Comenzile înregistrate în perioada 04-13 octombrie vor fi procesate și expediate începând cu 14 octombrie.
Vă mulțumim pentru înțelegere!
Puncte de satira si umor in geneza literaturii universale
Autor: George M. Gheorghe
Editura: A.G.I.R.
Format: 17x24 cm
Nr. pagini: 262 color
Coperta: brosata
ISBN: 978-973-720-720-3
Anul aparitiei: 2018
CONSULTANTI SPECIALI:
Acad. NICOLAE GORUN, membru al Academiei de Stiinte Medicale din Romania, Academiei Oamenilor de Stiinta si al Academiilor de profil de peste hotare, prof. dr. ortopedie si traumatologie, scriitor si publicist, membru al Uniunii Mondiale a Medicilor Scriitori, Societatii Romane de Medici Scriitori si Publicisti si Societatii Romane de Istoria Medicinei.
VASILE MENZEL, actor, regizor de teatru si film, maestru-dansator si cantaret, poet si publicist, scenarist.
NICOLAE STELEA, scriitor, poet, publicist, critic literar, editor.
COLABORATOR TEHNIC:
GABRIEL RADUCAN
PREFATA
Scriitorul, publicistul si umoristul George M. GHEORGHE se prezinta iar publicului cititor, cu o noua aparitie editoriala, care confirma caracteristicile scrisului sau - originalitatea si ineditul subiectului, in stil jurnalistic. In care impleteste cu maiestrie rigoarea stiintifica, exigentele cercetatorului, documentarea istoricului, spiritul enciclopedic, cultura exprimarii literare; toate aceste insusiri fac lectura accesibila de o comprehensibilitate nu atat de des intalnita in lucrari de acest gen cu abundenta de date istorice, cronologice, bio si bibliografice.
Autorul, ca in multe lucrari ale sale, are tentatia abordarilor ample cu incursiuni documentate in timp si in spatiu (dupa expresia sa „pe scara timpului” si la nivelul „mapamondului”!) tentand qvasi-exhaustivul.
O astfel de lucrare ampla si documentata i-a impus o structura in patru parti: Partea I este dedicata ASIEI, dar autorul include o succinta prezentare, un „minidebut” al acestui capitol dedicat celor doi mari piloni antici ai literaturii europene - Literatura greaca si Literatura latina, puse sub genericul: „Puncte de satira si umor in geneza literaturii universale”, ce ne anunta tematica generala, care guverneaza intregul volum.
Sunt prezentati, intr-o selectie bine realizata, scriitori, fabulisti, epigramisti, dramaturgi, filosofi prin succinte date biografice si creatii literare importante cu tematica sau accente satirice si de umor; printre acestia, marele fabulist ESOP, dramaturgii autori de comedii CHINOIDES, ALEXIS, EPIHARM, HIPOCRATE, inventatorul aforismului, epigramistul MELEAGRU; din literatura latina sunt prezentati NAEVIUS, autor de comedii, PLAUT fabulist si autor de comedii, LUCILIUS autor de literatura satirica, HORATIU, autor de literatura satirica, MARTIAL epigramist.
Dar partea I propriu-zisa, ii prilejuieste autorului, incursiuni prin bogata si variata cultura si literatura a acestui mare continent. Astfel sunt amintiti si autorii romani care AU CERCETAT CREATII SI REALIZATORI ALE UNOR TARI ASIATICE - indianisti, egiptologi, literatura ebraica - Ion Mihalcescu, A. Negoita, medicul Constantin Daniel, Ovidiu Dramba; as adauga aici pe prietenul si colaboratorul meu dr. Octavian Simu reputat sinolog si japonolog, vorbitor de japoneza, autor al unei lucrari de istorie a literaturii japoneze.
Privind literatura egipteana, dr. George M. Gheorghe a excelat in documentare apeland la G. LEFEBRE, autor al celebrei lucrari: ROMANS ET CONTES EGIPTENS DE L`EPOQUE PHARAONIQUE.
De asemenea, incursiunile sale in istoria veche a culturii (literatura sumeriana) ne reamintesc despre Cartile de lut, Epopeea lui Ghilgames, Codul lui Hammurabi. Literatura indiana - VEDELE, UPANISADELE, RABINDRANATH TAGORE isi au locul pe care-l merita. Iar literatura chineza, o alta mare si veche civilizatie se prezinta, gratie alegerilor autorului prin nume si opere celebre - LAO-TZI, CIU-YUAN, PIEN TSIO, SIMA TEAN si mai aproape de noi LI PO (701-762) supranumit si BYRON al Chinei si TU FU (712-770), poet si critic al relelor societatii. Ne intalnim in continuare si cu valori ale literaturii ebraice, japoneze, arabe, a renumitului medic si poet de geniu OMAR KHAYYAM.
