prima tara la nivel mondial in extractia petrolului cu o productie de 275 tone.
2. Punerea in functiune in anul 1857 a primei instalatii industriale (rafinarii) pentru obtinerea petrolului lampant. La Rafov, langa Ploiesti.
3. Inaugurarea in acelesi an, in Bucuresti, a ilumnatului stradal cu petrol lampant.
4. In anul 1908, prin lucrarile de foraj de explorare s-au descoperit zacamintele de gaze naturale de la Sarmasel, ce au constituit inceputul exploatarii gazelor naturale in bazinul Transilvaniei.
5. In anul 1928 s-a construit prima statie de comprimarea gazelor naturale din Europa, la Sarmasel.
Principalele surse bibliografice care au stat la baza proiectului nostru sunt: „Petrolul romanesc - 160 de ani de istorie ilustrata” (autori: Gheorghe Stanescu, Gabriel Octavian Nicolae, Mihail Minescu „Gaz de Romania - istorie ilustrata” (autori: Gheorghe Stanescu, Mihail Minescu, Catalin Nita) si „160 de ani de istorie petroliera in Romania - 50 de ani de invatamant superior la Ploiesti” (autori: Mihail Minescu, Diana Luciana Cursaru, Mihail Adrian Albulescu, Ionelia Neagu).
Pentru prevenirea si reducerea poluarii la nivel global, formele „verzi” de energie, eco - tehnologiile de extractie si de prelucrare a petrolului si gazelor naturale precum si activitatile de educatie si de cercetare stiintifica adecvate acestora sunt prioritare pe plan mondial, chiar daca in urmatorii 20 de ani, in mixul de energie cea produsa cu ajutorul combustibililor fosili va fi de circa 50%. Partenerilor proiectului si tuturor institutiilor de profil din Romania le revine nobila misiune de a participa activ la tranzitia energetica prin folosirea cat mai eficienta a zacamintelor deja descoperite , precum si a celor care urmeaza sa fie confirmate astfel incat beneficiile statului roman provenind din aceste resurse sa fie cat mai substantiale. Albumul si expozitia cu titlul „Petrolul si gazele romanesti - istorie in imagini”, prin evenimentele evocate induc aceasta idee generoasa. Realizarea albumului si a exponatelor precum si organizarea expozitiei nu ar fi fost posibile fara sprijinul partenerilor nostri, carora le multumim.
Autorii
CUPRINS / CONTENTS
Cuvant inainte / Foreword 5
Mesaj / Message from Mihai Mihaita prof. univ.as.dr.ing 5
Mesaj / Message from Nicolae Ilias prof. univ.dr.ing 8
Prefata / Preface 10
I. Petrolul / Petroleum 13
Prezentare generala / Brief overview 14
1. Bazinul Bustenari / Bustenari Basin 16
2. Bazinul Campina / Campina Basin 18
3. Bazinele Tintea, Baicoi, Albanasi / Tintea, Baicoi, Albanasi Basins 22
4. Bazinul Moreni/ Moreni Basin 24
5. Evenimente, eruptii la sonde / Events, outbursts at wells 26
6. Rafinarii, inclusiv Rafinaria Steaua Romana / Refieries, including Steaua Romana Refiery 30
7. Depozitare si transport /Storage and transport 34
8. Actiuni in industria de petrol / Petroleum industry shares 38
II. Gazele naturale / Natural gas 46
Prezentare generala / Brief overview 47
1. Etapele de evolutie / Evolution stages 49
2. Mediasul, orasul gazelor naturale / Medias, the city of natural gas 75
3. Bazinul Marea Neagra / The Black Sea Basin 78
III. Cercetare si invatamant / Research and education 81
IV. Cuvant de incheiere / Closing remarks 85
Bibliografie / Bibliography 88
Prezentare autori / Introducing the authors 89
DESPRE AUTORI
Dr. ing. Gheorghe STANESCU este absolventul Universitatii Politehnica din Bucuresti. Are o bogata experienta practica in procesele de prelucrare a petrolului, dar si in activitatea didactica si de cercetare din invatamantul superior, activand peste 13 ani ca profesor asociat la Universitatea „Ovidius” din Constanta. A lucrat ca director general in Combinatul Petrochimic Navodari si apoi ca director executiv la Rompetrol Rafinare Petromidia S.A.. Pasionat de istorie, este autor sau coautor a numeroase publicatii de specialitate.
Prof. univ. dr. habil. ing. Mihail MINESCU este specialist in utilaje petroliere si petrochimice destinate forajului, extractiei, transportului si depozitarii hidrocarburilor, cu o experienta didactica universitara si de cercetare de peste 40 de ani. Este autor sau coautor a numeroase monografii, carti de specialitate, lucrari si articole stiintifice. In prezent, este vicepresedintele sectiei X - Ingineria Petrolului, Minelor si Geonomiei a Academiei de Stiinte Tehnice din Romania si presedintele senatului Universitatii Petrol-Gaze din Ploiesti.
Conf. univ. dr. ing. ec. Dragos Gabriel ZISOPOL este membru in Consiliul Facultatii de Inginerie Mecanica si Electrica din Universitatea Petrol-Gaze din Ploiesti, unde isi desfasoara activitatea din anul 1992. Are o experienta de peste 30 de ani in invatamantul universitar si cercetarea din domeniul petrolului si gazelor naturale, materializata prin participarea la numeroase proiecte de cercetare-dezvoltare-inovare si prin publicarea ca autor sau coautor a mai multor carti si articole stiintifice. In prezent este membru asociat al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania, sectia X - Ingineria Petrolului, Minelor si Geonomiei si presedintele Comisiei pentru Cercetare si Tehnologie din Camera Deputatilor.
Ec. Catalin Razvan NITA este licentiat in informatica de management si absolvent al programului de masterat - Administrarea Afacerilor in Industria de Petrol si Gaze, la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiesti. In prezent detine functia de Director Executiv al Federatiei Patronale Petrol si Gaze. Activitatea sa consta in consolidarea unei pozitii unitare in raport cu implementarea celor mai bune practici in domeniul pe care il reprezinta - energie, petrol, gaze si minerit energetic. Are o experienta de peste 10 de ani in administratie si managementul institutiilor publice. Este pasionat de istorie si in special de cea a industriei de petrol si gaze din Romania.