Pivnite de vinuri

Autor: Janky Ferenc-Kerey Csilla
Editura: Casa Oradea
Seria: Mesterul priceput
Format: 16,5x23,5 cm
Nr. pagini: 100 color
Coperta: brosata
ISBN: 978-606-8527-77-2
Anul aparitiei: 2015
DESPRE CARTE
Despre vie si vin s-au scris mai multe carti, dar despre crame si pivnite s-au scris foarte putine. Crama si pivnita asigura mediul adecvat pentru transformarea strugurilor in vin, pentru maturarea si invechirea acestuia, etape esentiale care determina calitatea si integritatea vinului.
Cartea de fata analizeaza in detaliu, din punct de vedere constructiv, materialele si solutiile aplicate de-a lungul timpului in construirea pivnitelor de vinuri, cititorul putand sa constientizeze, prin lectura acestei carti, lungul drum parcurs de la calcarea strugurilor - procedeu cunoscut inca din antichitate - pana la complexele vinicole moderne din prezent.
„Pivnite de vinuri” se adreseaza tuturor celor care doresc sa cunoasca vinul in toata complexitatea lui, producatorilor de vin, dar si studentilor si cadrelor didactice care studiaza acest domeniu, cartea constituind un indrumar util pentru cei care intentioneaza sa-si construiasca o crama sau o pivnita de vinuri ori doresc sa modernizeze asemenea spatii.
CUPRINS
SPECTACOLUL VINULUI 5
PREFATA 7
1. CONSTRUCTII ALE ARHITECTURII POPULARE DESTINATE VINIFICATIEI SI VITICULTURII 8
1.1. Tipurile de baza ale pivnitelor traditionale 9
1.2. Scurta istorie a viticulturii in Romania 18
1.3. Materialele necesare pentru constructia pivnitelor traditionale 19
1.4. Scurta prezentare istorica a structurilor utilizate la constructia pivnitelor 29
2. CELE DOUA ASPECTE SENSIBILE ALE CONSTRUCTIEI DE PIVNITE: HIDROIZOLATIA SI VENTILATIA 44
2.1. Clasificarea apelor subterane 44
2.2. Izolarea impotriva umiditatii a structurilor aflate in contact cu solul 44
2.3. Modalitati pentru evitarea umezelii 45
2.4. Hidroizolarea ulterioara a constructiilor existente 48
2.5. Aerisirea, functionarea ventilatiei naturale 51
3. REALIZAREA UNEI INCAPERI ADECVATE PENTRU PASTRAREA VINULUI 55
3.1. Transformarea pivnitelor subterane existente intr-un spatiu corespunzator pentru pastrarea vinului 55
4. RENOVAREA, EXTINDEREA PIVNITELOR BOLTITE, ANTICE 59
4.1. Problene structurale 59
5. ECHIPAMENTELE, TEHNOLOGIA SI INCAPERILE NECESARE VINIFICARII 66
5.1. Echipamentele de vinificatie 68
5.2. Tehnologia producerii vinurilor albe, echipamentele si incaperile necesare 71
5.3. Tehnologia producerii vinurilor roze, echipamentele si incaperile necesare 72
5.4. Tehnologia producerii vinurilor rosii, echipamentele si incaperile necesare 75
5.5. Incaperile complexului de vinificatie si organizarea lor functionala 76
5.6. Gestionarea subproduselor si deseurilor ramase pe parcursul prelucrarii vinului 83
6. PODGORIILE DIN ROMANIA 85
6.1. Areale viticole din Romania 85
6.2. Regiunea viticola a Banatului 86
6.3. Regiunea viticola a colinelor Dobrogei
6.4. Regiunea viticola a Crisanei si Maramuresului 90
6.5. Regiunea viticola a dealurilor Moldovei 92
6.6. Regiunea viticola a dealurilor Munteniei si Olteniei 94
6.7. Regiunea viticola a Podisului Transilvaniei 97
Va recomandam