O munca uriasa de documentarist si cercetator investeste autorul, in capitolul de LITERATURA UNIVERSALA dedicata unor scriitori si opere din Europa, Nord Africa, Canada, S.U.A. si America latina prezentandu-ne autori din 24 de tari. Acei scriitori care in operele lor au abordat ca maniera de exprimare critica - SATIRA PRESARATA SI CU ELEMENTE DE UMOR. Cititorul intalneste nume celebre, precum CAVALLIOTI TH ANASTASIE cunoscut carturar albanez, belgienii ROBERT VIVIER, PAUL NEUHUYS, MAURICE CAREME, bulgarii HRISTO KIRIL, DASKALOV STOIAN TEKOV.
Din cei 12 scriitori cehi ce au abordat in scrierile lor satira si umorul, autorul se opreste la KAREL HAVLICEK clasic ceh al satirei politice si JAN NERUDAJ, deschizator de drumuri al realismului critic.
Din literatura daneza facem cunostinta cu prolificul autor de comedii (25 de comedii) LUDVIG HOLBERG.
Autorul ne informeaza si despre literatura elvetiana prin FOREL AUGUSTE care a abordat in scrierile sale si mini-fabule si, surpriza, doi autori de origine romana stabiliti in Elvetia: POPOVICI AUREL autorul volumului VORBE INTELEPTE (1900), FABULE (1910) si GEORGES DUMITRESCO, membru S.M.S.P.R., filiala Diaspora, poet, prozator si artist plastic, autor de poeme, eseuri si desene satirice.
Literatura engleza este bine reprezentata, prin WALTER SCOTT, WYCLIFF JOHN, GHEOFFREY CHAUCER, JOHN MILTON, SAMUEL BUTLER, EDMUND SPENSER si inegalabilul poet si dramaturg WILLIAM SHAKESPEARE printre piesele sale aflandu-se si destule COMEDII.
O alta mare literatura europeana este cea a Frantei, din care autorul ne aduce in prim-plan scriitori ca: CHRETIEN DE TROYES, ADAM de la HALLE, FRANÇOIS 7 PUNCTE DE SATIRA SI UMOR IN GENEZA LITERATURII UNIVERSALE VILLON, JEAN LA FONTAINE marele fabulist, JEAN de la BRUYERE, ALLAIS ALPHONSE si confratele nostru in ale medicinii si scrisului, academicianul GEORGES DUHAMEL.
Literatura germana se prezinta cu opere celebre: CANTECUL LUI HILDERBRAND, CANTECUL NIBELUNGILOR, scriitorii JOHANNES REUCHILIN si ADALBERT VON CHAMISSO autori de scrieri satirice. Facem in continuare cunostinta si cu scriitorii de poezie NEERLANDEZA: JACOB CATS si PIETER CORNELISZOON HOOFT.
Un poet reprezentativ si un mare patriot pe care autorul l-a cunoscut personal este reprezentantul literaturii din Republica Moldova, GRIGORE VIERU. El continua cu date interesante si despre alte literaturi europene (SAGA ISLANDEZA), Rusia, Suedia, Spania; din statele nord-africane (MAROC, ALGER), S.U.A. (E. HEMINGWAY, ARTHUR MILLER, MARK TWAIN, JACK LONDON, W. FAULKNER); tarile Americii Latine, bogat reprezentate prin scriitori cunoscuti: PAULO COELHO, GABRIELLA MISTRAL, NICOLAS GUILLEN si multi altii.
Partea II-a a lucrarii: DE LA CENACLU SI CERC LITERAR, LA PUBLICATIILE DE SATIRA SI UMOR IN ROMANIA este o cercetare riguroasa din perspectiva istorica a unui segment al culturii romane ilustrat prin numeroase cenacluri si cercuri literare care au contribuit la stimularea creatiei de gen LITERATURA DE SATIRA si UMOR in Romania. Este o premiera, fiindca o astfel de interpretare, umple un gol al istoriografiei literare romanesti si este un merit al autorului de a se fi aplecat, cu pasiune si competenta asupra acestui domeniu. Cercuri si cenacluri ca: Junimea Romana, Zburatorul, Literatorul, Cincinat Pavelescu, Unda Vesela, Flacara, Hipocrate se amuza, Tudor Musatescu si altele, au desfasurat de-a lungul timpului o activitate prodigioasa, itineranta, mediatizata, adunand personalitati cunoscute, stimuland creatia de gen.
In jurul acestor formatii, sau independent, s-au constituit publicatii de profil - Revista Romana Literara, Moftul Roman, Povestea Vorbei, Bilete de Papagal, Belgia Orientului, Nichipercea, Aghiuta, Sarsaila, Ghimpele, Nastratin Hogea, Claponul si altele cu activitate bogata, adiacenta la public, parte a istoriei literaturii, a istoriei publicatiilor romanesti.
