Proiectare asistata de calculator
Autor: Laurentiu Adrian Cartal | Tudor Catalin Apostolescu
Editura: Universitara
Seria: Stiinte exacte
Format: 17x24 cm
Nr. pagini: 152
Coperta: brosata
ISBN: 978-606-28-1870-8
Anul aparitiei: 2024
PREFATA
Aceasta carte este destinata studentilor din anul doi si trei ai domeniului inginerie mecanica si mecatronica, precum si cercetatorilor care doresc sa familiarizeze cu un software de Proiectare asistata de calculator si sa poata realiza anumite tipuri de repere, sa realizeze un ansamblu cu ele sau desene de executie si ansamblu.
Proiectarea presupune corelarea a mai multor cunostinte din care putem aminti: rol constructiv functional al sistemului in care va fi integrat obiectul proiectat, materialul utilizat, tehnologiile de fabricatie utilizate si cunoasterea standardelor utilizate pentru reprezentarea pieselor. Toate aceste cunostinte, corelate, pot duce la proiectarea cu succes a unui astfel de produs. Tehnologia de fabricatie influenteaza prin procedeul folosit marimea intervalului de toleranta, iar reperul proiectat este dependent si de rolul functional, pentru ca impreuna cu alte piese proiectate sau alese din cataloagele producatorilor, pot forma un anumit tip de ajustaj.
Majoritatea programelor de proiectare asistata au diferite unelte pe care le poti utiliza astfel incat sa poti realiza toate elementele mai sus amintite. Doar ca trebuie amintit faptul ca „calculatorul nu proiecteaza”, ci este o unealta foarte utila in procesul de proiectare.
Ca o exemplificare de un software de Proiectare asistata de calculator, este prezentat SOLIDWORKS ce este un software CAD (Computer Aided Design) si CAE (Computer Aided Engineering) folosit de milioane de ingineri din intreaga lume.
SOLIDWORKS foloseste proiectarea parametrica, motiv pentru care este un instrument atat de eficient pentru proiectanti si ingineri. Aceasta inseamna ca proiectantul poate vedea cum modificarile vor afecta componentele invecinate sau chiar solutia generala. De exemplu, daca dimensiunea unei singure componente este marita, acest lucru ar afecta imbinarea sau orificiul de care este atasat. Acest lucru permite designerilor sa identifice si sa corecteze problemele rapid si usor.
Ca si in cazul majoritatii software-ului, familiarizarea cu butoanele, numele si interfata cu utilizatorul poate dura ceva timp. Cu toate acestea, exista cateva functii grozave, unice pentru a ajuta utilizatorii noi in acest proces si pentru a optimiza pentru cea mai buna experienta de utilizator. Si exista multe exemple utile disponibile care ofera o perspectiva excelenta si o introducere in procesul de proiectare. De exemplu, daca cursorul se afla deasupra unei pictograme, atunci software-ul iti prezinta printr-o scurta animatie functionalitatea acelui element. Este foarte util in procesul de invatare.
Aceasta carte este destinata studentilor din anul doi si trei ai domeniului inginerie mecanica si mecatronica, precum si cercetatorilor care doresc sa familiarizeze cu software-ul SolidWorks si sa poata realiza anumite tipuri de repere sau desene de executie si ansamblu.
Modulul de CAD (Computer Aided Design=Proiectare asistata de calculator) este structurat pe trei ramuri: proiectare de piese, realizare de ansambluri de piese si realizarea de desene de executie si desene de ansamblu in vederea realizarii documentatiei finale necesare unui produs. Pentru realizarea acestor elemente sunt necesare si alte cunostinte din domeniul inginerie mecanica cum ar fi: desen tehnic, control dimensional si metrologie, etc.
Modelare 3D, documentatie gata de productie si solutii de desen 2D, interfata de utilizator intuitiva, conceputa de ingineri, pentru a fi folosita de ingineri, instrumente de colaborare in timp real incorporate pentru partajarea si marcarea modelelor, gestionare securizata, compatibila cu CAD.
CUPRINS
Cuvant inainte / 7
Prefata / 9
Capitolul 1. Meniuri si unelte / 11
1.1. Selectia modulelor folosite / 11
1.2. Modulul de proiectare piese / 13
1.3. Modulul de asamblare / 16
1.4. Modulul de realizare desene de executie/ansamblu / 19
Capitolul 2. Proiectarea reperelor / 23
2.1. Proiectarea reperelor prin functia „Extruded base/Boss” / 23
2.1.1. Piesa „T” / 23
2.1.2. Coltar / 35
2.1.3. Carcasa / 46
2.2. Repere realizate prin revolutie / 65
2.2.1 Bolt / 65
2.2.2. Arbore 2 / 72
2.2.3. Arbore 3 / 86
2.2.4. Arc / 98
2.2.5. Melc / 107
2.2.6. Element articulatie / 121
2.2.7. Roata de manevra / 132
Bibilografie / 140
Anexe / 142