Partea III-a a lucrarii este intitulata: SATIRA IN REALIZARILE SCRIITORILOR CLASICI ROMANI. Capitolul in care ii intalnim pe ION BUDAI DELEANU, ALECU DONICI, VASILE ALECSANDRI, GEORGE SION, EMINESCU, I. L. CARAGIALE, A. BACALBASA, G. TOPARCEANU, CINCINAT PAVELESCU, GRIGORE ALEXANDRESCU, TUDOR ARGHEZI, MARIN SORESCU.
In sfarsit, partea IV-a este consacrata cunoscutului cenaclu de satira si umor cu scop inedit, programatic, educatia sanitara - HIPOCRATE SE AMUZA, fondat si condus de colegul si prietenul GEORGE M. GHEORGHE.
In deschiderea acestei parti se face referire la volumul antologic al autorului (HIPOCRATE SE AMUZA) prefatata de acad. SERBAN CIOCULESCU si cu o postfata semnata de acad. ST. M. MILCU, ambii laudand medicii scriitori si facand aprecieri si despre cei mai cunoscuti caricaturisti (I. P. GOPO - copertile cartii) CIK DAMADIAN, ADRIAN DRAGOMIRESCU, ALEXANDRU CLENCIU, VIRGIL TOMULET, MATTY ASLAN, CIOSU, OCTAVIAN ANDRONIC etc.
Ultima parte a celei de-a IV-a Parti a lucrarii este dedicata membrilor cenaclului. Printre acestia, medicii: prof. dr. C. BOGDAN, conf. dr. ZEANA CORNELIU, prof. dr. MIRCEA ANGELESCU, prof. dr. NICOLAE GORUN, actorii ION ARCUDEANU, HORIA SERBANESCU, VASILE MENTZEL, AMZA PELEA, STEFAN BANICA SENIOR si altii.
Cartea doctorului George M. Gheorghe se citeste cu interes pentru tematica inedita abordata in premiera intr-o lucrare de ample dimensiuni, scrisa cu talent si daruire pentru tema aleasa, amplu documentata dezvaluind si aplecarea spre istorie a autorului.
Prof. dr. Constantin BOGDAN si Dr. Mircea Laurentiu BOGDAN (Franta)
Sunt deosebit de onorat si emotionat pentru ca - in premiera publicistica - am beneficiat de o excelenta prefata, semnata de doi cunoscuti medici-scriitori... tata si fiu!
GEORGE M. GHEORGHE
CUPRINS
PREAMBUL DEFINITORIU 11
PARTEA I. LITERATURA DIN ASIA, EUROPA, NORD-AFRICA, CANADA, AMERICA (S.U.A.), AMERICA LATINA 13
- Literatura Greceasca subcapitole de initiere 15
- Literatura Latina 19
ASIA
- Literatura Sumeriana 23
- Literatura Egipteana 26
- Literatura Indiana 31
- Literatura Chineza 35
- Literatura Ebraica 39
- Literatura Japoneza 41
- Literatura Coreeana 43
- Literatura Araba 47
- Literatura Persana 49
- Legende Vietnameze 54
EUROPA
- Literatura Albaneza 56
- Literatura de Poezie Belgiana (de Limba Franceza) 58
- Literatura Bulgara 61
- Literatura Ceha 63
- Literatura Daneza 65
- Literatura Elvetiana 67
- Literatura Engleza 69
- Literatura Franceza 73
- Literatura Germana 79
- Antologie de poezie neerlandeza 83
- Literatura Italiana 87
- Literatura din Republica Moldova 91
- Antologia poetilor din Republica Moldova 91
- Literatura Poloneza 98
- Literatura Portugheza 100
- Literatura Rusa 101
- Literatura Sarba 104
- Literatura Spaniola 106
- Literatura Suedeza 111
- Literatura Turca 114
- Literatura Ungara 115
- Literatura Saga Islandeza 118
NORD AFRICA
- Literatura Algeriana 119
- Literatura Marocana 121
- Literatura Israeliana 122
CANADA, S.U.A., AMERICA LATINA
- Antologia poetilor canadieni 126
- Literatura Americana 128
- Literatura universala a Americii Latine 134
PARTEA a II-a. DE LA CENACLU SI CERC LITERAR, LA PUBLICATIILE DE SATIRA SI UMOR IN ROMANIA 153
PARTEA a III-a. SATIRA IN REALIZARILE UNOR SCRIITORI CLASICI ROMANI 167
PARTEA a IV-a. HIPOCRATE SE AMUZA 183
FISA VOLUMELOR AUTORULUI 213
BIBLIOGRAFIE GENERALA 215
TABLA ILUSTRATIILOR 223